Menu

Bajnok a REAC női futsal csapata

2003.05.18.

A hír meglehetősen rövid: a REAC-Postás-Mega Toys kispályás futsal csapata április utolsó vasárnapján, a bajnoki rájátszás utolsó fordulójában megnyerte az országos bajnokságot. Túl az ilyenkor kötelező gratuláción, arra kértem a palotai hölgykoszorú edzőjét, B. Nagy Zoltánt: a sportágról és az új bajnokcsapatról.

A futsal igazából nem újkeletű találmány, Magyarországon már évek óta játszották a „jogelődjét”, amit egyszerűen kifejezve NB I-es terembajnokság névvel illettek – így az edző. – Persze azért van különbség: sokkal nehezebb, s így kevésbé pattanó labdával játszák, és ami sokkal inkább befolyásolja a küzdelmet: öt helyett csak négy mezőnyjátékos lehet a pályán. Miután az UEFA már évek óta a futsalt támogatja, így hazánkban is célszerűnek látszott áttérni a modernebb változatra.
– Honnan lehet eredeztetni az idei magyar bajnokcsapatot, a REAC-Postás-Mega Toys gárdáját?
– A 2001/2002-es bajnokságban még „Posta Levélfeldolgozó” néven szerepelt az egyébként 3. helyen végzett együttes. Miután számos, más Postás-szakosztály mellett a levélfeldolgozóké is ellehetetlenült, Forgács József urat és a REAC vezetését sikerült megnyernünk, így kerültek a hölgyek Rákospalotára, ahol a legtöbb segítséget Dombai Gábor menedzsertől kapjuk.
– Ha összehasonlítjuk a 2001-es és a 2002-es bajnokságban szerepelt két csapat összetételét, milyen különbségeket láthatunk?
– Mindössze egy játékos, Milassin Erzsébet döntött a távozás mellett; ő azóta a László Kórház kis- és nagypályás gárdáit erősíti. Hozzánk viszont két, komolyabb „ász” is érkezett: Ferenczi Anna és Lévay Andrea. Így a játékos létszám húszra emelkedett.
– Milyen az éves mérlegük, s mely összeállításban lépett leggyakrabban pályára a bajnokcsapat?
– A lejátszott 36 meccsből harminckettőt megnyert, három alkalommal megosztozott a pontokon, míg egyszer alul maradt az együttes. A kezdő ötös leggyakrabban így festett: Vincze Anikó – Mészáros Gizella, Zachar Amanda, Nagy Anett, Csáti Katalin. Csereként leggyakrabban Lévay Andrea, Máté Adél, Schumi Dorottya, Bolba Andrea, Ferenczi Anna, Lubai Mónika, Pribéli Judit és Szabó Mónika jött szóba.
– Hallhatnánk egy rövid értékelést a gerincet adó játékosokról?
– Vincze Anikó egészen biztosan a mezőny egyik legjobbja volt. Szenzációs reflexekkel rendelkező kapus, aki mindig ott van, ahol éppen kell. Nagy Anett úgy lőtt 86 gólt, hogy 5-6 meccsről svédországi kötelezettségei miatt távolmaradni kényszerült. Rendkívüli kezdősebessége átlagon felüli labdakezeléssel párosul. Mészáros Gizella lövőereje abszolút egyedülálló. Lévay Andrea különösen összjátékban egyedülálló. Univerzális, akit elől és hátul egyaránt kiválóan lehet hasznosítani. Zachar Amanda, Máté Adél, Schumi Dorottya és Csáti Katalin is átlagon felülit nyújtott.
– A bajnokság során milyen volt a fegyelmi átlag-helyzet?
-A szabályok rendkívül szigorúak: ha bármilyek csapat egy félidőn belül eljut az öt szabadrúgásig, akkor a hatodik alkalommal ún. kisbüntetőre kerülhet sor, amelyet tíz mérettől, sorfal nélkül lőhet kapura a szenvedő fél. Jellemző az összecsapások sportszerűségére, hogy az egész sorozat folyamán mi egyszer sem rúghattunk kisbüntetőt, s fordított esetben is csak egyszer próbálkozhattak az ellenfeleink.
– Mi lesz itt a folytatás, milyen támogatásokra számíthatnak a következő időszakban?
– Maga a futsal-bajnokság csak szeptemberben folytatódik. Addig pedig maradnak a kiegészítő programok. Két hét teljes pihenőt követően megkezdjük az edzéseket, amelyekre hetente kétszer mindenkinek szüksége van-lehet. Egész nyáron hetente kétszer tartunk edzést. Szerencsére vannak a monotóniát csökkentő betétprogramok. Igy például május végén Egerben egy kispályás tornán veszünk részt, majd július első vasárnapján pénzdíjas „vetélkedőre” kerül sor Sopronban.