Menu

Bábozni jó!!!

2012.04.28.

Kesztyűbáb, asztali báb, botbáb, tárgyjáték, só-liszt gyurma báb, árnybáb, ujjbáb- különböző eszközök, melyek segítségével a meséket, történeteket színre lehet vinni.
Mindezen technikákkal készült bábokkal találkozhattak azok, akik április 24-én a Pestújhelyi Közösségi Házban megrendezett XVIII. Országos Pedagógus Bábjátékos Találkozón részt vettek.
A szervezők örömére Sárospataktól Létavértesen át Dorogig számos óvónő és bábcsoport vett részt a programon, melyet a szakmai tanács (Szluka Judit, a Magyar Művelődési Intézet bábreferense, Orcskai Erika bábpedagógus, Domonkos Béla, a Budapesti Bábszínház bábművésze) is megtekintett és a találkozó végén értékelt.

Bár a kerületben elég sok óvoda van és sok tehetséges, bábozó óvodapedagógus, ám sajnos egyik helyről sem érkezett fellépő, sőt a közönség soraiban is a Pestújhelyi Iskola kisdiákjai mellett csupán a Nádastó utcai Óvoda és a Haboskakaó Magánóvoda kicsinyei foglaltak helyet.
A nap fénypontja – ahogy ez a korábbi találkozókon is- a 2004-ben alapított Mészáros Vincéné-díj átadása volt. A díjat a Magyar Bábjátékos Egyesület alapította kettős céllal: emléket szeretnének állítani Mészáros Vincéné Zsóka néninek tisztelegve gazdag életműve előtt, valamint szeretnék kifejezni az alapítók megbecsülésüket azok iránt, akik pályatársként, kollegaként vagy tanítványként osztoztak Zsóka nénivel az általa követett nemes célokért folytatott munkában és küzdelmekben.
A díjat Szentirmay László, a Magyar Bábjátékos Egyesület elnöke és Dr. Mészáros Balázs, az egyesület titkára és egyben Zsóka néni fia adta át az idei díjazottaknak: Kondács Klárának, Császár Ágnesnek, míg Szirtes Józsefné az egyesület elnökétől egy másik napon vehette át az elismerést.

De mit is kell tudni a kitüntetettekről?

Kondacs Klára

Sikeres bábjátékos pályafutását 1997-től, amikor a szegvári Durbincs gyermek bábcsoportot vezetni kezdte, a folytonosság és a folyamatosság jellemzi. 2000-től 2003-ig a Jövőnkért Alapfokú Művészeti iskolában tanított bábjátékot Szentesen. 2007-2009 között meghívott gyermek csoportokkal, vendégekkel, Bábos szakmai napokat szervezett Szegváron. 2010-ben Nyári bábos hetet szervezett Szegváron. Komoly gyakorlatot szerzett a gyerekek bábos táboroztatásának megszervezésében. 10 éve a katolikus egyház nyári táboroztatásában egy-egy bábos nap lebonyolítása fűződik a nevéhez. Három éven keresztül a Szegvári Naplóban a „Szervusz!” című gyermekrovat felelőse volt. Ő nyitotta meg Mindszenten a Mojzer Gyula bábjaiból rendezett kiállítást.
Rendszeresen bábozik, baba-mama kluboktól különböző nyári eseményekig szinte mindenhol, ahol szívesen látják, így Klári néni bábszínházát sok helyen ismerik és szeretik. Kollégák meghívásának tett eleget Tiszakécskén, Mindszenten, Szegváron, Hódmezővásárhelyen. 5 alkalommal szerepelt egyénileg az Országos Óvodai –Pedagógus Találkozón
Bábmunkaközösség vezető (HTKT) Klauzál Gábor Ált. Isk. és Óvodában A Mazsola felnőtt bábcsoport vezetője 2009-2011 Hódmezővásárhelyen Bábos szakmai napok szervezője, amelyeken meghívásának eleget téve a bábos szakma számos kiválósága vállalt feladatot.
Országos szakmai elismerését is tükrözi, hogy 2000-ben az Óvodai Nevelés pályázatán az „Óvodában, iskolában bábjáték” című munkájával elért IV. helyezés, 2003-ban a „Harc az agresszió ellen, bábbal megnyitni a szeretett kapuját” c. pályázatával elért V. helyezés
és 2007-ben a „Mindennapi örömeink” c. pályamunkával elért IV. helyezés. Természetesen ezek a pályázatok meg is jelentek a folyóirat nyomtatott hasábjain.
Kondacs Klára bábos pályafutása során bizonyára sok örömöt szerzett másoknak és magának is. De ezzel kapcsolatban hadd idézzem a saját szavait:
„sok helyen megfordultam már akár a gyerekekkel annak idején, akár most is, mégis az igazi öröm a saját óvodásaim szemében, mosolyában van.”

Császár Ágnes

1978 óta dolgozik óvónőként, jelenleg a a Budapest X. Mádi u. 84-94. számú Kiskakas Óvodában. 1985-ben elvégezte a Budapesti Művelődési Központ által szervezett Alapfokú bábos tanfolyamot. ) 1986-ban szerzett Művészeti oktatói működési engedélyt. Majd ugyanabban az évben az Országos Közművelődési Központ Módszertani Intézet által szervezett „C” Kategóriás bábtanfolyamot. 1993-ban elvégezte a Magyar Művelődési Intézet által szervezett Bábakadémiát.
1986-1991. Marczibányi Téri Műv. Házban vezetett gyerek bábcsoportot
1993-1997. Nagykovácsi Művelődési Házban gyerek bábcsoportot
2000-től bábos tevékenysége összekapcsolódik a Meseláda bábcsoporttal.
Azóta egymást követik a művelődési házakban, óvodákban, vidéken különböző fesztiválokon tartott előadásaik. Folyamatosan részt vesznek az Óvónői és a Templomi bábfesztiválokon.
Császár Ágnes természetesen az Óvodában is folyamatosan bábozik a kollégákkal. A X. kerületi rendezvényeken rendszeresen fellépnek gyerek és felnőtt bábcsoporttal. Nem csak magas színvonalon műveli a bábjátékot, hanem már több mint egy évtizede tanítja is.
1999-től tanít a 60 órás akkreditált bábtanfolyamon. 2000-től részt vesz a bölcsődei 30 órás akkreditált tanfolyam vezetésében. De mindezt még nem tartotta elegendőnek: 2007-2010 között elvégezte a Bábszínház által szervezett bábkészítő szakot. Bábjait több helyen, kerületi rendezvényeken, fesztiválokon, óvodákban kiállították.

Szirtes Józsefné, Tóth Anna

Szülővárosában, Pécsett szerzett 1969-ben gyermekfelügyelői képesítést a Janus Pannonius Gimnázium Gyermekfelügyelő Szakközépiskolában, majd 1974-ig a Bajai Tanítóképző Főiskolán tanult tovább. 1986-ban a Népművelési Intézetben szerzett bábcsoport vezetésére jogosító „C” kategóriás Művészeti oktatói működési engedélyt. 1998-ban a Magyar Művelődési Intézetben kapott felsőfokú közművelődési szakember képesítést, majd ugyanott felsőfokú népi játszóház vezetői képesítést. 1969-től nyugdíjba vonulásáig pedagógusként dolgozott Kecskeméten.
Az első meghatározó bábszínházi élményben középiskolásként volt része, a felnőtt bábfesztiválon Pécsett. A második már gyakorló tanítóként érte. Bábtanfolyamon vett részt, amelyet Báron László vezetett. Azóta sem tudta letenni, abbahagyni a bábozást. Tanítási óráin mindig ott volt egy báb, aki vígasztalt, bátorított, tanított, nevelt, játszott, nevetett, simogatott, békített, örült. Szabadidős, napközis, játszóházas foglalkozásokon, ünnepélyeken, úttörőtáborokban is folyamatosan alkalmazta a bábot. Az Iskolában tíz éven át, dráma tantárgy keretében tanította a bábozást elsőtől negyedik osztályig.
Az első gyermek bábcsoportot 1982-ben szervezte meg, 1996-óta öt csoportot vezet Kecskeméten. Rendszeresen szerepelnek iskolai, óvodai közösségek előtt, részt vesznek megyei találkozókon. 2000-óta minden évben eljutottak a Gyermekbábosok Országos Fesztiváljára. 2005-ben, és 2006-ban különdíjat, 2007-óta minden évben ezüst minősítést sikerült elérniük.
Több éven át szervezett és vezetett bábos alkotótáborokat gyermekeknek.
Az egyszemélyes bábjátékot Juharosné Molnár Piroskától tanulta. Neki köszönhetően jutott el először, de nem utoljára Sárospatakra, a Zsákomban a Bábom Bábfesztiválra. Tizenöt éve báb-játszóházi foglalkozásokat vezet a Kecskeméti Ifjúsági Otthonban. Itt a mese, a bábozás mellett népi játékok, dalok, mondókák tanulására, bábkészítésre kerül sor.
Tudását különböző műhelyekben igyekezett gyarapítani: Debrecenben az Országos Anyanyelvi és Bábműhely keretében tanulhatott Arany Erzsébettől, Bucz Hunortól. Tanult bábterápiát Kalmár Évától a Budapest Bábszínházban. Részt vesz a Kecskeméti Drámapedagógiai Műhely munkájában.
Jó mesterektől, sokat tanult, s a megszerzett tudást szívesen adja át másoknak is. A továbbiakban azokat a pedagógusokat szeretné megtalálni, segíteni, akik átvehetik tőle a stafétabotot. Ennek érdekében 2011.novemberében Bábos Műhelyt szervezett Kecskeméten.
Munkásságának hivatalos elismerései: miniszteri dicséret, pedagógus szolgálati emlékérem. Ez a sor most egy nagyon megérdemelt szakmai kitüntetéssel, a Mészáros Vincéné Díjjal egészül ki.