Menu

Az utazó színház már hosszabb ideje vendégeskedik Újpalotán

2002.11.27.

Október 29-én „Aranyszín Stúdió” néven a bábozás megismerése és megszerettetése érdekében tanfolyam indult Újpalotán, a Zöld Klubban. Az esemény hátterében az az Aranyszamár Színház áll, amely a kerületi önkormányzat támogatását élvezve immár harmadik évadját kezdte meg az Újpalotai Közösségi Házban.

– Az együttesünk 1997-ben alakult azzal a céllal, hogy utazó színházként bejárja az egész országot, és a mesék, valamint a bábok szeretetét mindenhova eljuttassa – mutatta be a társulatot Strausz Tünde, a színház egyik megalapítója – Elsősorban óvodákban és iskolákban léptünk fel, de bemutatkoztunk már a sárospataki „Zsákomban a bábom”, valamint a budapesti Kolibri fesztiválokon is. Rendszeresen fellépünk Kapolcson, a Művészetek Völgyének gyermekprogramjaiban és az utóbbi időszakban már külföldről is többször kaptunk meghívásokat.
A jórészt vidéki fiatalokból álló társulat megalakulása óta arra törekedett, hogy egyszerű – általában saját készítésű – díszletekkel, valamint a bábok adta lehetőségeket színészi munkával is megerősítve olyan előadásokat vigyen a színpadra, amelyek bárhol és bármikor elnyerhetik az alkalmi közönségük tetszését.
– Amikor Budapestre kerültünk, felmerült annak az igénye, hogy a színház számára egy állandó helyszínt találjunk. Ennek érdekében a főváros több polgármesterét is megkerestük levélben, és minden vezetőt arra kértünk, hogy segítsen nekünk a helyszínkeresésben. Választ azonban mindössze a XV. Kerületből kaptunk, és ennek eredményeképpen 2000-ben tulajdonképpen véglegesen ebben a városrészben telepedtünk le. Az Újpalotai Közösségi Házban immár harmadik évadunkat kezdhettük meg, így viccesen akár már „tősgyökeres” palotainak is vallhatnánk magunkat.
Az Aranyszamár Színház jórészt saját ötleten alapuló meséit lassan a kerület összes iskolájában és óvodájában megismerhették. A hétfő délelőtti darabok ugyanis rendszeresen telt ház előtt zajlanak. Ez koránt sem azt jelenti, hogy a társulat tagjai elégedettek lennének, sőt, ahogy megtudtuk, az érdeklődés növelése érdekében hamarosan újabb ötletekkel rukkolnak majd elő.
– Az egyik ilyen kezdeményezésünk az október végén indult Aranyszín Stúdiónk, mely két korosztályt az alsó- és felső tagozatosakat célozta meg. Ezeken a foglalkozásokon elsősorban a gyerekek személyiség fejlesztésére törekszünk, de emellett szeretnénk őket beavatni a bábozás rejtelmeibe is. Szintén tervezzük a középiskolás korosztály meghódítását is. Olyan balladákat kívánunk bábos formában feldolgozni, amely a számukra is érdekes lehet. Kis színházként tisztában vagyunk a korlátolt lehetőségeinkkel, de szerencsére a háromfős társulatunk mindegyik tagja kreatívan képes megbirkózni a nehézségekkel. Ennek köszönhetően az eddigi hat bemutatónkat idén tavasszal „Csodaszarvas” címmel egy újabb követhette, sőt szeptemberben abban a megtiszteltetésben is részünk lehetett, hogy a Budapesti Fesztiválközpont jóvoltából az új darabunkat Rómában, egy nemzetközi fesztiválon is bemutathattuk. Az Internet segítségével a korábbi külföldi kapcsolataink is bővültek, legutóbb például a Collegium Hungaricum jelezte, hogy szeretné, ha 2003. februárjában a bécsi közönség is megtekinthetné a Csodaszarvas meséjét.