Menu

Az unió támogatja
(képes beszámoló a cikk végén)

2010.09.10.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programjára pályázatot nyújtott be a kerületi Egészségügyi Intézmény. A pályázat egyszeri, vissza nem térítendő támogatásként több mint 46 millió forintot kapott, amelyet az önkormányzat mintegy 12 millió forinttal egészített ki.

Ennek eredményeként újabb korszerűsítési munkálatokba kezdenek a Rákos úti rendelőintézetben, a kivitelező nyílászárócseréket végez az épületen. A projekt kivitelezése most kezdődött meg, és várhatóan október közepén fejeződik be.
A kerület felnőtt lakosságának járóbeteg-szakellátását zömében a Rákos úti szakrendelőben végzik, amelyet több mint 30 éve építettek, éppen ezért az épület rendkívül rossz energetikai jellemzőkkel rendelkezik. Amint a sajtótájékoztatón elhangzott, az önkormányzati tulajdonú épület nyílászáróinak nagy része fém és fa szerkezetű, hőszigetelés nélküli, rendkívül rossz energetikai értékekkel, ennek következtében nem felel meg a törvényi szabályozásnak sem. Ám az orvosi rendelők üzemeltetése során alapkövetelmény a megfelelő hőmérséklet biztosítása. Ezt, a rossz energetikai jellemzőkkel bíró helyiségekben csak úgy tudják megoldani, ha pazarló módon fűtenek. A tervek szerint a beruházás után jelentős energiaköltség-csökkenést érnek el az intézményben.
Az összejövetelen Dr. Szunyoghy János megbízott főigazgató főorvos elmondta, hogy évekkel ezelőtt már elkezdték a rendelő felújítását, így rendbe rakták a hidegburkolatokat, modernizálták az elektromos rendszert, míg idén a nyílászárók és a főbejárat cseréjére kerül sor. A főorvos arról is beszélt, hogy a felújított központi laboratórium a mai kor követelményeinek messzemenően megfelel. Emellett a szív és érrendszeri-, az emésztőszervi megbetegedések diagnosztizálásában is élen jár az intézmény. Mindemellett hiányosságokról is említést tett dr. Szunyoghy János, kiemelte, hogy gondok adódnak a gyermek-fogorvosi ellátás területén és szájsebészetre szükség lenne a rendelőben.
A megbízott főigazgató-főorvos szavait követően Pálházi Sándor műszaki vezető az idei felújítás műszaki tartalmáról árult el részleteket. Az 58 millió forintos felújítás előkészítését elvégezték, a felmérések, a tervezések már véget értek. Az épületen a felújítás során 162 nyílászárót, több mint 60 rendelőajtót cserélnek ki és a portált is átalakítják, párban nyíló fotócellás ajtót raknak be a bejáratnál.
A program során Hajdu László polgármester a kerület egészségügyi ellátásával kapcsolatban elmondta, hogy a városrészben kizárólag járóbeteg-ellátást működtet az önkormányzat. Ennek finanszírozására idén 600 millió forintot fordított az önkormányzat, az állam ehhez több mint 900 millió forinttal járult hozzá. Tavaly ugyanilyen nagyságrendű összeget költöttek a járóbeteg-ellátásra, akkor a megelőző-rendszer korszerűsítését hajtották végre. Hajdu László megemlítette azt is, hogy sok kerülettel ellentétben a XV. kerületben az önkormányzat ingyenesen bocsátja rendelkezésre a házi orvosi rendelőket az orvosoknak. A szolgáltatások színvonalával a kerületiek elégedettek. Az ellátásokat nemcsak a kerületben kilencvenezer állandó és ideiglenes lakcímmel rendelkező lakos veszi igénybe, hanem az agglomerációba kiköltözők is visszajárnak a kerületbe orvosi ellátásért.
A jövőbeni tervekről szólva a polgármester elmondta, hogy hamarosan hozzákezdenek az újpalotai rendelőintézet teljes körű felújításához, amely a tervek szerint januárra készül el. A beruházás közel 300 millió forintba kerül, majd ezt követően kezdenek hozzá a Hősök úti rendelő rekonstrukciójához.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó anyagok:

Képes beszámoló