Menu

Az ülésteremből jelentjük

2002.09.26.

Augusztus 28-án rendkívüli testületi ülést tartott a XV. kerületi önkormányzat. Szokatlanul rövid volt, hiszen rendkívüli ülés lévén nem kerülhetett sor a napirend előtti felszólalásokra, és nem a szokásos 20-25 témát, csak hét halaszthatatlan ügyet vettek napirendre.

Néhány pályázat illetve támogatási kérelem előterjesztésével kezdődött az ülés: egy közbiztonsági pályázat (kortárs-segítő képzés) benyújtásához való hozzájárulásról, majd a szép európai sikereket elért kerületi 1. FC Femina női labdarúgó csapat kérelméről tárgyalt a testület. Az önkormányzat hárommillió forinttal segíti a magyar bajnok klubot, hogy részt vehessen az UEFA II. Bajnokok Tornáján. Többlet pénzt biztosított a testület a Fő utcai Kossuth–szobor körüli park rekonstrukciójára, hogy a bicentenáriumi emlékünnepségre elkészülhessen a környezet rendezésével együtt.
A XV. kerület 2200 közalkalmazottját érinti az átlagosan ötven százalékos béremelés. Az önkormányzatnak feladatokat jelentett ez a változás, és a testületi ülés egyik napirendi pontja éppen ezzel volt kapcsolatos: dönteni kellett a bértömegen felüli pénzmaradvány felosztásának elveiről. Ugyanis a pedagógusok között vannak úgynevezett személyi béresek, vagyis olyanok, akiknek a szakterületük keresettsége, kiemelt kvalifikáltságuk miatt a kategóriájuknál eddig is magasabb bért állapítottak meg. A költségvetés ezek bérkülönbözetét is biztosította, most tehát a testületnek kellett dönteni arról, mik legyenek e pénzmaradvány felosztásának alapelvei. A határozat szerint a maradvány összegét az egyes ágazatokon belül osztják fel.
A most lezajlott pályázat eredményeképpen döntöttek a Csokonai Művelődési Központ intézmény-vezetői kinevezéséről. A megbízatást a korábbi vezető, Tóth Lajos nyerte el ötévi időtartamra.
Zárt ülésen került sor a Szavazatszámláló Bizottságok kiegészítésére és a Választási Bizottság tagjainak megválasztására. Ezután rögtön megtartották eskütételüket, és még aznap sor került az első ülésükre is, hiszen máris vannak ügyek, amelyekben dönteniük kell. A helyi választási bizottság illetve a szavazatszedő bizottságok megalakításáról szólva Hajdu László polgármestere elmondta, milyen károkat okoztak az országgyűlési választások utáni alaptalan vádaskodások. Jó néhány régi, sok éve megbízható, tapasztalt szavazatszámlálót elveszítettek, mert ezek a munkatársak megbántódtak azon, hogy a választások után a vesztes fél mintegy megkérdőjelezte a szavahihetőségüket. Sok esetben csak a személyes kapcsolat, az egyéni rábeszélés segített, hogy mégis elvállalják újra ezt a felelősségteljes munkát. Így végül is összeállt a csapat: megvan mind a 75 szavazókör stábja.