Menu

Az ülésteremből jelentjük

2002.07.18.

Június 26.-án, szerdán tatotta soron következő rendes ülését a kerületi képviselő-testület.
Napirend elött Hajdu László polgármester virágcsokorral és diszoklevéllel köszöntötte Borbély Erzsébet rendőr alezredest, a XV. kerületi Rendőrkapitányság Vizsgálati Alosztályának vezetőjét. Borbély Erzsébetet a Rendőrség Napja alkalmából Pintér Sándor belügyminiszter kiemelkedő szolgálatáért elismerésben részesitette és a bűnügyi kategóriában az „Év Rendőre” kitüntető cimet adományozta neki. Ezután a testület elfogadta a beterjesztett napirendet.

Napirend elött szót kért Farbaky Ákos képviselő. Tolmácsolta a Drégelyvár utcai sorház lakóinak panaszát, amely már a közelmultban tartott közmeghallgatás alkalmából is szóba került. A lakók egy-egy csoportja között a közeli játszótér padjainak, asztalainak elhelyezése a vita tárgya. Mint erról a képviselő tájékoztatást kapott, a játszótér rendezése, a fenti probléma megoldásával, elkezdődött.
Hazai Béla képviselő ugyancsak napirend elött az elmult félév munkájáról beszélt. Sok feladatot sikerült megoldani, ami nagy energiát követelt mindazoktól, akik részt vettek benne. Javasolta, hogy minden képviselőnek meg kellene vizsgálni, hogyan vette ki a részét ebből a sok munkából. Tiszteletét fejezte ki azoknak, akik a munka terheit a vállukon vitték és jó pihenést kívánt a nyári szabadságok idejére.
Ezután Hajdu László polgármester tájékoztatta a testületet az elmult ülés óta történt fontosabb eseményekről. Ezek között említette a német kisebbségi önkormányzat által tartott napokat, amelyen a főváros többi kerületéből is sokan részt vettek. Megemlékezett arról, hogy harminc éves a kerületi rendelő intézet, melynek alkalmából ünnepi ülést tartottak. Sikeresen szerepeltek iskolásaink a budapesti erdőfesztivál rendezvényein. Idén is sokan szórakoztak az immár hagyományos Újpalotai Napokon. Megemlékezett arról, hogy az idén nyolcvan éves a Ferroglobusz, kerületünk egyik legjelentősebb ipari nagyüzeme.
Ezután rátért a testület az elfogadott napirendek tárgyalására
A napirendi pontok közül elsőként a Fővárosi Önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat osztottan megillető bevételek elosztásáról szóló rendelet módosításának, azaz a 2002. évi forrásmegosztás korrekciójának véleményezéséről fogadott el előterjesztést a testület.
A költségvetés VII. számú módosításában a képviselők a gazdálkodási tartalék terhére összesen körülbelül hatmillió forint + áfa forrást szavaztak meg a Szőcs Áron utcai Ügyfélszolgálati Iroda és a Polgármesteri Hivatal Díszterme melletti fogadó- és tanácskozó helyiség, a „Kossuth-terem” kialakításának költségeire.
Ez alkalommal döntött a testület a 2002. évi költségvetés előirányzat-felhasználási ütemtervéről is. Elfogadták a képviselők a helyi támogatásról és a fiatal házasok első lakáshoz jutásának támogatásáról szóló rendelet kisebb módosítását, amely lehetővé teszi az ügyfelektől pénzintézeti igazolás bekérését.
Előterjesztéseket fogadott el a testület három, a helyi környezet védelméről, a közterületek használatáról és rendjéről, valamint az Önkormányzat által fenntartott piacokról és vásárcsarnokokról szóló rendelet módosítására, a Budapest Főváros Közigazgatási Hivatala törvényességi észrevételének figyelembevételével.
A testület a lemondott Molnár István (nem képviselő) helyére a Művelődési és Oktatási Bizottság tagjául Marton Margitot választotta. A változás miatt rendeletben módosították az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatának a bizottsági tagok névsorát tartalmazó mellékletét.
A következőkben a testület döntött a XV. kerületi Önkormányzat intézményeinél munkaviszonyban álló közalkalmazottak juttatási szabályzatának módosításáról, a Palota-pótlékkal kapcsolatban.
Együttműködési megállapodásról döntött a képviselő-testület a XV. kerületi Lakásszövetkezetek és Társasházi Lakóközösségek Érdekképviseleti Egyesülete és az önkormányzat között.
Mint ahogy arról a múlt számban beszámoltunk, az önkormányzat következő évekre kidolgozott csatornázási programjával 2005-re teljessé tehető a XV. kerület csatorna-ellátottsága. Erről ez alkalommal fogadott el tájékoztatást és programjavaslatot a testület.
A következő előterjesztésben a kerület versenysportjának helyzetéről tájékozódhattak a képviselők, és elfogadták a továbbfejlesztés feladatainak megfogalmazását.
Régóta húzódik a Hubay Jenő Zeneiskola elhelyezésének ügye. Most végre megoldást találtak arra, hogy a nagy múltú zeneiskola igazi művészeti-tehetséggondozó központtá válhassék. A testület úgy döntött, hogy a 2002-2003-as tanévtől a Hubay Jenő Zeneiskolát a Bocskai utca 74-76 számú épületben helyezi el, annak megüresedésének ütemében, és biztosítja hozzá a szükséges felújítási költségeket.
Előterjesztést fogadott el a testület a következőkben a Medimpex raktárbázis és környéke területére vonatkozó keretövezeti besorolás módosítására. A Fővárosi Szabályozási Keretterv módosítása a Fővárosi Közgyűlés hatásköre, de a döntéséhez a képviselő-testület hozzájárulása szükséges. Személyi döntéseket hozott a testület ezután: Simon Erzsébet lemondását tudomásul vette a CSAPI 15 Kft. Felügyelői Bizottságának elnöki tisztségéről, és helyette Bognár Mónikát bízta meg ezzel a feladattal.
Az októberi önkormányzati választások előkészületeképpen megválasztotta a testület a Választási Bizottság tagjait és póttagjait.
Előterjesztést fogadott el a Képviselő-testület II. félévi munkatervére. Eszerint augusztus 28-án rendkívüli, szeptember 19-én ünnepi ülést tart a testület (ez utóbbit Kossuth Lajos születésének 200. évfordulója tiszteletére), majd szeptember 25-én, október 30-án, november 27-én és december 18-án kerül sor rendes ülésre. Önálló képviselői indítványt fogadott el a testület a polgármester évi munkájának elismerésére. Eszerint ez az előző évi zárszámadás és a polgármesteri beszámoló elfogadásához kapcsolódik: ezt követően a polgármestert tíz havi illetményének megfelelő összeg illeti meg.
Intézményvezetői kinevezésről döntött a testület. Más megbízatása (oktatási minisztériumi főosztályvezetői kinevezése) miatt ugyanis lemondott igazgatói posztjáról Friss Péter, a Kontyfa utcai iskola igazgatója. Miután a képviselő-testület határozatban megköszönte a kerületben végzett évtizedes kiemelkedő munkáját, és sok sikert kívánt a leköszönő igazgatónak, egy évi időtartamra, a kiírandó pályázat eredményességéig helyette Rozsáli Oszkárt bízta meg az intézmény vezetésével.
A testület ezután zárt ülésen folytatta a munkáját.