Menu

Az ülésteremből jelentjük

2002.05.06.

Az önkormányzat képviselőtestülete március 27-én tartotta legutóbbi soros ülését. Az ülés egy különleges eseménnyel kezdődött: A Rákospalota – Pestújhely – Újpalota Ipartestület ez alkalommal vehette át ünnepélyesen az eddig a Rákospalotai Múzeumban őrzött ipartestületi zászlót.

A becses emléket az 1893-ban alakult Rákospalotai Ipartestület alapításának 10. évfordulójára készíttették, ünnepélyes keretek között 1903-ban szentelték fel. Az ipartestület tagjai nevében Juhász Sándor elnök vette át Virágné Mojzes Ildikótól, a helytörténeti gyűjtemény vezetőjétől a muzeális értékű, aranyhímzéses selyemzászlót. – A saját múltunkat kaptuk vissza – fogalmazott az Ipartestület elnöke az átvételkor. Az ipartestület tagjainak régi vágya, az elődök akarata teljesült azzal, hogy a helyére került ez a régiek örökségét megtestesítő szimbólum. Az elnök a tagok nevében ígéretet tett arra, hogy az ipartestület méltóképpen őrzi majd az együvé tartozás szellemiségét jelképező zászlót.
Ezután újabb rendhagyó, ünnepélyes mozzanattal, paraolimpikonok és edzőjük köszöntésével folytatódott az ülés. Kerületünk két mozgássérült úszó sportolója a 2001. évben is szép sikereket ért el, melyek közül is kiemelkedik a nyáron Stockholmban megrendezett Mozgássérültek Úszó Európa-bajnoksága. Több értékes helyezés mellett Engelhardt Katalin 100 méteres mellúszásban aranyérmes lett, Ráczkó Gitta pedig ugyanebben a számban ezüstérmet ért el. Fóris Erika több éve edzőjük. 2002-ben Argentínában rendezi a világbajnokságot a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság, amely verseny már kvalifikációt jelent a 2004-ben megrendezendő Paralimpiára, Athénbe. A köszöntés után Hajdu László polgármester az önkormányzat további támogatásáról biztosította a sportolókat.
A képviselő-testület ezután a napirend előtti felszólalásokkal folytatta a munkáját. Dr. Mandlné Mayer Éva a kerületi mentőállomás súlyoshelyzetére hívta fel a figyelmet. Németh Angéla a kerület ifjúsági és sportéletének néhány közelmúltbeli mozzanatáról, a drogprevenciós tanácskozásról, az 1848 méteres emlékfutásról és a Sportbálról számolt be. Farbaky Ákos a gáztelep régóta húzódó ügyének újabb fordulatára hívta fel a testület figyelmét, és sürgette a hivatal mielőbbi intézkedését.
A szokásos polgármesteri tájékoztatóban Hajdu László az Opel szalon átadásáról, a civil szféra kerületi egyeztető tanácskozásáról, a március 15-i nemzeti ünnep kerületi eseményeiről számolt be. Elmondta, hogy továbbra is döntésre vár az Észak-pesti Kórház ügye, a Kincstári Vagyonkezelővel folytatott tárgyalások után.
A napirendi pontok között elsőként a szociális intézmények személyes gondoskodást nyújtó ellátásairól szóló rendelet módosítására került sor. Erre minden évben a mindenkori öregségi nyugdíj összegének ismeretében és a vonatkozó év költségvetési keretösszegének figyelembe vételével a rendelet mellékleteinek változtatásával kerül sor – ismertette előterjesztésében dr. Ódor József alpolgármester. Az öregségi nyugdíj emelkedett összegéhez igazítva ezután a tanulmányi ösztöndíj alapításáról szóló rendelet módosításáról, a szociális pontszámok változásáról döntött a testület.
Harmadik napirendi pontként a testület Pécz József tűzoltó ezredes, IV-XV. kerületi parancsnok beszámolóját hallgatta meg a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság 2001. évi munkájáról. A képviselők közül többen kérdéseket tettek fel a tűzoltók munkakörülményeivel kapcsolatban és köszönetüket fejezték ki a magas színvonalú szakmai munkáért.
A következőkben az önkormányzat tulajdonában álló üres lakások bérbeadása jogcímeinek, azok sorrendjének és arányának meghatározásáról szóló előterjesztést vitatta meg a testület. A megüresedő lakások 30 százalékát közérdekű feladatok, célok megvalósítása érdekében, 25 százalékát méltányosság alapján, 15 százalékát jogszabályon, vagy megállapodáson alapuló elhelyezésre, 20 százalékát pályázat alapján, öt-öt százalékát pedig bérlőkijelölés és bérlő kiválasztási jog alapján illetve lakásgazdálkodási érdek alapján használják fel.
Egy Pestújhelyi úti lakás nem lakás céljára szolgáló helyiséggé való átminősítéséről döntöttek ezután a képviselők. Felmerült a helyiség körzeti megbízotti iroda céljára való hasznosításának terve is, és képviselői kérésre megvizsgálják majd annak lehetőségét is, hogy hol lehetne Rákospalotán is erre a célra alkalmas helyiséget találni.
Ezután az erdei iskolai programokról Ambrus János alpolgármester előterjesztését tárgyalta meg a testület. A szakmai bizottság javaslatát elfogadva Csillebércen április 8-ától május 3-ig, Hejcén pedig június 17-én július 12-ig négy turnusban a kerület azon tehetséges, veszélyeztetett tanulói vehetnek részt többnapos erdei iskola programban, akikre tavaly nem került sor.