Menu

Az ülésteremből jelentjük

2004.02.19.

Rákospalota, Pestújhely és Újpalota önkormányzatának képviselő-testülete január 28-án 12 napirendi pontban hozott döntést. Az esztendő első ülésének ezúttal vendége is volt: dr. Hoffmann Attila, a XVII. kerület polgármestere, aki azért látogatott el a Bocskai utcába, hogy megtekintse a testület munkáját. Hajdu László polgármester elmondta, tapasztalatszerzés céljából a jövőben a XV. kerület is részt kíván venni más külső kerületek ülésén.

A képviselő testület a napirendi pontok tárgyalásával kezdték munkájukat:

– Egyhangúlag elfogadta a testület a szociális és gyermekvédelmi pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló rendeletet.
– Egyhangúan támogatták a lakbér-, lakásfenntartási- és fűtési támogatásról szóló helyi rendelet megalkotását a képviselők.
– Hosszabb szakmai vitát követően 21 igen szavazattal 3 nem ellenében és 5 tartózkodással úgy döntött a testület, hogy módosítja a XV. kerületi Önkormányzat által alapított kitüntető díjak adományozásáról szóló 1995-ös rendeletet.
– Modifikálták a lakossági kezdeményezésű közműépítések önkormányzati támogatásáról szóló önkormányzati rendeletet.
– Döntés született arról is, hogy a gyermekek napközbeni ellátása keretében biztosított étkeztetés intézményi díjairól szóló önkormányzati rendeletet is módosítják.
– Megtárgyalta és egyhangúlag elfogadta a testület az önkormányzat közoktatási minőségirányítási programját.
– Egyetértettek abban is a képviselők, hogy a 2000-ben jóváhagyott Rákospalota-Pestújhely -Újpalota Városrendezési és Építési Szabályzatot felül kell vizsgálni, és ez alapján új KVSZ tervezetet kell majd készíteni.
– Jóváhagyták a képviselők a „Palota-busz” jelzésű járat üzemeltetési szerződésének meghosszabbítását.
– Megtárgyalták a képviselők az Egészségügyi Intézmény SZMSZ-ének és házirendjének a módosítását, és felhatalmazták Király Csaba alpolgármestert, hogy az intézmény szakmai vezető testületének ülésein az önkormányzatot személyesen képviselje.
– Zárásképpen elutasították a képviselők azt az előterjesztést, hogy a Kavicsos közi bölcsőde területén működő fitness sportegyesület szerződését újabb öt évre meghosszabbítsa az önkormányzat. Az idei szerződés megkötéséről az Egyesített Bölcsődék vezetője jár el az önkormányzat nevében.
Hajdu László polgármester írásban számolt be a testületnek a december 17-ei ülést követően elvégzett feladatokról: A karácsonyi ünnepek előtt a kerületi lakcímmel rendelkező, állami gondoskodásban élő gyermekeket látogatta meg a polgármester. Részt vett több önkormányzati intézmény és idősek otthonának karácsonyi ünnepségén is. Évzáró állományülésen köszöntötte a rendőrség és tűzoltóság munkatársait. Hasonló ünnepségre került sor az egészségügy területén, ezen a polgármester vendégei a Károlyi Sándor, a Madarász utcai Gyermekkórház, valamint a kerületi Egészségügyi Intézmények vezetői voltak. December 20-án a „Városházi Karácsony” program keretében több képviselőtársával együtt megajándékozta a kerületben élő nagycsaládosokat. December 21-én dr. Antall József emlékére szentmisét tartottak a Pestújhelyi Római Katolikus templomban, majd a néhai miniszterelnök emlékére szobrot avattak a Pestújhelyi téren. Karácsony előtt a Bogáncs utcai iskola tornatermében kosárlabda gálára, a Csokonai Művelődési Központban évzáró karácsonyi ünnepségre került sor. December 22-én a Palota Holding Rt és a Csapi 15 Kft. is ülést tartott, melyen a polgármester is részt vett. December 26-án a Rákospalotai Evangélikus Gyülekezet új lelkészt választott. Hajdu László megköszönte a korábbi lelkésznek, Veperdi Zoltánnak 9 éves kerületi munkáját, majd köszöntötte Bátovszky Gábort, a Mezőberényből érkezett új lelkészt. Az ünnepek alatt Hajdu László polgármester több egyházi meghívásnak is eleget tett. Intézkedett a december 30-án Újpalotán és a Mézeskalács téren meghibásodott fűtővezeték ügyében. A cső meghibásodása miatt több ezer otthonban egy napig nem volt fűtés és meleg víz.
Január 7-én a testnevelő tanárokat, edzőket és sportvezetőket jutalmazta meg Hajdu László. Január 8-án részt vett a Kavicsos közi óvoda tornaszobájának avatásán. Január 13-án a Fővárosi Védelmi Bizottság tagjainak jelenlétében a Kerületi Védelmi Bizottsági ülést tartott. December17 óta két tárgyaláson is részt vett az Észak-Pesti Kórház tulajdonjogának rendezése ügyében. Január 15-én személyesen megtekintette a Rákospalotai Hulladékhasznosító Mű rekonstrukcióját. Január 8-án az esztergomi püspök felavatta a Kertvárosi Katolikus Templomban a tavaly elkészült altemplomot. Január 19-én a GYIÖK által szervezett Diákújságírók Fesztiválját is megtekintette, majd január 21-én a Károlyi Sándor Kórházban és az Árpád Kórházban tett hosszabb látogatást. Januárban megkezdte a Fővárosi Közművállalatok vezetőivel és a Fővárosi Munkaügyi Központtal a szokásos év eleji egyeztetéseket.