Menu

Az ülésteremből jelentjük

2004.01.21.

Két testületi ülést is tartott Rákospalota, Pestújhely és Újpalota önkormányzatának képviselő-testülete decemberben: az évzáró ülést megelőzően a csömöri helyhatósággal közös tanácskozást is rendeztek a mezőőri szolgálat működtetéséről.

„Amióta mezőőrök teljesítenek szolgálatot a XV. kerület határában, érezhetően csökkentek a terménylopások és az illegális szemétlerakások” hangzott el azon a közös testületi ülésen, amelyen rendhagyó módon két településnek – a XV. kerületnek és Csömörnek – a képviselői vettek részt december 10-én.
A fővárosban egyedülálló kezdeményezésnek számító társulási feladatvállalás az elmúlt négy esztendőben hatékonynak bizonyult, így a terménylopások, fakivágások és a szemétlerakás jelentősen csökkent.
A kerület 2004-es költségvetésben – területarányosan – 3,8 millió forinttal járul hozzá a mezei őrszolgálat működtetéséhez.
A december 19-ei, rendes ülésen Hajdu László polgármester beszámolt a testületnek a november 26-ai ülést követően mely fontosabb társadalmi eseményeken képviselte a kerületet. Elmondta, a kerületi civil szervezetek számos fontos programot is rendeztek, ezek között említette például azt a konferenciát, amelyen az önkormányzat és a szervezetek képviselői a finanszírozási lehetőségeket vitatták meg. Erre az időre esett még a Rákospalotai Horgász Egyesület tisztújító közgyűlése, valamint a XV. kerületi Egyházi Tanács ülése is. A Károly Róbert Szakközépiskola Bogáncs utcai épületében Kereskedők Báljára, míg a Csokonai Művelődési Házban a nagy múltú Szent István Bélyeggyűjtő Szakkör 65 éves jubileumi ünnepségére és kiállítására került sor. December 7-én a pestújhelyi református templom a 75. születésnapját ünnepelte.
Az önkormányzat az elmúlt hetekben több témában – a Kosd utcai erdősáv, a MÁV-telepi közlekedés, az Erdőkerülő utca 36. alatti telek értékesítése vagy a Kolozsvár utcai piac rekonstrukciója – tartott lakossági fórumot.
A nyolc nemzeti, etnikai és kisebbségi önkormányzat a Csokonai Művelődési Ház felújított színpadán tartott bemutatkozó gálaelőadást és táncházat. A kisebbségi önkormányzatok közül a horvát önkormányzat továbbá Mosonmagyaróváron, egy dunántúli horvát nemzetiségi fesztiválon képviselte – nagy sikerrel – a kerületünket.
Hajdu László elmondta, az elmúlt hetekben tovább folytatódtak a tárgyalások az Észak-Pesti kórház ügyében, az álláspontok megvitatása már főpolgármester-helyettesi szintre került. Mint ismert, mind kerületünk, mind pedig a főváros érdekelt lenne a több hektáros ingatlanterület és az ott álló épületek hasznosításában, ehhez azonban a feleknek megegyezésre kellene jutnia.
December 14-én Antall József miniszterelnök halálának 10. évfordulója alkalmából szentmisét tartottak a Pestújhelyi téri római katolikus templomban. Egy héttel később Hajdu László polgármester és Katona Kálmán, az MDF országos választmányának kerületünkben élő elnöke a templom előtt közösen avatta fel a rendszerváltást követő időszak első szabadon választott kormányfőjének mellszobrát.
A Mikulás és a Karácsony megünneplése is nagy hagyományokra tekint vissza a kerületben. Előbbit immár 6. alkalommal a Fővárosi Nagycirkuszban egy látványos előadás keretében fogadták a gyerekek.
Az önkormányzat jóvoltából idén is 3600 gyerek élvezhette a cirkuszi művészek produkcióját.
December 20-án pedig a Hubay Jenő téren felállított karácsonyfánál tartottak ökumenikus szertartást a kerületi egyházak képviselői, majd a Polgármesteri Hivatal Dísztermében megrendezett ünnepségen 150 gyerek vehette át az önkormányzat vezetőitől karácsonyi ajándékát.
Hajdu László polgármester zárásképpen elmondta, hogy a december 17-i ülés napján a Fővárosi Csatornázási Művek vezetőivel is tárgyalt, akiktől biztató ígéretet kapott arra, hogy a Szilas menti főgyűjtő csatorna megépítésére belátható időn belül sor kerülhet.
A polgármesteri beszámolót követően a testületi ülés a napirendi pontok megtárgyalásával folytatódott. Módosították a képviselők a lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló korábbi rendeletüket, valamint a szervezeti és működési szabályzatukat. Felhatalmazták a polgármestert, hogy 2004. évben az Árokhát u. – Veresegyház u. – Csomád u. páratlan oldali, az Árokhát u. – Kemény István u. – Csomád u. páros oldali, a Székely Elek u. Sipos tér Harsányi Kálmán u., Alag u. – Acsa utcai, az Alag u. – Tarpai tér – Tarpai u. Árokhát u. – Acsa utcai, a Veresegyház utcai, a Harsányi Kálmán u. – Balló Mátyás utcai, a Székely Elek u. – Csomád utcai, valamint a Közvágóhíd téri közcsatornaépítésekhez és a Csorvás u., Beller Imre u., Győztes u., Damjanich u., Kinizsi u., Litva u-i zöld területek rekonstrukciójához a fővárosi és központi céltámogatások elnyerése érdekében nyújtson be pályázatot.
Törvényben előírt kötelezettségüknek eleget téve a képviselők néhány településrendezési és helyi építési szabályzatukat hatályon kívül helyezték, és módosították az önkormányzat 2003. évi költségvetését. Szintén módosult az építmény-, és telekadóról, valamint a kapcsolódó adózás rendjéről szóló korábbi rendelet, majd a képviselők szavazással döntöttek arról, hogy a 70 könyvvizsgálói pályázat közül Hanák György végezhesse a jövőben az önkormányzat és a Palota – Holding Rt. gazdálkodásának vizsgálatát.
Módosította a testület az Egyesített Bölcsődék, az Egyesített Szociális Intézmény és a Szociális Foglalkoztató alapító okiratát is, valamint jóváhagyta a Fejlesztő Gondozó Központ támogatására vonatkozó megállapodást.
December 17-én módosult a Palota Holding Rt. alapító okirata is, és a képviselők elfogadták a vagyonkezelő cég vezetői javadalmazási szabályzatát. Ezt követően engedélyezte a testület, hogy az önkormányzat által működtetett Dózsa György Gimnázium, a Kontyfa Középiskola és Károly Róbert Kereskedelmi Szakközépiskola a 2004/2005. tanévben nyelvi előkészítő osztályokat indítson.
A testület elfogadta a Fővárosi Stratégiai Alap 145 millió forintjának felhasználásával történt fejlesztési és felújítási munkák végrehajtását. Az említett támogatásból – 10 százalékos önkormányzati önrész mellett – három utcaszakasz kapott szilárd útburkolatot, egy járdaszakasz is megújult, és a közeljövőben a Karácsony Benő parkban új játszótér épülhet. Hasonlóképpen jóváhagyta a testület a 2003. évi közbeszerzési eljárással megvalósult fejlesztési és felújítási feladatok végrehajtását, valamint a kerületben létesítendő szelektív hulladékgyűjtő szigetek helyeinek kijelölését. Ez utóbbi döntés értelmében még 2003-ban a Pázmány Péter utcában, a Széchenyi felüljáró mellett, a Mézeskalács ltpen, az Õrjárat utcában, a Neptun utcában, az Erdőkerülő utcában, a Közvágóhíd téren és a Kossuth Lajos ltp-en erre alkalmas konténereket helyeztek el.
Döntött arról is a testület, hogy a korábbi évekkel ellentétben, 2004-ben már januárban közzéteszi a Városházi Naplóban a társasházak számára nyújtandó felújítási pályázatok felhívását. Szintén elfogadták a képviselők azt az előterjesztést, mely javasolta egy behajthatatlannak bizonyuló közterület-használati díjnak az önkormányzati bevételekből való törlését. A képviselő-testület módosította szervezeti és működési szabályzatát, így a napirend előtti felszólalások a tárgysorozat végére kerülnek. A korábban értékesített Szövőgyár utca 20. szám alatti egykori önkormányzati tulajdon bontási munkálatainak elősegítése érdekében a képviselők törölték a szóban forgó épületeket a lakásállományból. Egy másik nem lakáscélú önkormányzati ingatlan – a Nyírpalota utca 20. szám alatt – vételáráról is döntött a testület, melyet a vevő 24 hónap alatt részletekben vásárolhat meg. A Pestújhelyi útról a Sárfű utca egyik lakásába történő költöztetés révén újabb értékesíthető ingatlannal gazdagodott a kerület.
Az ülés végén elfogadták a képviselők a 2004. első félévének munkatervét, majd sürgősséggel döntöttek arról, hogy a Száraznád utca 4-6 alatti önkormányzati ingatlanból a szerződésben feltüntetett felépítményt és területet a Magyar Posta Rt. számára elidegenítik.