Menu

Az ülésteremből jelentjük

2003.12.20.

Rákospalota, Pestújhely és Újpalota önkormányzatának képviselő-testülete november 26-án 18 napirendi pontban hozott határozatot. A döntések meghozatalát ezúttal is hosszas szakmai és politikai viták előzték meg.

A napirend előtt tízen kértek szót a következő témákban: Podmaniczky Elek (MSZP): Itt van az ősz, itt van újra, Monostori Zsolt (MIÉP): Novemberi emlékezés palotai, pestújhelyi hősökre, áldozatokra és hóhéraikra, Tóth Imre (MSZP): Őszi levél, Vizér Klára (MDF): Pestújhelyi kórház – közmeghallgatás, Móricz Eszter (MSZP): … , Mihályi Zoltán (MDF): Felelet, Kökény Rita (Fidesz MPP): Homok a szélben, Király Csaba (MSZP): Itt a tél – közeledik a karácsony, Goró Oszkár (Fidesz MPP): Unokáim sem fogják látni, dr. Pálinszki Antal (MSZP): Aktuális gondolatok címmel szólalt fel
Ezt követően Hajdu László polgármester beszámolt a testületnek az október 29-i ülés óta eltelt időszakban elvégzett munkáról. Október 30-án az Idősek Világnapja alkalmából a Nyugdíjas klubban képviselte a testületet. Egy nappal később a Köztársaság napján rendezett ünnepségen vett részt, és jelen volt a Reformáció napján rendezett találkozón is. Október 31-én a BKV-nál tartott Budapest tömegközlekedéséről való egyeztetésen képviselte a kerület érdekeit. Az októberi események a kerületi tanulmányi ösztöndíjak átadásával fejeződtek be. Ez az ünnepség nagy hagyományokra tekint vissza: a fővárosban ugyanis elsőként a XV. kerületben támogatta az önkormányzat a tehetséges fiatalokat. Idén 24 4,5-5,0 átlaggal rendelkező diák részesült ebben az elismerésben.
Hajdu László polgármester elmondta, hogy az idei Mindenszentekre a korábbi évek tapasztalatai alapján megfelelően készült fel a kerület. A Halottak napját megelőzően a kerület vezetője dr. Nagy Antal jegyzővel bejárást tartott a Rákospalotai Temetőben. Szintén ennek a hétvégének az eseményeihez tartozott, hogy Hajdu László a temetőben megrendezett november 1-i Kegyeleti szertartáson is részt vett, majd másnap jelen volt a Hubay Jenő téren található első világháborús emlékműnél rendezett koszorúzási ünnepségen.
November 5-én pártközi egyeztetések zajlottak a párthelyiségek bérleményével kapcsolatban, mely téma várhatólag szerepelni fog a decemberi ülés napirendjei között. 6-tól 9-ig Bécsben járt a polgármester, ahol Manfred Wurm, 23. kerületi polgármester meghívásának eleget téve egy háromnapos szakmai programon vett részt. November 12-én ismételten kiemelkedő eseménynek adott otthont a kerület. A parlamenti képviselők Kisebbségi és Emberjogi Bizottságának MSZP-SZDSZ munkacsoportja a FÉNO-ban tartotta kihelyezett ülését. Az országgyűlési képviselők behatóan tanulmányozták a kerület szociális ellátó rendszerét, és elismerően nyilatkoztak a tapasztaltakról. Ugyanezen a napon a Molnár Viktor utcai óvodában egy új tornaszobát adott át az önkormányzat, míg délután a közmeghallgatásra került sor. November 13-15. között a kerület testvérvárosának számító Maroshévíz küldöttségét fogadta a polgármester. Az erdélyi képviselők dr. Őry Imre búcsúztatásán vettek részt. November 17-én, a Főváros Napján dr. Géczi István a XV. kerületi Ifjúsági és Sport Központ igazgatója sportolói pályafutásáért és közéleti tevékenységért a Budapest díjat vehette át. Erre az időszakra – november 15-23. – esett az Anno 2002. rendezvénysorozat, mely a hagyományokhoz hűen ismételten magas színvonalú volt, és mind a 17 program kiemelkedő kulturális értékkel bírt. Hajdu László beszámolt arról is, hogy a kerület adott otthont a Budapest Közigazgatási Hivatal szervezésében megrendezett fővárosi anyakönyvi hivatalok konferenciájának.
November 21-én ünnepelte az újpalotai Napsugár óvoda a 30. születésnapját. Az eseményen a kerület vezetői is részt vettek. Másnap a Hartyán NOK-ban egy színvonalas egészségügyi napot rendeztek. Novemberben megkezdődött a báli szezon: az Erzsébet és Katalin bálok ismételten jó hangulatú események voltak. A testületi ülést követően, november 29-én a Kereskedők báljára kerül majd sor. Hajdu László ezúttal jelentette be, hogy november 23-án a nyilvánosság mellőzésével ugyan, de megnyitotta kapuit a kerület legújabb nagy beruházása, a Budapest China Mart. A novemberi testületi ülést közvetlenül megelőző időszakban a polgármester részt vett az újpesti zsidó hitközség ünnepségén. Az ottani világi elnök, aki egyébként kerületi születésű, a 80. születésnapját ünnepelte.
November utolsó napjaiban a berlini testvérkerület kulturális delegációja tartózkodott nálunk. A küldöttség házigazdája a Csokonai Művelődési Ház volt. Szintén az elmúlt négy hét eseményei között kell említeni, hogy az Észak-Pesti kórház ügyében megkezdődtek az egyeztető tárgyalások a fővárossal, melyeken szintén Hajdu László képviselte a kerületet.
A polgármesteri beszámolót követően a testületi ülés a napirendi pontok megtárgyalásával folytatódott. Elsőként az önkormányzati tulajdonú és nem lakáscélú helyiségek bérleti szerződéseit eddig biztosító 10 éves moratórium megszűnésével végrehajthatóvá vált feladatokról rendeletmódosítással döntöttek a képviselők. Majd módosították a júniusi ülésen hozott rendeletüket, mely a Metró Áruház környékét és a rákospalotai (volt) bőrgyár területét együttesen szabályozta. Az új határozat már külön kezeli az említett területeket.
Elfogadták a képviselők a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alaplelátásról szóló helyi rendelet megalkotását, mely lehetővé teszi, hogy a jövőben még hatékonyabban támogathassa az önkormányzat a rászoruló gyerekeket.
Szintén rendeletalkotással döntöttek a képviselők az önkormányzat tulajdonában levő lakások lakbérmértékének 2004. január 1-től történő változásáról. A 2000-ben megalkotott zaj- és rezgésvédelmi rendelet az elmúlt évek jogszabályi változásai miatt mindenképpen változtatást igényelt. Mivel a módosítások a rendelet teljes terjedelmét érintették volna, a képviselők a jobb átláthatóság kedvéért új rendelet megalkotásáról határoztak. A köztisztviselői bérek júliusi emelése, valamint a Szociális Rehabilitációs Alapítvány megemelt támogatása a 2003-as költségvetési rendelet korrigálását igényelte. A módosítást megszavazták a képviselők. Szintén döntött a testület a január 1. és február 28. – a 2004-es költségvetés elfogadásának határideje – közötti átmeneti időszak gazdálkodásáról, valamint a jövő évi költségvetés koncepciójáról. Ehhez kapcsolódott, hogy a döntéshozók elfogadták az idei költségvetés első három negyedéves végrehajtásáról szóló beszámolót is. Az elfogadott napirendi pontok között szerepelt a környezetvédelmi program is, melyben határoztak arról is a képviselők, hogy a 2003-2008. közötti feladatok végrehajtásáról szintén a testület gondoskodik. Opciós – elővásárlási – szerződést kötött a testület a Magyar Posta Rt-vel a Száraznád u. 4-6. szám alatti önkormányzati tulajdonú ingatlan elidegenítésére. A képviselői döntés eredményeképpen az említett területen hamarosan új postai hivatal létesülhet.
Döntöttek arról is a képviselők, hogy az önkormányzat tulajdonát képező, ám jelenleg a kerületi rendőrkapitányság, illetve tűzoltó parancsnokság tartós használatában álló vagyontárgyakat – gépjárművek, telefonok – a hivatal a Rákospalota – Pestújhely – Újpalota Közrend és Vagyonvédelmi Közalapítvány részére térítésmentesen átadja.
Sürgősséggel került a testület elé, hogy az önkormányzat, valamint a Palota Holding Rt. könyvvizsgálói feladatainak ellátására történő pályázat elbírálásának időpontja – a nagy számú jelentkező miatt – az eredetileg megjelölt novemberi testületi ülés helyett a decemberi plénumig kitolódjon. A javaslatot a képviselők elfogadták.