Menu

Az ülésteremből jelentjük

2003.11.19.

Rákospalota, Pestújhely és Újpalota önkormányzatának képviselő-testülete október 29-ei ülésén 17 napirendi pontban hozott határozatot. A plénumon meghozott döntések súlyát jól tükrözi, hogy az előterjesztések elfogadását hosszan tartó szakmai viták előzték meg.

Hajdu László polgármester két szomorú hírrel kezdte az ülést: néhány nappal korábban tragikus hirtelenséggel elhunyt dr. Őry Imre volt alpolgármester, valamint dr. Lakatos Mihály, az önkormányzat költségvetéséért felelős könyvvizsgáló.
A napirend előtti felszólaltak a következő témákban:
Vizér Klára (MDF): Októberi gondolatok, Bori Ferenc (MKDSZ): A kiegyezésről, Kökény Rita (Fidesz): Kórház a város szélén, Goró Oszkár (Fidesz): Októberi események, Monostori Zsolt (MIÉP): Kerületi templomaink kontraszelektált egerei – és a sánta kutya. Németh Angéla (MSZP): Horvátországban tartott továbbképzésről, Mirilo Milos (MSZP): Testvérvárosi kapcsolatok, Baracskai Éva (MSZP): A kerület művelődési, oktatási intézményeinek gyarapodásáról, Móricz Eszter (MSZP): 1956-ról, Tóth Imre (MSZP): Köszönjük a segítséget, és Dr. Pálinszki Antal (MSZP): Kiegyezés-megegyezés.
Az elmúlt testületi ülés óta elvégzett munkáról a kerület vezetője elmondta: három napra az erdélyi testvérvárosba, Maroshévízre utazott, ahol átadta a kerület ajándékait az újonnan épült magyar iskola részére. A polgármester október 2-án a tavaszi Európa Uniós Vetélkedő győztes csapatait látogatta meg a bernecebaráti táborban, ahol egyben az Idősek Világnapja alkalmából megrendezett nyugdíjas-találkozón is részt vett. Október elején a kerületi Örmény Etnikai és Kisebbségi Önkormányzattal közösen emléktáblát avatott a Kiss Ernő utcában, majd október 4-én egy másik testvérvárosunk, Mosonmagyaróvár Horvát Etnikai és Kisebbségi önkormányzatának küldötteit fogadta a Polgármesteri Hivatalban.
Október 7-én Gyurcsány Ferenc sportminiszter valamint Bakonyi Tibor főpolgármester-helyettes vitafórumot tartott a készülő sporttörvény módosításairól a hivatal Dísztermében.
Október 7-én az Őszirózsa Nyugdíjas Egyesület a 10. születésnapját ünnepelte.
Ugyanezen a napon az idén 30 éves Mézes Óvodában avatták fel az önkormányzati beruházásból elkészült tornaszobát, amelyet a polgármester tájékoztatása szerint a közeljövőben valószínűleg több hasonló létesítmény átadása követ majd.
Október 9-12. között Hajdu László egy moszkvai tanulmányúton vett részt, melynek költségeit önerőből finanszírozta.
Október 15-én a Deák Emlékév központi ünnepségén képviselte a kerületet és 3 alkalommal vett részt a készülő forrásmegosztási törvény szakmai vitájában, valamint tárgyalásokat folytatott az Észak-Pesti Kórház ügyében is.
Október 16-17-én Deák Ferenc születésének 200. évfordulóját a kerület is méltóképpen ünnepelte
Október 17-én a XV. kerületi Sportiskola születésnapot ünnepelt.
A szeptemberi testületi ülésen döntöttek arról, hogy októbert a tisztaság hónapjává nyilvánítják. Október 18-án, a Köztisztaság Napján – mely munkanapnak számított – közel 2000 ember takarította az utcákat és a köztereket.
Október 18-án a polgármester átadta a nagyközönségnek a felújított Csokonai Művelődési Házat.
Október 22-én délelőtt Hajdu László az Osztrák Köztársaság Nagykövetségén megrendezett ünnepségre volt hivatalos, ahova elkísérte őt Manfred Wurm, Bécs 23. kerületének polgármestere. A testvérkerület vezetője a magyar nemzeti ünnep alkalmából megrendezett kerületi ünnepségen is részt vett, a magas rangú osztrák vendég a Karácsony Benő parkban felállított kopjafát is megkoszorúzta.
A polgármester beszámolt arról is, hogy októberben számos kiemelkedő eseményt rendeztek. Ezek közé sorolta az Önkormányzatok napját, az OTP által szervezett országos szakmai konferenciát.
A polgármesteri beszámolót követően a testületi ülés a napirendi pontok megtárgyalásával folytatódott. Elsőként a képviselők lehetővé tették a Főtáv Rt. számára, hogy 2004. végéig kb. 4 milliárd Ft-os beruházásból a Késmárk utcai fűtőművét egy gázmotoros erőtelep telepítésével korszerűsítse. Ezt követően arról döntöttek hogy a polgármester kezdeményezzen tárgyalásokat az Észak-Pesti Kórház tulajdonjogával kapcsolatban.
A testület határozott arról is, hogy a 10 éves moratórium, 2004. január 1-jei lejártát követően az Önkormányzat tulajdonában levő, nem lakás célú helyiségek bérleti szerződéseit felülvizsgálja. A képviselők meghallgatták, és elfogadták az Észak-Pesti Kórház-, a Rákospalota-Pestújhely-Újpalota Környezetvédelmi-, Kerületfejlesztési-, és a Közrend és Vagyonvédelmi közalapítványok 2002. évi beszámolóját.
Elfogadta a testület, az önkormányzat bérlakás-építő programját, így a kerület csatlakozik a 2004-ben elkezdődő Nemzeti Lakásprogramhoz.
A képviselők elfogadták azt az előterjesztést, mely szerint a Kolozsvár utcai piac átépítéséhez és a létesítmény környezetének rehabilitálásához az ezt elősegítő PHARE-támogatás elnyerése érdekében az önkormányzat legkésőbb november 7-éig pályázatot nyújtson be.
Még az augusztusi ülésen néhány kerületi intézmény iskolákba történő integrálásáról határoztak a képviselők. Október 29-én az ehhez szükséges alapító okirat-módosításokat is elfogadták. Ennek megfelelően a jövőben a Kontyfa Középiskola, Általános Iskola, Óvoda neve a „Kerületi Nevelési Tanácsadó”-val bővül, míg a Hubay Jenő Zeneiskoláé Hubay Jenő Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Pedagógiai Szakkönyvtárra változik.
Tárgyalták a képviselők a Meixner Alapítvány pályázatát is, az ehhez szükséges 10%-os önkormányzati önrészt a testület megszavazta.
A képviselők ezt követően megtárgyalták azt a pályázati kiegészítésről szóló előterjesztést, amely a helyi önkormányzatok létszámcsökkentési döntéseivel kapcsolatos egyszeri költségvetési hozzájárulást igényelné a Belügyminisztériumtól. Ezzel együtt a testület azt is elfogadta, hogy az önkormányzat a Pedagógiai Központ Szakmai Szolgáltató és Nevelési Tanácsadó átszervezésével, az ellátás színvonalának megőrzésével 3,5 álláshelyet megszüntet. A döntés tartalmazta azt is, hogy az érintetteket az önkormányzat a költségvetési szerveinél meglevő üres álláshelyeken helyezi el, míg a pályázaton nyert összeget az érintett intézmények működtetésére használja fel.
Képviselői döntés eredményeképpen az önkormányzat pályázatot ír ki a könyvvizsgálói feladatok ellátására.