Menu

Az ülésteremből jelentjük

2003.09.11.

Rákospalota, Pestújhely és Újpalota önkormányzata a 2003. év második felének első képviselő-testületi ülését tartotta meg augusztus 27-én. A hosszabb nyári szünet utáni első ülésnapra főként olyan témák kerültek, amelyeknél fontos volt, hogy még szeptember elseje előtt határozat szülessen „ügyükben”.

Napirend előtt felszólaltak az alábbi témákban: Modostori Zsolt (MIÉP) – Aktuális gondolatok 2003. Új kenyér hava 27-én, Kökény Rita (Fidesz) – Aktuális gondolatok, Mihályi Zoltán (MDF) – Néhány szó a köztisztaságról, Vizér Klára (MDF) – Nyárvégi összegzés, Pálinszki Antal (MSZP) – Csöngetés előtt.
A napirend előtti felszólalások után a képviselő-testület meghallgatta Hajdu László polgármester tájékoztatóját. Bejelentette, hogy augusztus 20-án Magyar Köztársaság elnöke dr. Pálinszki Antal alpolgármesternek a kiváló oktatás-nevelési munkájáért és a közösséget szolgáló magas színvonalú tevékenységéért a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozta.
A július 25-én megtartott testületi ülésen is részt vett kassai küldöttséget 28-áig látta vendégül az önkormányzat. A testvérváros képviselői viszontlátogatásra hívták meg kerületünk képviselő-testületét.
Július 27-én azon a bajnoki érmet átadó ünnepségen volt jelen a polgármester, ahol sorrendben a harmadik bajnokságát ünnepelte a kerületünk Femina női labdarúgócsapata.
28-án a Csokonai Művelődési Központ rendezte meg a hagyományos nyári évadzáró házi ünnepségét, amely.
Augusztus elsején munkaszüneti nappal, majd 3-án táncünnepséggel ünnepeltük meg a Köztisztviselők Napját. Augusztus 4-én az egészségügyi dolgozók ünnepén a Semmelweis-napon vett részt a polgármester.
Augusztus 4-én a Palota Holding tartotta meg a felügyelő bizottsági alapító ülését ahol a képviselő-testület jelölése alapján Makrai Jánost is megválasztották felügyelő bizottsági tagnak.
Augusztus 7-én újabb tárgyalásra került sor az évek óta tervezett újpalotai posta ügyében. Az építési engedély már rendelkezésre áll, az építés várhatóan 2004. januárjában indul.
Az újpalotai vásárcsarnokot üzemeltető Csapi XV. Kft. is megtartotta felügyelő bizottsági ülését, a képviselő-testület döntése alapján kiegészítették a bizottságot, a tagok maguk közül Tamás Bélánét választották meg elnöknek.
A polgármester tisztelgő, bemutatkozó látogatást tett két közművállalatnál, ahol időközben új vezérigazgatót neveztek ki. A Fővárosi Csatornázási Művek vezérigazgatójával arról is tárgyalt a polgármester, hogy az önerős csatornaépítések évek óta húzódó tulajdonjogi kérdését hogyan lehetne megoldani. A Fővárosi Vízműveknél a Mézeskalács téri lakótelep új magasnyomású szivattyúháza ügyében is eljárt Hajdu László.
Örvendetes esemény volt, hogy a régi Áfész áruház átalakítása után egy új, korszerű áruházat adtak át a Kossuth utcában. Ugyancsak „ünnepnap” volt az új, minden igényt kielégítő ügyfélszolgálati iroda átadása a Szőcs Áron utcában.
A polgármester arról is beszámolt, hogy meghívásra két napot töltött Ukrajnában, Beregszászon. A XV. kerületi önkormányzat a képviselő-testület döntése alapján (kevés magyar önkormányzat között!) támogatta a beregszászi Magyar Tanítóképző Főiskola építését, ezért tisztelték meg a kerületi polgármestert a meghívással.
Az augusztus huszadikai nemzeti ünnep rendezvényei jó hangulatban és nagy részvétellel zajlottak le.
A testületi ülés a napirendek megtárgyalásával folytatódott. Az első napirendi pont a kerületi önkormányzat és a helyi kisebbségi önkormányzatok között kötendő megállapodás tervezetével foglalkozott. A megállapodások a kerületi és a kisebbségi önkormányzatok költségvetésének összehangolt (az előírásoknak megfelelő) tervezése érdekében köttetnek. Amelyek a költségvetés összeállításán kívül tartalmazzák a beszámolási kötelezettség rendjét, a számvitel, a számlavezetés, pénzgazdálkodás kérdéseit és kitérnek a vagyontárgyak kezelésével kapcsolatos teendőkre is. A megállapodások értelmében a kerületi önkormányzat az apparátussal nem rendelkező helyi kisebbségi önkormányzatoktól átvállalja a költségvetésük tervezésével és a napi pénzgazdálkodásukkal kapcsolatos teendők jelentős részét. A képviselő-testület mind a tíz helyi kisebbségi önkormányzat tekintetében elfogadta a megállapodás-tervezetet.
A következő napirend a Pedagógiai Központ, Szolgáltató és Nevelési Tanácsadó átszervezéséről szólt. A központ tizenöt éves múltra tekint vissza, mint közoktatási intézmény. Két egységgel (a pedagógiai szakmai szolgáltatás és a pedagógiai szakszolgálat) működött. Az intézmény vezetőjének egyetemi pedagógiai végzettség és legalább tíz éves szakmai gyakorlat volt előírva. Az utóbbi három évben az állásra kiírt pályázatok eredménytelennek bizonyultak, ezért a korábbi vezetőt bízták meg további egy-egy évre. A fővárosi önkormányzattal megkötött megállapodás értelmében a pedagógiai munka segítésére szolgáló szakmai segítség ellátásához nem kell feltétlenül önálló intézményt fenntartani, a szolgáltatás megvásárlásával, vagy más kerülettel történő társulással is ki lehet váltani. Az intézményhez tartozó kerületi pedagógiai könyvtár is kinőtte a kereteit, ezért jobb megoldásnak tűnik egy másik, jobb feltételekkel rendelkező könyvtárba integrálni.
A szakértői és szaktanácsadói szolgáltatás a továbbképzéseknél már gyakorlattá vált szakmai intézményektől megvásárolható. A pedagógiai könyvtárat szervezetileg indokolt a Hubai Jenő Zeneiskolához kapcsolni. A pedagógiai szakszolgálat megőrzése és hatékony működtetése a kerület közoktatási feladatainak ellátásában nélkülözhetetlen. Ezért a Nevelési Tanácsadót a Kontyfa Középiskola, Általános Iskola és Óvoda szakmai szempontból önálló intézményeként javasolják működtetni. A képviselő-testület az átszervezési javaslatot elfogadta.
A harmadik napirendi pontban a hejcei, nyári gyermektáboroztatásra és erdei iskolának is alkalmas ingatlan kerületi vagyonnyilvántartásába vételéről döntött a képviselő-testület. Egyben az ingatlan kezelését átadta az Ifjúsági és Sportközpontnak.
Ezt követően a képviselő-testület zárt ülésen több önkormányzati lakás határozott idejű bérbeadási szerződésének határozatlan idejűre szóló módosításáról döntött.
Az ülés végén a testület tájékoztatót hallgatott meg az önkormányzat 2003. évi közcsatorna építési programjának helyzetéről. Ebben az évben tizenkét utcaszakaszon mintegy 2,7 kilométer közcsatorna építését tervezte az önkormányzat. Ezzel 250 ingatlan számára lehetett biztosítani a szennyvízelvezetést. A csatornaépítések beruházási költsége magasan meghaladta a közbeszerzési értékhatárt, ezért pályázatot kellett kiírni. Négy vállalkozás szerzett jogot a 12 csatornaszakasz megépítésére.
Ami fontos: augusztus közepéig már befejeződött a Lenvirág utcai (659 m), az Attila utcai – Juhos közi (327 m), a Petőfi utcai (190 m), a Vörösmarty utcai (194 m), a Kismező utcai (60 m) csatornák építése. Munkavégzés jelenleg a Tóth István utcában (297 m), a Bartók Béla utcában (275 m), a Martinovics utcában (151 m) és a Bánk utcában (79 m) folyik, de már valamennyi helyen a helyreállítási szakaszban tartanak. Rövidesen megkezdődnek a munkák a Pázmány Péter utcában (100 m), a Kazinczy utcában (305 m) és a Hunyadi utcában (88 m).