Menu

Az ülésteremből jelentjük

2003.02.15.

Rákospalota, Pestújhely és Újpalota képviselő-testülete január 29-én tartotta meg idei első ülését.
Egy építéstudományi vitafórum kapcsán Mihályi Zoltán a panelházak rehabilitációjának fontosságáról szólt. Példákkal támasztotta alá, van lehetőség a fűtési díjak számottevő csökkentésére. Hogy ez a kerületünkben is megvalósulhasson, már a 2003-as költségvetésben rögzíteni kell, hogy az önkormányzat mekkora részt vállal a felújítási programból.

Molnár István szintén napirend előtt javasolta, hogy folytatódjon az önkormányzati intézmények gazdálkodási önállóságának növelése. Az önálló energiagazdálkodással, megfelelő ösztönzéssel például nem kevés pénzt lehetne megtakarítani, amit aztán az oktatás színvonalának emelésére fordíthatnánk.
Ezt követően Hajdu László polgármester a legutóbbi testületi ülés óta történt kerületi eseményekről adott tájékoztatót.
A hagyományokhoz híven az önkormányzat a lehetőségekhez mérten próbálta szebbé tenni a karácsonyi ünnepeket a kerület legrászorultabbjainak. A polgármester és a képviselők számos ünnepi rendezvényen vettek részt. A rendszeres támogatásban részesülő gyermekek, időskorúak, munkanélküliek számára több mint 16 millió forint rendkívüli segélyt fizetett ki az önkormányzat.
December 20-án tartotta meg éves közgyűlését a közel 400 tagot számláló Palotai Sporthorgász Egyesület, amely a Csömöri-patak menti sódertó igazi horgászparadicsommá „varázslásával” a kerület egyik legelhanyagoltabb területét változtatta át – kemény és önzetlen munkával – a palotai polgárok színvonalas pihenőhelyévé.
Testületi döntés nyomán a Városházi Napló kiadója és előállítója az Egri Nyomda Kft. lett. Az új főszerkesztő Fehér István. A polgármester egyúttal elismerte és megköszönte Varga József munkáját, aki négy éven át szerkesztette a lapot.
A polgármester beszámolt a kerületben tevékenykedő szolgáltató és közművállalatokkal lefolytatott „évindító” tárgyalásairól. Évek óta igazán jó kapcsolatokat tartunk fenn például a Csatornázási Művekkel, a cég az idén, a megállapodott ütemterven felül saját költségen vállalta a Bocskai utca Szőcs Áron utcától a Rädda Barnen utcáig tartó szakaszának csatornacseréjét, teljessé téve a Rákospalota-városközpont csatornarekonstrukcióját. Hasonló korrekt megállapodások előkészítésében állapodtak meg a Főkert, a Kéményseprőipar, a Közterületfenntartó, a Főtáv, a Temetkezési Rt. vezetőivel.
December 28-án dr. Kökényessy Antal, Budapest rendőrfőkapitánya volt a kerület vendége, aki elsősorban a főváros új bűnmegelőzési koncepciójával kapcsolatban kérte ki a kerület vezetőinek véleményét.
A képviselő-testület ezután elfogadta az ülés tizenegy napirendből álló programját. A képviselők elsőként a lakbér és lakásfenntartási támogatásról szóló rendelet módosításáról tárgyaltak. A módosítást a közüzemi díjak emelkedése és a legkisebb öregségi nyugdíjak változása tette szükségessé. Ezek tulajdonképpen csak a rendelet összeghatárokat meghatározó mellékleteit érintik. A testület az 1/2003. (I.29.) számú módosított rendeletet egyhangúlag elfogadta.
A testület 2/2003.(I.29.) számon fogadta el a szociális és gyermekvédelmi (pénzbeni és természetbeni) ellátásokról szóló rendelet módosítását, amit e rendelet esetében is az öregségi nyugdíj legkisebb összegének változása tette szükségessé.
A képviselő-testület ezután (egy rövid törvényességi észrevétel kapcsán) módosította a közterületek használatát és rendjét szabályozó rendeletét (3/2003. (I.29.) számon).
A korábbi megbízatások lejárta után a testület a Károlyi Sándor Kórház és Rendelőintézet tulajdonosi felügyelő tanácsába Cseresznyéné dr. Tóth Editet , a Madarász utcai Gyermekkórház és Rendelőintézet tulajdonosi felügyelő tanácsába dr. Sigmond Anikót delegálta, a Károlyi Kórház kórházi felügyelő tanácsába Marsovszky Györgynét és dr. Gyárfás Irént, a Madarász utcai Gyermekkórház kórházi felügyelő tanácsába dr. Márkus Szabolcsot jelölte.
A testület ezt követően a XV. kerület Külső Fóti út – Szántóföld utca – Mélyfúró utca – Felsőkert utca által határolt terület szabályozási tervének koncepciójáról hozott határozatot, a beterjesztett négy változat közül a módosított „A” változatot támogatva. Ennek megfelelő javaslatot kell kidolgozni a település-szerkezeti terv és a Fővárosi Szabályozási Keretterv módosítására.
Következő napirendként a kerület tulajdonában lévő játszóterek fejlesztésével, korszerűsítésével foglalkozó hosszú távú elképzelés került a testület elé. Legfontosabb alapfeladatként jelölték meg a balesetveszélyes játszószerek leszerelését. Kiemelt feladat, hogy a nevelési, oktatási központok környékén több generációs, bekeríthető játszóterek létesüljenek. A határozatban elsődleges feladatként a Kőrakás park mögötti, a Száraznád utcai, az Obsitos téri, a Drégelyvár utcai játszótér(csoport) balesetveszélyes eszközeinek bontását, pótlását jelölték meg, a Karácsony Benő park, a Neptun utca 80-88., Száraznád utca, Páskomliget, Sárfű utcai játszóterek rekonstrukciójának megtervezésére javasoltak a költségvetésben pénzt elkülöníteni (ez utóbbit a Fővárosi Stratégiai Alap megpályázhatóságának érdekében).
Sok-sok huzavonát követően megoldhatónak látszik az Észak-Pesti (egykori szovjet) Kórház ügye. Tizenkét év után – amennyiben a főváros és a kerület, mint két tulajdonos megegyezik – a kormány egyedi döntést hozhat a közel 3,5 milliárd forint értékű ingatlan-együttes sorsáról. Amelynek értelmében az ingatlan teljes egészében a XV. kerületi önkormányzat tulajdonába kerül egészségügyi, szociális és lakás célú hasznosításra. Ingatlanrész értékesítése esetén az eladási ár 70 százaléka az államot, 15-15 százaléka a két önkormányzatot illeti meg. Az egész ingatlanra szabályozási, az épületekre hasznosítási tervet kell készíteni a források megjelölésével.
Tavaly december 18-án a testület arról döntött, hogy a Drégelyvár utca 6. szám alatti ingatlant (Végvár Ifjúsági Ház) a Periféria Alapítvány számára használatba, a Palota Holding Rt.-nek kezelésébe adja. A ház eddig az Egyesített Szociális Intézmények alapító okiratában szerepelt, ahonnan a képviselő-testület határozata értelmében az intézményt most törölték.
A testület korábban úgy döntött, hogy lemond a Billa Kft. bérletében lévő 91158/213 hrsz-ú ingatlan (Erdőkerülő u. 49.) elővásárlási jogáról. A Billa Kft. 1997-ben kapott használati jogot az ott felépített 1897 m2 alapterületű élelmiszer-áruházra, amelyre csak 2002 őszén kérte a tulajdonjogának bejegyzését. Ehhez azonban használati szerződés kell kötnie az önkormányzattal. A határozat szerint a képviselő-testület elfogadja a Billa Kft.-vel a tulajdonjog bejegyzésére és a földhasználatra vonatkozó megállapodást, azonban további tárgyalásokat tart szükségesnek az időközben bekövetkezett értéknövekedés miatt.
A Kalauz Info Bt. időről-időre, az adatok, információk aktualizálása után közreadja XV. kerületi Kalauz című kiadványát. A társaság kérelemmel fordult a képviselő-testülethez, hogy kiadványukon a kerület címerét is szerepeltethessék. A közérdekű adatok a lakosság tájékoztatását szolgálják, ezért a testület hozzájárult a címerhasználathoz.
A képviselő-testület (döntést nem igénylően) tudomásul vette a vagyonnyilvántartás számítógépes adatkarbantartásáról, az értékbecslés alapján történő értéken való nyilvántartás elkészítésének állásáról szóló tájékoztatót.
A főváros forrásmegosztási tervezetét tárgyaló február 12-ei rendkívüli testületi ülés után a következő soros képviselő-testületi ülésre február 26-án kerül sor. Napirendjén szerepel többek között az önkormányzat 2003. évi költségvetése, a lakossági kezdeményezésű közműépítésekről, illetve útépítésekről szóló rendeletek módosítása, a lakásrehabilitációs program indítása és intézkedési terve, az önkormányzat ifjúságpolitikai koncepciója, a nemzetközi kapcsolatok éves programja. Beszámoló hangzik el a 2002. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok ellátásáról, a Szociális Közalapítvány működéséről, valamint a Hulladékhasznosító Mű 2002. évi károsanyag-kibocsátásáról, a folyamatban lévő intézkedésekről.