Menu

Az ülésteremből jelentjük

2003.01.17.

Az óév utolsó ülését december 18-án tartotta az ősszel megalakult képviselő-testület. A tárgyalás megkezdése előtt a képviselő-testület a jelenlévők nevében köszöntötte Dalnoki Jenőt a kerület díszpolgárát, olimpiai bajnokot 70. születésnapja alkalmával.

Az önkormányzat többi közt három kerületi intézmény vezetői megbízására írt ki pályázatot az ülésen született döntések értelmében.
A Hubay Jenő Zeneiskola, a Kontyfa Középiskola, Általános Iskola és Óvoda valamint a Pedagógiai Központ Szakmai Szolgáltató és Nevelési Tanácsadó vezetői megbízásának elnyerésére a pályázat megjelenését követő 30 napig jelentkezhetnek az érdeklődők, míg az elbírálás június 30-ig történik meg.
A testület határozott arról is, hogy három oktatási intézménynek összesen 4,5 újabb pedagógus álláshelyet biztosít. Ennek értelmében például a Czabán Általános Iskola és Óvodába és a Hartyán Nevelési- Oktatási Központ Óvoda, Általános Iskolákban 1-1 iskolapszichológus alkalmazására nyílik lehetőség. Az említett iskolákban a veszélyeztetett tanulók száma megközelíti a másfélszázat, míg a tanulási, magatartási zavarral küzdő gyermekek száma 130 fölött van.
A képviselő-testületi ülésen szó esett még a III. Gyermek és Ifjúsági Önkormányzati választásról is. A kerületi önkormányzat még 1996-ban határozott a Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat létrehozásáról, amely 1998-ban kezdte meg működését. Az első ifjúsági önkormányzat mandátuma 2002. december végén lejárt, ezért a kerületi képviselők új választást tűztek ki, 2003. március 10-ére. A világ első gyermek önkormányzata egyébként 1979-ben Franciaországban alakult, a később elterjedő hasonló mozgalmakat azok a kutatások ösztönözték, amelyek a társadalmak figyelmét a „gyermekekről megfeledkező városokra” irányították.
A kerületi képviselők köszönetüket fejezték ki a Kossuth Emlékbizottság tagjainak és a közreműködőknek az emlékév színvonalas rendezvényeiért. Kossuth Lajos születésének 200-ik évfordulójára emlékezve tizennégy kerületi szintű, valamint számtalan intézményi rendezvényt, kiállítást, vetélkedőt tartottak 2002. március 15-e és szeptember 19-e között.
Az emlékezetes nagyobb érdeklődésre számot tartó programok között volt a Huszárvágta sakkverseny, az emlékkert avatás, a Kossuth bál, a pénztörténeti kiállítás vagy az internetes vetélkedő.
A képviselők elfogadták az önkormányzat testületének I. félévi munkatervét, melyet lapunk mellékelten ismertet.
Az ülésen napirend előtt szót kért a többi közt Vizér Klára és Tóth Imre, a képviselők szorgalmazták, hogy a Városházi Napló a kerület 80 ezer lakójának érdekeit szem előtt tartva adjon még szélesebb körű tájékoztatást az önkormányzat munkájáról.
Bori Ferenc az utak menti visszavágott és pusztuló fák állapotára és veszélyére hívta fel a figyelmet, míg Monostori Zsolt a kerületben élő fiatal házasok bérlakáshoz való hozzájutásának megkönnyítését szorgalmazta.
Hajdu László polgármester tájékoztatójában beszámolt arról, hogy a Csömörrel közösen indított mezőőri szolgálat eredményesen működik. Lapunknak elmondta a Pest megyei településsel két éve megkezdett programnak köszönhetően egyre kevesebb terménylopás történik a két terület határvidékén, sőt sikerül visszaszorítani a törmeléklerakók illegális, környezetet pusztító tevékenységét is.
A polgármester elmondta azt is, hogy dr. Szabó Lajos Mátyás XVI. kerületi polgármester személyében 2003. január 1-től új soros elnöke van a Budapesti Külső Kerületek Önkormányzati Szövetségének. A szövetség alapszabálya szerint a több mint egymillió fővárosi lakos érdekeit képviselő szervezet elnöki posztját a Budapesti Külső Kerületek Önkormányzati Szövetség vezetője két évig tölti be. A közgyűlés résztvevői méltatták Dr. Mester László, XVIII. kerületi leköszönő elnök érdekérvényesítésben betöltött szerepét, amelyet a kormány és a főváros vezetőivel szemben is következetesen képviselt. A Budapesti Külső Kerületek Önkormányzati Szövetsége szükségesnek tartja, hogy a főváros és a kerületek közötti 2003. évi forrásmegosztással kapcsolatos tárgyalásokra mielőbb kerüljön sor.