Menu

Az örmények Kiss Ernőre emlékeztek

2004.10.09.

A XV. kerületi Örmény Kisebbségi Önkormányzat Kiss Ernő, örmény származású, 1848-as altábornagyra, aradi vértanúra emlékezett meg pénteken délután koszorúzással, majd ezt követően kiállítás megnyitóval és játékos vetélkedővel.

Kiss Ernő emléktáblája 2002. október 6-án került a Kiss Ernő utca – Szentmihályi út sarkán lévő sarokház falára, melyet a XV.kerületi örmény kisebbségi önkormányzat hozott létre az önkormányzat segítségével. Kiss Ernő 1799-ben Temesvárott született örmény-magyar család gyermekeként. Katonai pályafutását egyszerű könnyű lovasként kezdte, de a szabadságharc idején már a 2. Hannover huszárezred parancsnoka volt. Legnagyobb győzelmét Perlasznál, 1848.szeptember 2-án aratta a szerbek ellen. A világosi fegyverletétel után nem menekült el, mert meg volt győződve arról, hogy nincs vétke. A 13 aradi vértanú közül neki olvasták fel először a vádiratot, mely szerint felségárulás vétke miatt minden rangjától, ingó és ingatlan vagyonától való megfosztás mellett lőpor és golyó általi halálra ítélték. Ő volt az egyetlen, aki bekötetlen szemmel nézhetett szembe a halállal. A kivégzésre indulva ezekkel a szavakkal búcsúzott a várkáplántól:” Szegény hazám! Vége mindennek! Isten büntesse meg hóhérainkat!” Holttestét mostohatestvére október 8-án vitette el, majd Alsóelemérben ( Elemir) temették el.

A koszorúzást követően a Pestújhelyi Közösségi Házban az „Erdélyi örmény városok” című fotókiállítás megnyitója volt. Ezeket a fotókat még a tavalyi év végén ugyanitt megtekinthették a látogatók, ám a szervezők szerették volna, ha ismét nyilvánosságot kap mindez. A programok azonban ezzel nem értek véget, mert a PKH-ban a gyerekek játékos vetélkedő keretében küzdhettek meg egymással.