Menu

Az önkormányzat első féléves munkájának értékelése

2022.08.01.

Cserdiné Németh Angéla polgármester és a három alpolgármester értékelte az elmúlt fél év munkáját.

Félévi beszámolót tartott a polgármester, valamint alpolgármesterei, Tóth Veronika, Tóth Imre és dr. Matlák Gábor. Cserdiné Németh Angéla elmondta, hogy 2022 első féléve bizony sok szempontból komoly kihívásokkal volt teli: januárban a járvány negyedik hulláma okozott gondot, igen sok kollégát helyettesíteni kellett, majd februárban kirobbant a háború a szomszédban.

„Azt gondoltuk, hogy civilizált világunk meghaladta az erőszakot, vagy legalábbis Európa szívében nem kell tartanunk attól, hogy közvetlen környezetünket veszély fenyegeti.”

Aztán jöttek az áprilisi országos választások, melynek eredményei miatt nehéz helyzetbe sodródott a kerület, az önkormányzatot ért rezsicsökkentés elvonása, a vissza nem adott iparűzési adóbevétel, a kompenzációs adó mértékének növelése milliárdos kárt okozott és okoz folyamatosan kerületünknek. Ha hinni lehet az egészségügyi államtitkárnak, akkor hónapokon belül államosítani fogják a kerületi egészségügyi intézményeket és szakrendelőket. Ide tartozik a kerület által több százmillióért gépfejlesztéseken átesett Rákos úti, és a most frissen, szintén százmilliókból felújított Hősök úti rendelő is.

„Nekünk ebben a környezetben kell helyt állnunk és fogunk is helyt állni, mert a XV. kerület megérdemli, hogy a kormány büntetőpolitikájából – amennyire lehetséges – ne érezzen semmit, és egy békés, fejlődő kerület legyen.“

Cserdiné Németh Angéla

Tóth Imre azzal kezdte, hogy idén már átadták az Árokhát utca és a Székely Elek utca között felújított Kemény István utcát, a nyár és ősz folyamán pedig út-, és járdafelújításokkal, új parkolók létesítésével, térfejlesztésekkel, játszótérkorszerűsítésekkel és kutyafuttató felújítással fogják a kerületünket fejleszteni. Ennek keretében újul meg a Szűcs István utca és az Őrjárat utca aszfaltja, valamint a Pestújhelyi út 40-42., a Kőrakás park 24-25. és 36., továbbá a Nyírpalota út 24-32. járdaszakaszai.

„Az újpalotai parkolási nehézséget enyhítendő a Sárfű utcában 18 darab, a Neptun utcában pedig 17 darab új parkolóhelyet létesítünk.”

A napokban megkezdődött a Vásárcsarnokkal szemben, a Páskomliget utca térrendezése, azt követően pedig az Árendás köz újul meg, és nem feledkeznek meg a kisgyermekes családokról sem, azokról, akik számára a kerület jövőjét szánjuk: a Karácsony Benő parki, az Erdőkerülő utca mögötti, valamint a Kontyfa utcai játszótereket is rendbe teszik idén.

Tóth Imre

A polgármester pedig hozzátette:

„Egy fontos választási ígéretemnek teszek eleget azzal, hogy a fővárossal hosszú éves egyeztetést követően, idén végre elkezdik az Erdőkerülő utca és Zsókavár utca felújítását.”

Dr. Matlák Gábor társadalmi megbízatású alpolgármester elmondta,  hogy több körben egyeztetéseket folytatott olyan napelemfejlesztésekről, melyek az önkormányzat számára pénzbe nem kerülnek.

„Az elvonások ellenére is meg kell találnunk azokat az lehetőségeket, amelyek garantálni tudják a megújuló energiaforrások telepítését, hiszen Földünk megóvása nemcsak állampolgári, de hivatali kötelességünk is.”

Szintén a környezetvédelemmel kapcsolatos a kezdeményezése, hogy a XV. kerületben teszteljék – a jövőben egyre népszerűbbé váló  – energiaközösségeket, ennek jogszabályi környezetét most alakítják ki. Egy település akkor lehet büszke identitására, ha a fenntartható jövő mellett világos történelmi múlttal is rendelkezik, tette hozzá. „Ezért kezdeményeztem azon XV. kerületi, már nem élő hírességek felkutatását, akik öregbíteni tudják kerületünk hírnevét. Közéjük sorolható az Újpalotán született Gábor Zita is, akinek munkásságáról egy Nádastó parki emlékművel fogunk megemlékezni.

Dr. Matlák Gábor

Tóth Veronika pedig hozzátette, hogy a kerületfejlesztés és környezetvédelem mellett ügyelni kell a szociális területre is.

„Januárban megtörtént a tavalyi évben kiírt költségelvű lakáspályázat kiértékelése és annak kihirdetése, melynek során mintegy 11 db önkormányzati tulajdonú lakás talált gazdára.”

2020 után idén ismételten kiírásra került a szociális lakáspályázat is, amire május végéig lehetett pályázni, és ugyan sajnos sok érvénytelen pályázat érkezett, mégis pozitívum, hogy minden meghirdetett önkormányzati lakás bérlőre talált. A forráshiányos lakásgazdálkodás területén folyamatos egyeztetés zajlott a költséghatékony felújítások és elidegenítések vonatkozásában.

Tóth Veronika

Végül Cserdiné Németh Angéla azzal zárta, hogy minden fent említett nehézség ellenére sikerült megvédeniük a dolgozóik munkahelyét és bérét, és még a nyári szabadságolások előtt kifizették a féléves jutalmakat, ezzel segítve a hivatal kollégáit, hogy a kormány által 12 éve nem növelt köztisztviselői illetményalap és a magas infláció ellenére is tartalmasan tölthessék a nyarat.

„Meg kell és meg is fogjuk becsülni munkájukat, hiszen ők azok, akik a hivatali ügyintézést és a szakmai segítségnyújtást biztosítják. Támaszkodva az ő munkájukra, valamint a választók, azaz önök bizalmára tovább építjük a XV. kerületet.”