Menu

Az önkormányzat ellátja feladatait

2019.03.14.

A Polgármesteri Hivatal dolgozóinak tartott apparátusi értekezleten Lamperth Mónika jegyző kijelentette: 2019-es költségvetés nélkül károk keletkeznek, de a kerület működése biztosított.

„Nem omlik össze a kerület, erről a kialakult helyzetben sincs szó” – jelentette ki határozottan Lamperth Mónika. A XV. kerületi önkormányzat jegyzője csütörtök reggel apparátusi értekezleten beszélt arról, hogy mi történhet – és mi nem – abban az esetben, ha két sikertelen nekifutás után március 18-án a képviselő-testület harmadszor sem fogadja el az önkormányzat 2019-es költségvetését.

Ebben az esetben a Magyar Államkincstár április 1. után nem folyósítja a kerületnek az állami támogatást, az illetékes kormányhivatal pedig felszólítja a testületet a költségvetési rendelet megalkotására. Ha ez nem történik meg, akkor hosszadalmas jogi procedúra, kétkörös bírósági eljárás következik, amelynek a végén Budapest Főváros Kormányhivatala illetékessége lesz a XV. kerületi költségvetés meghatározása. A jegyző csak törvényi keretekről tudott beszélni – nincs ugyanis precedens arra, hogy ez megtörtént volna egy magyarországi önkormányzattal. Az is csak egyszer fordult elő, hogy egy kistelepülés állami támogatásának a folyósítását felfüggeszttették, a képviselő-testület azonban végül elfogadta a büdzsét.

Túlzónak és feleslegesen nyugtalanítónak nevezte Lamperth Mónika a költségvetés eddigi elutasításáról szóló egyes sajtóhíreket. „A kerület 25 milliárd forintos büdzséjéből összesen 2,5 milliárd forint az az állami támogatás, amely a rendelet hiányában nem érkezik meg április 1-je után” – jelentette ki a Polgármesteri Hivatal dolgozói előtt a jegyző. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzat a kötelezően ellátandó feladatait el tudja végezni.

„Mindenki meg fogja kapni a fizetését, és nem lesz létszámleépítés sem” – tette világossá Lamperth Mónika, hozzátéve, hogy az önkormányzat el akarja és el is fogja tudni látni a feladatait, és ezért jegyzőként ő, és Németh Angéla polgármester is mindent megtesz.

„Összeomlásról puszta riogatás beszélni, károk azonban lesznek” – mondta a jegyző, kiemelve, hogy elfogadott költségvetés nélkül a kötelezően ellátandó feladatokkal szemben az önkormányzat önként vállalt feladatellátásában mindenképp lesznek fennakadások. Ebben az esetben nem lehet kiírni a civil szervezeteknek, az egyházaknak szánt pályázatokat, nem indulhat el a Szántóföld úti tornacsarnok építése, megakad pestújhelyi uszoda beruházása, nem történnek meg az út-, járda- és óvoda-felújítások és nem létesülhetnek új parkolók sem, elmaradnak a köztisztaság javítását célzó programok. Nemcsak halasztódhat, hanem teljesen veszélybe kerülhet a leromlott állapotú lakókörnyékek megújítását célzó VEKOP-pályázat kivitelezése, mert a kerület nem fogja tudni teljesíteni a támogatási szerződésben rögzített határidőket.

És – emelte ki a jegyző – elfogadott büdzsé nélkül elmarad majd a köztisztviselők és az intézményekben dolgozók béremelése, nem lesz cafeteria a számukra.

Lamperth Mónika azzal zárta tájékoztatóját, hogy minden jelenlévőt arra kért, a kialakult helyzetben legyenek szolidárisak egymással és mindenkinek magyarázzák el a lehetséges következményeket.

Fotó: Vargosz/XV Média