Menu

Az idősek közlekedésbiztonsága

2005.11.11.

Szerda délután a Csokonai Művelődési Házban a kerületi idős emberek tájékoztatására Gáti Imre alezredes, a kerületi rendőrkapitányság munkatársa tartott előadást, beszélgetett a nyugdíjasokkal a közlekedésbiztonságról.

A rendezvényen a Csokonai Művelődési Ház nyugdíjas klubjának és NETmester klubjának tagjai mellett a Klebersberg Kuno utcai és a Kontyfa utcai Idősek Klubjának tagjai, valamint az Arany Alkony Idősek Otthonának lakói vettek részt.
A program elején a humorista Ayala elmondta, hogy a BRFK egy nagyon jó akcióba kezdett néhány héttel ezelőtt: a XIX. kerületi nyitó rendezvényt követően egy sorozat indult útjára a fővárosban, amelynek keretében a különböző kerületek idősebb lakóit tájékoztatják arról, hogy hogyan vegyenek részt a közlekedésben, milyen veszélyek leselkednek rájuk. E programsorozatnak a házigazdája mindig Ayala, akinek az a szerepe ilyenkor, hogy jó hangulatot teremtsen.
Ehhez nem sok idő volt szükséges, hiszen a humorista a helyszínre varázsolta legalább hangilag és mozgásilag többek között Kató nénit, Teri nénit, Orbán Viktort és Torgyán Józsefet, Soltész Rezsőt, Szikora Róbertet és Charliet. „Komár László” a Magyarországon meg nem valósult expóról énekelt, míg „Darvas Iván” a villanyszámlás dalát adta elő. Egy dal erejéig felidézte Ayala az elmúlt közel negyven év televíziós sorozatait, majd anyós viccek következtek. S amikor már jobban fokozni nem lehetett a hangulatot, Gáti Imre rendőr alezredes a komolyabb témákról kezdett beszélni.
Szóba kerültek az idősebbeket érintő közlekedési balesetek körülményei, s az, hogy mindez hogyan előzhető meg.
-Életkori sajátosság, hogy ennek a korosztálynak a reflexe már sokkal lassabb, sokkal rosszabbul érzékelik a féktávolságot, s a szemük sem a régi. Mindehhez társul az, hogy az ősz beköszöntével sokkal hamarabb lesz sötét az utcákon. Ezek a problémák mind-mind előidézhetik a balesetet.
Az elrettentés példájaként említette Gáti Imre, hogy a kerületben idén már öt olyan baleset is volt, melyet idős idézett elő ( közülük egy halálos kimenetelű, kettő pedig súlyos sérüléssel járt). A legtöbb ilyen balesetnek az az előidézője, hogy vagy a piros lámpa ellenére lép le az idős a járdáról, vagy éppen tiltott helyen szeretne átkelni az úttesten. Sajnos ennél több esetben volt idős ember a sérült, s így a baleset elszenvedője.
-Ha látjuk, hogy egy jármű nem úgy közlekedik, ahogy kellene, akkor inkább várjunk, nem kell annyira rohanni, szét kell inkább nézni, gondolkodni kell egy kicsit. A másik fő baleseti ok az, amikor az ember valamilyen jármű, fa takarásából lép le hirtelen az úttestre. A balesetek megelőzősében nagy szerepe van annak, hogy jól láthatóak legyünk az úton. Ezért létezik már a láthatósági mellény, a fényvisszaverővel ellátott tárgyak sokasága.
Az alezredes külön kihangsúlyozta az egybegyűlteknek, hogy a trükkös lopások esetén hogyan kell viselkedni.
-A legfontosabb, hogy soha semmilyen idegent ne engedjünk be a lakásba! Ismeretlen emberrel ne álljunk szóba! Ha mégis belecsöppenünk egy ilyen helyzetbe, akkor bátran hívni kell a 107-es vagy a 112-es telefonszámot. S még egy fontos dolog: nem szabad szégyellni, ha ilyen helyzetbe kerültünk, inkább mások okulására el kell mesélni.
A tájékoztatást követően az idősebbek tehették fel konkrét kérdéseiket, melyeket az alezredes igyekezett megválaszolni. Szó esett arról, hogy a főváros második legveszélyesebb kereszteződésénél (Eötvös utca-Szerencs utca) végre lesz közlekedési lámpa, amelyre már nagy szükség volt. Az idősebb emberek problémái között felvetődött többek között, hogy még mindig nagy a kamionforgalom a Károlyi Sándor utcában, bizonyos üres telkek nagyon gazosak, s így félnek a lakók, hogy a sötétben valaki kiugrik onnan, az autók több helyen a járdára állnak, s volt egy bácsi, aki arra hívta fel a többiek figyelmét, hogy a buszon közlekedve nagyon vigyázzon mindenki az értékeire, mert vannak, akik kifigyelik, hogy kinél van pénz, s a leszállást követően megtámadják.
A program végén a résztvevők különböző balesetmegelőző kiadványokat, fényvisszaverő prizmát kaptak ajándékba.