Menu

Az idei utolsó testületi ülés után III.

2008.12.26.

A sajtótájékoztatón Király Csaba alpolgármester után Gyurcsánszky János alpolgármester adott tájékoztatást a szakterületét érintő legfontosabb testületi döntésekről.

– Módosítottuk a Régi fóti út -M3 közötti terület Építési Szabályzatát (KVSZ-t). Az övezetátsorolásra azért volt szükség, mert ott egy lakópark épül majd 900-960 lakással, 25%-os beépítettséggel, 3-4 szintes épületekkel, mellette pedig 70 telken egy családi házas övezet is létesül. Az építtető a lakóövezettel együtt intézményi hálózatot -óvodát, bölcsődét és gyógyszertárat -is épít majd. A terület fejlesztését nagyban elősegítheti, ha majd megépül az északi főgyűjtő csatorna, melynek érdekében szintén fontos lépéseket tett már az önkormányzat.
Gyurcsánszky János néhány fővárosi szabályozási kerettervvel (FSZKT) is összehangolt önkormányzati változtatási javaslatot is kiemelt. Ilyen volt többek között a Pázmány Péter úton a Bácska utcától Dembinszky utcáig munkahelyi övezetről intézményi övezetté való átsorolása.
-A másik a Rákos út vonalában egészen a Palotás utcáig a terület, amelyen eddig magasabb házak épülhettek. Azt kértük az FSZKT módosításban, hogy átsorolást kapjon, maradjanak meg a kertes házas övezet, kis telkeken, kis beépítésű terület legyen. Ezzel párhuzamosan, amíg az átsorolási engedélyt nem kapjuk meg, addig változtatási tilalmat rendeltünk el.
– A Közvágóhíd utca -Csobogós utca -Énekes utca -Pisztráng utca -Anyácska utca -Károlyi Sándor utca által határolt területre (a volt Növényolajgyár területe és környezete) kerületi szabályozási terv készül. A mintegy 17 hektáros terület jelenlegi keretövezeti besorolása döntő részben munkahelyi, kisebb részben kertvárosias lakóterület, északi része pedig véderdő keretövezetben van. A területen jelenleg már nem folyik ipari tevékenység, és a tulajdonosi kör a volt üzemi épületek helyén egy körülbelül 1000 lakást magában foglaló lakóparkot szeretne létesíteni. A terület fejlődését szolgálja majd, hogy az úgynevezett északi út itt fog majd megépülni. A beruházó itt is tervez új bölcsődét, illetve az óvodai kapacitás növelése is tervbe van véve. Az iskolai igényeket a közeli Bogáncs utcai létesítmény ki tudja majd elégíteni.
Az alpolgármester elmondta, hogy a jövő évi városfejlesztési tervek között kiemelt szerepet kap majd a Wesselényi utcai piac átépítése. Az 1000 m2-es területnek körülbelül 45-47%-os volt kihasználtsága, mert mindössze 14 vállalkozás szolgálta ki a lakossági igényeket. Az önkormányzat terve, hogy ezt a piacot korszerűsíteni fogja, egy 430 m2 alapterületű vegyeskereskedés épülne. Ekkora méretű bolt amúgy is hiánycikknek számított a környéken. Az üzlet mellett pedig a kiskereskedések is helyet kaphatnának. A fejlesztés bonyolításával a Csapi 15 Kft. lett megbízva.
Az önkormányzat a korábban megjelent pályázati kiírások alapján több akcióterületet jelölt ki szociális városrehabilitációra. A testület december 18-án a kijelölt terület határait módosította. A Városrészközpont területén a jóváhagyott akcióterület a Pázmány Péter út- Fő út- Bem utca- Pozsony utca -Fő út -Kossuth utca -Régifóti út- Toldi sor -Szőcs Áron utca -Bácska utca által határolt terület lett. Újpalotán is át kellett értékelni a korábbi döntéseket. A testület három új akcióterületet jelölt ki: 1. Bánkút utca -Szentmihályi út -Erdőkerülő utca (távvezeték) -Zsókavár utca- Nyírpalota út -Páskomliget utca páratlan oldala, 2. Páskomliget utca -Nyírpalota út- Madách utca -Hősök útja -Szerencs utca -Nádastó park -Gazdálkodó utca -Bánkút utca páros oldal, 3. Zsókavár utca- Páskom park -távvezeték -Késmárk utca- Lőcsevár utca ? Rákospalotai körvasút sor -Drégelyvár utca -Nyírpalota út.
A testület döntése alapján 2009-ben a rákospalotai rész-, valamint Újpalotán az egyes számú akcióterület fejlesztése kezdődik meg. Hamarosan a MÁV-telep rehabilitációja is elindul-döntés van róla. Folyik a munka egy újpalotai Fő téri megvalósíthatósági tanulmányterv készítése, amely alapján folytatódhat a munka. Emellett a XV.kerületi Sportcsarnok terveztetése is folyamatban van.
Az alpolgármester zárásként azt kérte, hogy az ünnepek idején gondosan kezeljék a kommunális hulladékot, amely ebben az időszakban kb. a háromszorosa. Szedjék szét, és tegyék be a kukába, a szelektív hulladékgyűjtő edényekbe, hogy ne csúfítsák el környezetünket. Az FKFV Zrt. és a Répszolg munkatársai ezekben a napokban is folyamatosan dolgoznak, de kérem, segítség munkájukat!