Menu

Az első iskolai MultiCenter a fővárosban – Játszva könnyebb tanulni

2003.05.27.

Tizenhat munkahelyes számítógépes oktatási bázissal gazdagodott a Száraznád Nevelési-Oktatási Központ, vagy inkább vegyük úgy, hogy az egész XV. kerület nevelés-oktatása. A recept egyszerűnek tűnik. Legyen egy jó ötleted, nyerd meg hozzá az önkormányzatot, aztán készíts el egy jó pályázatot és máris minden megy a maga útján.

Brazzorottó Jenőné, a Száraznád NOK elnök-igazgatója persze tudna mesélni róla, mennyi minden kell még a sikerhez, mindenesetre május 7-én, a MultiCenter megnyitóján már csak a szépre illik emlékezni.
Hogy egy számítógépes oktatási központ milyen nagy segítséget jelentene a speciális feladatkörrel működő iskoláknak, az itt dolgozó pedagógusoknak nagyon is kézenfekvő volt. A MultiCenterek már bizonyítottak szerte a világban. Ez a korszerű számítógépes oktató-fejlesztő rendszer nemcsak a kiemelkedő képességű tanulók speciális fejlesztésének eszköze lehet, de meglepően eredményes a fejlődési rendellenességgel küszködő, képességhiányos, problémás, nehezen nevelhető gyermekek esetében is.
Szerencsére a kormány is fontosnak tartja, hogy minél több számítógépes oktatási központ jöjjön létre az országban. Az Oktatási Minisztérium a Nemzeti Szakképzési Intézetet kérte fel, hogy dolgozza ki a megfelelő pályázati feltételeket a MultiCenterek létesítésére. A Száraznád NOK pályázatához a XV. kerületi önkormányzat, mint fenntartó biztosította az ötmillió forintos önrészt. A sikeres pályázat aztán ehhez 40 millió forintot „hozott”. Külön örülhettek annak is, hogy a Matáv Rt. fő támogatóként ugyancsak ötmillió forintot adott az ötlrtmegvalósításához.
– Az ITE Kft. nagy tapasztalatokkal rendelkezik a számítógépes oktatási központok tervezésében, kiépítésében – mondja Jakubisz Zsuzsa, a cég képviselője. – A Pattogós utcai általános iskola második emeletén 16 munkahelyes MultiCentert alakítottunk ki, egy-egy gép mellett azonban többen is helyet foglalhatnak, kisebb munkacsoportot alkotva. A MultiCenter moduláris felépítésű, az egységek más-más feladatot is elláthatnak külön-külön, de rendszerben működtetve azonos feladatra is alkalmasak – például egy nyelvórán.
A MultiCenter roppant gazdag lehetőségekkel rendelkezik, az oktató-fejlesztő rendszer alternatívát jelent a hagyományos oktatási módszerekhez képest, egyesíti az oktatást és a szórakozást, leginkább a „játszva tanulás” szlogennel jellemezhető. A MultiCenter nemcsak jól megkonstruált oktatóprogramokat jelent, hanem egy egységes „fejlesztőkörnyezetet” is. Gondosan kimunkált pedagógiai háttér biztosítja, hogy a foglalkozások a tananyaghoz, valamint az oktatási programokhoz illeszkedjenek. A MultiCenter megtanít tanulni, megismerteti a számítógép nyelvét azáltal, hogy a tanulók tevékeny, aktív részesei a tanulási folyamatnak.
A MultiCenter, kihasználva a legújabb technológiát, erősítve a csoportos (team) munkával formálódó munkakultúrát, az intelligencia olyan oldalait is fejleszti, melyet a hagyományos oktatási metodikák gyakran elhanyagolnak. Sikerességének nélkülözhetetlen eleme, hogy a középpontban a tanár-diák, valamint a tanulók közti tevékeny együttműködés áll.
A Száraznád NOK MultiCenterének átadási ünnepségét Brazzorottó Jenőné elnök-igazgató nyitotta meg. Köszöntötte a vendégeket, köztük Mandur Lászlót, az Országgyűlés alelnökét, Sári Lajost, az Oktatási Minisztérium szakképzésért felelő helyettes államtitkárát, Köpeczi Bócz Tamást, a Nemzeti Szakképzési Intézet főigazgató-helyettesét, Hajdu László kerületi polgármestert, országgyűlési képviselőt, a megjelent önkormányzati képviselőket, a Polgármesteri Hivatal tisztségviselőit.
Ahogy elmondta, 1959 szeptemberében kezdődött az óvodát, két általános iskolát és egy speciális szakiskolát működtető intézmény története, háromtól huszonnégy éves korig foglalkoznak a gyerekekkel, fiatalokkal. Speciális szakmai központ is az övék, különösen az értelmi, magatartási, egészségügyi, vagy éppen családi problémákkal küzdő gyermekek nevelési tapasztalataival tudnak segíteni máshol dolgozó kollégáknak is. A MultiCentertől többek között azt várják, hogy felkelti az alulmotivált gyermekek érdeklődését is, kedvet támasztva bennük a tanuláshoz.
Hajdu László polgármester arra emlékeztetett, hogy épp a napokban tárgyalták a Parlamentben a közoktatási törvény módosítását, előtte a szakképzési törvényt és bizony sokan kongatták a vészharangot az oktatásügy fölött. Itt, a kerületben a pedagógusaink, oktató-nevelő szakembereink meg teszik a dolgukat, és időnként csodákat művelnek, amint ez a számítógépes oktatócentrum is bizonyítja.
Sári Lajos államtitkár büszke arra, hogy korábban tíz évig a kerületben dolgozott és örül annak, hogy a pedagóguskollégák már akkor tapasztalt elhivatottsága, kreativitása továbbra is „működik”. Annak is örül, hogy a fővárosban itt valósult meg az első igazi iskolai MultiCenter, ahol játszva lehet tanulni, de ilyen eszközökkel nemcsak tanulni, de tanítani is nagyon jó lehet.