Menu

Az elmúlt másfél évtizedről és a jövőről

2006.01.16.

Kedves Rákospalotai, Pestújhelyi, Újpalotai Olvasók!
A XXI. század hatodik évét kezdtük meg 2006. január elsejével. Újévi köszöntő helyett szeretném az Önök figyelmét az elmúlt másfél évtized kerületi történéseire irányítani.

Az elköszönt 2005-ös esztendőben október 23-án ünnepeltük a szabadon
választott helyi önkormányzat 15. évfordulóját. Az eltelt másfél évtized rövid
értékelése ad viszonyítást és alapot ahhoz, hogy mire számíthatunk az új
esztendőben, milyen tendenciák érvényesülnek 2006-ban.

December 8-án volt kilenc éve, hogy a kerületiek többsége polgármesternek
választott, azóta ezt a bizalmat háromszor nyerhettem el Önöktől. Ezekben az években jelentős szerepet vállalhattam a feladatok, a gondok megoldásából, de nem tagadom,jutott a keserű pirulákból is.

Az eltelt időszak az örökölt hátrány leküzdésével telt. A kormányok eközben többször váltották egymást és Budapesthez való változó viszonyuk alapvetően érintett bennünket, a fővárosban élőket is. Volt olyan vezetése az országnak, amelyik akarta a Hulladékhasznosító Mű rekonstrukcióját, akart metrót, MO-ás körgyűrűt és északi Duna-hidat építeni, sőt az Őrjárat utcai volt szovjet katonai kórház újra kórházzá alakítására is jóváhagyott 4,5 milliárd forintot, valamint elkezdte Erzsébet téren az új Nemzeti Színház építését is. Sajnos ezeket a szép terveket egy másik kormány idején elvetették, ez pedig legsúlyosabban talán éppen bennünket a XV. kerületben élőket érintett.

A kórház tervét így végleg elvesztettük, a metró az MO, az északi híd építése 5 év
jegelés után kezdődött el, míg a HUHA négy év késleltetés után fejeződött be.

Az új esztendő a választások éve, már újra felvetődhet a mi lesz ha? -kérdése.
Nem szeretnénk újra minden indok nélkül büntető szankciókat elszenvedni.
Tagjai lettünk az Európai Uniónak, a történelmi jelentőségű változás ugyanakkor az önkormányzatokra hatalmas többletfeladatot rótt, szinte a teljes hatályos törvényi joganyagot az EU normákhoz kellett igazítani.
A képviselő-testületben minden választási ciklusban biztosítottuk a többpárti demokrácia működésének elvét. A pártok a választóktól kapott szavazati arány /paritás/ alapján részesültek a különböző helyi hatalmi funkciókból – ez egyáltalán nem természetes ma még az önkormányzatoknál. A kerületi kötelező közszolgáltatásokat igyekszünk növekvő színvonal és kulturált körülmények között biztosítani.
Felújítottuk a Polgármesteri Hivatalt, új székházat vásároltunk, a Bácska utcában új ügyfélszolgálat áll az Önök rendelkezésére. Okmányirodai szolgáltatásokat nyújtunk a Szőcs Áron úton és a Pólus Centerben is.

Az oktatási intézményeink kitűnő tantestületei nevelik, oktatják a gyerekeket az óvodában, az általános iskoláinkban, a szakiskolában és a középiskolákban. Több olyan önként vállalt szociális ellátást vezettünk be és működtetünk, amelyek a fővárosban is csak elvétve találhatók. Az új esztendőtől egységes járóbeteg
kiszolgálás kezdődik; összevontuk a volt szovjet kórház területén működő intézményt a Rákos úti rendelővel, ettől azt várjuk, hogy még jobb és kevesebb utazást igénylő ellátást kapjunk.
Jelentős fejlődést, korszerűsödést és vagyongyarapodást értünk el a 15 év alatt.
Ezek közül csak néhányat említek. Több mint 100 utcában épült szennyvíz-csatorna és szilárd útburkolat. Palota busz néven szinte egyedülálló módon önálló kerületi járatot működtetünk. Iskolai korszerűsítési program zajlik, új tornaterem épült a Kolozsvár utcában, az óvodákban tornaszobákat alakítottunk ki, több iskola kézilabdapálya méretű aszfaltos új játékteret kapott, új sportpályákkal gazdagodtunk, megszereztük a több hektáros volt Vegyépszer pályát a Szántóföld úton, a Ferroglobus pályát Újpalotán, visszaszereztük a Czabán Samu téri stadiont (ma REAC Budai II. sportaréna). Új üdülők várják a gyerekeket Agárdon és Hejcén. A kultúra, művelődés házait a mai igényeknek megfelelően modernizáltuk: a Zsókavár út 15-ben a Közösségi Házat, a Szűcs István utcában a Pestújhelyi Közösségi Házat, az Eötvös utcában a Csokonai Művelődési Házat újítottuk meg.

A Száraznád utcában az elhanyagolt egykori párthelyiségből közéleti ház létesült.
Felújítottuk az újpalotai vásárcsarnok kiszolgáló részét, továbbá építettünk 14
európai színvonalú játszóteret. Az idősebbek, a fogyatékkal élők segítését
szolgálják az akadálymentesítő programok, szinte minden intézményben (eddig 58-ban) biztosítottuk már a könnyű közlekedést. Új postát kapott 30 év után Újpalota és megújult Rákospalota főpostája is. Munkahelyteremtő, adófizető és városképet átalakító tőkebefektetések valósultak meg a kerületben a másfél évtized alatt.

A társadalmi-közéleti aktivitás élénkülését mutatja, hogy a százat is meghaladja a civil- és nonprofit szervezetek száma. A munkájukat segítjük, helyi jogszabályban
garantáljuk, pénzbeli és természetbeni juttatásokkal ösztönözzük. A kerületi
egyházakra is jut a figyelemből, ezt jogszabályokkal garantáljuk.

Kiemelt figyelmet fordítunk az idősebbekre; közel 850-en kapnak ebédet, illetve figyelő, támogató gondoskodást. Működtetünk nyugdíjas klubokat, sok programmal és szerető gondoskodással.
A gyerekek részére kerületi iskoláinkban ingyenes (még a kilencedik osztályban is) a tankönyv, az első osztályban a füzetcsomag is. A nyelvvizsgákat térítésmentessé tettük, ingyenes az érettségire készülő fiatalok részére a jogosítvány és a számítógépes szakmát jelentő ECDL-vizsga költségét is biztosítjuk. Közterületeinken
történelmi emlékhelyeinkre is figyelünk: visszahelyeztük a Hubay Jenő térre az I.
világháborús emlékművet, egyben a teret is átalakítottuk, a Fő utcában elvégeztük a Kossuth szobor felújítását és a környéket palotához méltóvá tettük. Történelmi adósságot törlesztettünk amikor az Epres soron emlékművet állítottunk az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei emlékére. Több emléktáblát avattunk és szobrot
állítottunk Pestújhely szülöttének, Antall József néhai miniszterelnöknek is.

Kedves Kerületi Lakótársak! Az eredményeket soroltam fel, ha nem is teljes körűen.

Munkánkat 2006-ban is folytatjuk. Feladatunk van bőven, gondjaink sem csökkennek, de megvalósítható terveinket idén is finanszírozni tudjuk.
Tisztelt Olvasó! Kívánok a Rákospalota, Pestújhely Újpalota önkormányzata nevében minden kerületben élő társamnak sok erőt, türelmet, nagyon jó egészséget és sikerekben gazdag, békés boldog új esztendőt!

Budapest, 2006. január

Üdvözlettel:

Hajdu László
országgyűlési képviselő,
polgármester