Menu

Az élet íze

2012.11.15.

„Mi a jó Neked?” címmel a kerület önkormányzata és a Csokonai Művelődési Központ idén második alkalommal hirdetett jeligés pályázatot 35 év alatti fiatal magyar filmművészek számára 10-15 perces rövidfilmek forgatókönyvének elkészítésére. A három nyertes közül Lakos Nóra a „7 legjobb dolog, amit magyar ember evés közben csinál” című filmterve kapta a legnagyobb összegű támogatást. A filmet október utolsó napjaiban forgatta a stáb.

– Szinte az utolsó pillanatban készült el a pályázatom – mesélte Lakos Nóra. – A Toldi moziban láttam éppen a tavalyi egyik pályázatnyertes filmet, a Lőrincz Nándor – Nagy Bálint duó 180/100 című munkáját, amikor elhangzott, hogy 72 óra van még az új pályázat beadási határidejének végéig. Cserna Szabó András Levin körút című könyvének egyik novellája alapján már forgattam korábban, így elhatároztam, hogy adaptációval fogok pályázni.
– Komoly előkészületeket igényelt a film?
– A pályáztatás is több fordulós volt, így az anyag is folyamatosan csiszolódott. Rengeteg előzetes munkánk volt azután, hogy támogatást kaptunk a film elkészítéséhez. Nyáron például kétnapos próbát tartottunk, és számos érdekes technikai megoldást kipróbáltunk. A forgatáson is sok időt szántunk arra, hogy például vetítéssel különböző formákat alakítsunk ki.
– Hogyan készülnek a filmjei?
– A film operatőrével, Bálint Danival már sokat dolgoztunk együtt, készítettünk egy kisfilmet Szarajevóban, majd egy filmet Brüsszelben. Amikor elkészül egy forgatókönyv, akkor összedugjuk a fejünket, és megbeszéljük, hogy a dramaturgia miről szól.
– Megvitatjuk hogyan, honnan és hova szeretnénk eljutni a filmben, és ezzel párhuzamosan, milyen testet öltsön az alkotás. Épp ezért a tényleges forgatás csak egy nap, a többi a háttérforgatás, a háttérmunka. A határidő szoros, az elképzelés komplex, de a film kész lesz – zárta a beszélgetést a rendező.