Menu

„Az élet élet – éljed!”- drogellenes konferencia

2005.10.29.

A hét elején egész napos konferencia keretében több előadás hangzott el László Gyula Gimnáziumban a szenvedélybetegségek közül a legveszélyesebbről- a drogról és annak hatásairól.

Reggel Marsovszky Györgyné mint a Kábítószer Egyeztető Fórum egyik munkacsoportjának vezetője köszöntötte a résztvevőket, majd a gimnázium 12. évfolyamának tanulói: Nika Fruzsina, Vágási Zsuzsanna, Mándl Péter, Tőkési Krisztián tartott színvonalas zenés-verses műsort, melyben részletek hangzottak el többe között Ágai Ágnes verseiből illetve az Amelie csodálatos élete című film szövegkönyvéből.
Az előadások elhangzása előtt Hajdu László polgármester köszöntötte a konferencián megjelenteket:
-A Nemzeti Stratégia a kábítószer problémájának visszaszorítása érdekében című dokumentumot az Országgyűlés egyhangúlag fogadta el 2000. december 5-én, ami alapvetően fogalmazta meg, hogy a társadalom vállaljon és váljon érzékenyebbé a drogkérdések hatékony kezelésében. A helyi közösségek növeljék problémamegoldó készségüket a kábítószer probléma visszaszorítására. Az Országgyűlés előírta, hogy minden önkormányzatnál Kábítószer Egyeztető Fórumokat kell létrehozni. Ez nálunk is megalakult s működik. Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium pályázatán 10 millió forintot nyertünk egy drogambulancia megépítésére, amit el is készítettünk. Ám ennek működtetési költsége is van, nem kevés a szabályoknak megfelelően: ez nincs összhangban azzal, hogy egy önkormányzatnak mennyi pénze van. Hét fő alkalmazottat kellene itt foglalkoztatni, így a csodálatos ambulancia ugyan kész van, de működtetni nem tudjuk. Embertelenül túl van minden szabályozva: mi jó szándékkal beszálltunk valami, s a másik oldalról nem vagyunk képesek megmozdulni. Mivel el kell számolni az ESZCSM felé, így most éppen azon dolgozunk, hogy a 10 milliót visszafizetjük, s majd mi valamit működtetünk helyette. Nem szabad beszállni egy olyan dologba, ahol emberek foglalkoztatása zajlik, miközben az egész ország területéről fogadnak betegeket- mondta a polgármester, majd másik gondolatként kifejtette, hogy az lenne a jó, ha ebből a drog elleni küzdelemből a politika kivonulna, egy politikamentes küzdelem lenne.
-Azt szeretném, ha mindenki azt látná, ha van egy jó szándék, egy jó ügy, amely mellé érdemes odaállni. Az egész kábítószerügy megváltoztatásához az életmódban, a családi együttélésben kell változtatni- zárta a gondolatait Hajdu László, majd megkezdődtek az előadások.

Elsőként Wéber László, szociológus, Veszprém Kábítószer Egyeztető Fórumának elnöke beszélt a közösség és együttműködési lehetőségeiről „Könnyűlovasság vagy nehéztüzérség?” címmel.
(Az előadás anyaga formátumban.)

Csendes Éva az érzelmi kompetenciák fejlesztésének fontosságát helyezte előadása középpontjába, majd a „Megálló Csoport” Alapítvány Szenvedélybetegekért mutatkozott be.

Dr. Nagy Gábor igazságügyi vegyész-szakértő (Bűnügyi Szakértő és Kutató Intézet Kábítószer Osztály) az exstasy tablettákkal kapcsolatos új adatokról számolt be.

Dr. Szemelyácz János addiktológus, a Baranya megyei Drogambulancia vezetője a szenvedélybeteg-ellátás korszerű lehetőségeit vázolta fel.
(Az előadás anyaga formátumban.)

Dr. Csernus Imre pszichiáter az „én” képről, a szülői hitelességen keresztül vezette le, hogy vajon mit várhat egy szülő a gyerekétől, ha ő önmaga elől is titkolja az életével, életvitelével kapcsolatos igazságokat.

A fiatalok és a kábítószeres bűnözés kapcsolatáról Dr. Diószegi Gábor az ORFK Bűnüldözési Osztályának rendőr őrnagya beszélt, míg az egész napos konferencia zárásaként
(Az előadás anyaga formátumban.)

Dr. Szilárd János professzor emeritus (Szegedi Orvostudományi Egyetem) arról tartott előadást, hogy minden felnőtt gyerekként kezdte.

A konferencia mottója nem véletlenül volt Herman Hesse idézete melyet a helyszínen egy transzparensen is olvashatott mindenki, miszerint „Minden ember élete kísérlet, hogy eljusson önmagához.
Minden ember élete egy ösvény sejtése. Senki sem volt még teljesen és maradéktalanul önmaga, mégis mindenki igyekszik önmaga lenni. Ki tapogatózva, ki ahogy éppen tud.” Így élünk!

A konferencia megtekinthető a honlapján.