Menu

Az „Egészségmegőrzők” a nyugdíjasok segítségére siettek

2005.02.22.

Csütörtökön délután Forgó Györgyné, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium Tájékoztatási és Tanácsadási Főosztályának főosztályvezetője volt az Egészségmegőrző Egyesület tagságának vendége, aki a szociális ellátásokról tartott egy rövid, ám de összefoglaló előadást.

Miután Benedek Istvánné, Terike, az Egészségmegőrző Egyesület elnöke köszöntötte a szép számmal megjelent érdeklődőket, átadta a szót a vendégnek.
Forgó Györgyné nem először jár az egyesületnél, így sok ismerős arcot is felfedezett a hallgatóság sorai között.
Természetesen a szociális ellátásokról szóló előadásában külön hangsúlyt kapott a jelenlévők érdeklődésére számot tartó pénzbeli ellátásokról szóló járadékokhoz, támogatások díjakhoz, segélyekhez való hozzájutás feltétele illetve az 1997. évi LXXXI. Törvény fontosabb ellátásai, melyek a társadalombiztosítási nyugellátás fajtáiról, valamint a hozzátartozói ellátások fajtáiról ad átfogó áttekintést.

Többek között elhangzott, hogy a rokkantsági nyugdíj (mozgás, látás, hallás, értelmi) megállapítását követően nagyon fontos az időnkénti felülvizsgálat több szempontból is: legalább időnként látja orvos a pácienst, de ami még ennél is fontosabb, hogy az orvos össze tudja hasonlítani a korábbi egészségi állapotot a vizsgálat idején fennálló állapottal.
-A rokkantosítás esetén is a betegség meggyógyítása a cél, ám sajnos, ha jobb állapotba kerül a beteg és dolgozni szeretne vagy lehetne, hogy dolgozzon, akkor a foglalkoztatásával lesz gond- mondta az előadó. Azt azonban érdemes tudni, hogy a fogyatékossági támogatás összege nincs jövedelemhez kötve.

Forgó Györgyné különböző példákkal mutatta be, hogy milyen problémákat okozhat az, ha valaki nincs tisztában azzal, hogy mire jogosult: pl. állapotrosszabbodás esetén lehet, sőt kell fellebbezni a határozat ellen, s így a magasabb fokú rokkantság esetén más összeg jár az erre rászorulónak.
Az előadást követően az érdeklődő hallgatóság tehette fel kérdéseit, s így problémaként vetődött fel, hogy a mozgássérülteknek járó kis kártyát, melyet az őt szállító autó szélvédője mögé kell helyezni, hogy ingyenese parkolásra jogosulttá váljon – rendszeresen ellopják, feltörik érte az autót. Hogyan lehetne ezen változtatni? A válasz még várat magára, hiszen e problémát nem könnyű megoldani, de a változtatás módján már gondolkodnak. Szintén kérdésként fogalmazódott meg, hogy a családi pótlékra milyen életkorig jogosult valaki.
-Családi pótlékra jogosult többek között a tankötelezettsége megszűnéséig a tanköteles, a középiskolai, szakiskolai tanulmányokat folytató diák és még sokan mások, melyet részletesen el lehet olvasni a minisztérium által kiadott kis információs lapokon.

Volt aki arra kérdezett rá, hogy a külföldön való munkavállalói napjai, hónapjai, évei beleszámítanak-e a nyugdíjba?
-Természetesen igen- hangzott a válasz-, hiszen az EU csatlakozást követően mindenki, aki az EU tagállamban munkát vállal vagy vállalt a nyugdíjba beszámításra kerül, mint szolgálati idő.
Mennyi a méltányossági nyugdíj jelenleg?
-Mindig a nyugdíjminimum kétszerese, tehát jelenleg a 24.700.- kétszerese, azaz 49.400.-.

A sok-sok érdeklődő kérdést követően Forgó Györgyné elmondta, hogy bármilyen kérdésre választ kaphat mindenki több forrás alapján is: a korábbiakban említett kis információs lapocskákon, valamint a minisztérium Ügyfélszolgálati Irodájában (V. kerület Akadémia utca 3.)

Ügyfélfogadási idő:
hétfőtől-csütörtökig 9-15 óra között.
pénteken 9-13 óra között
Telefonszám:
Szociális ügyekben: 331-1394
Egészségügyi ügyekben: 475-5861
Munkajogi ügyekben: 475-5860
Ügyfélfogadási időn kívül üzenetrögzítő működik a 475-5861-es számon.