Menu

Az alapítóra emlékeztek

2002.06.16.

Május 10-én Bezsilla Nándor egykori ügyvéd tiszteletére emléktáblát avattak a Pestújhelyi Oktatási és Nevelési Központ Általános Iskola Adria utcai oldalfalán.

Bezsilla Nándor (1968-1917) Pestújhely egyik alapítójának számít, hiszen, mint ahogy az az avatáson elhangzott, ő volt Pestújhely egyik megálmodója. Szervezője volt a kereskedelmi és polgári iskolának, a Széchenyi- telepi Kaszinó alapításánál is buzgólkodott. Nem mellékesen ő volt az, aki annak idején ölenként 2 Ft-ért gróf Crouy Chanel Endre segítségével a kincstár elől megvette a mai Pestújhely területét, lehetővé téve ezzel a terület későbbi felparcellázását. „Vagyonos helyzetéhez méltóan több helyi akcióban is támogatóként vállalt szerepet. Még életében kivívta polgártársai megbecsülését, amit méltó módon fejeztek ki azzal, hogy az akkori település egyik fő utcáját Nándor utcának keresztelték el, amit három évvel a halála után Bezsilla Nándor utcának neveztek.” – értékelte Jordán Eszter, a Pestújhelyi Pátria vezetőségi tagja a beszédében. Az avatáson jelen volt Hajdu László polgármester is, aki Podmaniczky Elekkel, a Pestújhelyi Pátria elnökével közösen leplezte le a márvány emléktáblát.
A rendezvényre a pestújhelyi iskola diákjai furulya kórussal illetve Várkoly Ferencné (Gabi néni, felkészítő tanár) külön erre az alkalomra írt versének előadásával készültek Majd Bezsilla Borbála, a díszpolgár leszármazottja meghatottan köszönte meg, hogy nagyapja tiszteletére, a kerületben első ízben, emléktáblát avattak. A rövidke műsor után a pestújhelyi iskolában a jelenlévők számára kisebb fogadást tartottak, ahol Frák Erika az intézmény vezetője elmondta, hogy szívesen nyújtottak felületet a tábla elhelyezéséhez, ami körül a későbbiekben külső segítséggel egy emlékfalat szeretnének kialakítani, ahol a Pestújhelyért Bezsilla Nándor mellett sokat tevékenykedőknek állítanának emléket.