Menu

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulója alkalmából új ’56-os emlékmű kerül felavatásra október 23-án a XV. kerületben

2012.10.22.

1956 általános és helyi megítélése társadalmi, politikai szempontból a legerőteljesebb vízválasztó múlt- és jövőkép, szocialista érdekrend és keresztény-polgári értékrend között, társadalomkép – diktatúra vagy demokrácia – tekintetében. Ezt a határvonalat kívánja erősíteni Budapest XV. kerülete, ahol új 1956-os emlékmű készült.

Budapest Főváros XV. Kerületi Önkormányzat 2011-ben egy szobrászati tervpályázatot írt ki, amelynek első díjas terve, Harmath István szobrászművész és Jakab Csaba építész alkotása került megvalósításra. Az alkotás címe: „Lobogás”, amely a forradalom kezdeti eufóriáját, de az akkori és későbbi szenvedést egyaránt kifejezi. A mű egy emberalakokból összeálló hatalmas, középütt lyukas lobogó. A rohanó embercsoport hat méter magas vasbeton obeliszken, szinte „lábujjhegyen” áll. A szobor a Széchenyi téren álló templom mellett, a hatalmas torony és a mellékhajó között magasodik az ég felé, így minden pillanatban a nap fog átsütni a lobogón. Ez egy új és a forradalom eszmeiségét tökéletesen kifejező gondolat.

Az új emlékmű állításának folyamata dokumentálásra került és kerül a tervezéstől- megformázástól, az állításon keresztül egészen a felavatásáig. Az így készült film részletei 2012. október 20-án, szombaton 18.00 órától kerültek bemutatásra az alkotókkal és az Emlékmű kialakításában résztvevők társaságában folytatott lakossági kerekasztal beszélgetés keretében az Önkormányzat Dísztermében.

A kerekasztal beszélgetés egyik állomása volt az új Emlékmű felavatását megelőző programsorozatnak, hiszen a kerületi diákok már részt vehettek a Terror Háza Múzeum meglátogatásában, Orwell film vetítésen, a kerületi történelemtanárok megismerhették, hogy hogyan lehet megszólítani a gyerekek által az eseményeket átélőket és túlélőket Oral History készítésével, a kerületi lakosok több előadás kapcsán nyerhettek részletes betekintést a forradalom és szabadságharc eseményeibe és megítélésébe. Az Emlékmű avatását követően 2012. október 27-én ismét a kerületi iskolák tanulói kerülnek sorra, akik visszaemlékezők szemén és élményein keresztül ismerkedhetnek meg a kerületi eseményekkel az Újpalotai Közösségi Házban (1157 Budapest, Zsókavár u. 15.) 9.00 órakor.

Az eseménysorozat megkoronázására, az új 1956-os emlékmű felavatására és az ünnepi megemlékezésre, mely keretében a szobor mellett egy közel 1500 főt megmozgató emlékfutás 2012 méteres távja veszi kezdetét, 2012. október 23-án 10.00 órakor kerül sor a Széchenyi téren (Budapest 1152). Az ünnepi megemlékezésen L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára és László Tamás XV. kerületi polgármester, országgyűlési képviselő mond beszédet. Erre a XV. kerület életét és jövőjét meghatározó ünnepélyes alkalomra, valamint az azt megelőző és követő programokra tisztelettel és szeretettel várunk minden megemlékezőt.