Menu

Athénban, a IV. Európai Szociális Fórumon

2006.05.19.

Május 4-7. között volt Athénban a IV. Európai Szociális Fórum, ahol a magyar delegáció a Magyar Szociális Fórum Emberi és Szociális Jogok Chartájának szellemében képviselte Magyarországot. A XV. kerületből többen is részt vettek a delegáció tagjaként: így Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum Koordinációs Munkabizottságának vezetője, s egyben a Létminimum Alatt Élők Társaságának szóvivője, Volentics Józsefné, a Hosszútávú Egészségvédő Program Egyesület elnöke, Bedő János, a HUTE képviselője, Gergácz Józsefné (Újpesti Munkásklub), Papazoglu Dimitrisz, a XV. kerületi Görög Kisebbségi Önkormányzat képviseletében tolmácsként, valamint Forró Istvánné és újságíróként Szabó Juli.

A delegáció tagjaként több más szervezet is képviselte magát ezen a rendezvényen, így többek között a Civil Parlament, a Létforrás Ifjúságvédelmi Alapítvány, a Kék Forrás Környezet- és Természetvédelmi Egyesület, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, a Társadalmi Demokráciáért Mozgalom, az MSZP Társadalompolitikai Tagozata, a Győri Nők Független Szervezete, az Agrár Munkaadói Szövetség Vállalkozói Tagozata, valamint A szociális Európa alternatív energiaforrásai témakörben előadást tartott a Paksi Atomerőmű munkatársa. A helyszínen nagy érdeklődés kísérte a magyar előadásokat.
A fórumon tárgyalt legfontosabb témákkal, s előadásokkal kapcsolatban e héten kedden tájékoztatón számoltak be a résztvevők a sajtó képviselőinek, melyet Simó Endre (LAÉT) vezetett. A tájékoztatón részt vett Szilágyi Jánosné (TDM), Volentics Vera (HEP), Gold J. Márton (Civil Parlament), Gajda Imre (Létforrás Alapítvány), dr. Sipos József (TPT).
A tájékoztatón is elhangzott, hogy az előadók kiemelten foglalkoztak a szegénység helyzetével magyarországi és európai áttekintéssel. A lehetőségekről és szükségletekről javaslatokat fogalmaztak meg jelezve annak fontosságát, hogy a Nemzetek Szociális Európáját csak összefogással, közösen lehet megvalósítani.
-A magyar delegáció részt vett az Athénben május 6-án tartott demonstráción, melyet kisebb anarchista csoportok igyekeztek megzavarni kődobálással, gyújtogatással. Ezen csoportoktól a Magyar Szociális Fórum elhatárolja magát- hangzott el.
Gajda Imre a Létforrás Alapítvány képviselője a fórumon A szegények bűnössé nyilvánítása, szabadságjogaik korlátozása, elnyomó politikák címmel tartotta meg előadását, de szólt az európai mozgósításról a lakhatási jogok megsértése ellen illetve a hajléktalanok jogairól az európai szociálpolitikával szemben.
-Előadásommal kapcsolatban számos érdeklődő keresett meg a szemináriumok, előadások szünetében, ami némi beszélgetésre adott alkalmat -mondta. Kérdéseiket a közös (nemzetközi) tevékenység szükségessége s lehetősége kapcsán fogalmazták meg. Aktív érdeklődés mutatkozott a kilakoltatással kapcsolatos témában is. A magyarországi helyzetet többen félelmetesnek jellemezték. A hozzászólások főként a ?NULLA KILAKOLTATÁS?-t szorgalmazták.
Obermayer András a Kék Forrás Környezet- és Természetvédelmi Egyesületet képviselte a Magyar Szociális Fórum delegációjának tagjaként.
– A fórumot kísérő kiállítás sokszínűsége megragadott, ám a rengeteg begyűjtött információs anyag későbbi feldolgozása során – az egyesületen belül a megfelelő nyelvtudással rendelkező tagok bevonásával – átfogóbb képet kapunk majd a kint látottakról.
Fekete Béla, a Paksi Atomerőmű munkatársa először vett részt ilyen fórumon.
-Úgy értékelem, többször meg kell jelenni ilyen rendezvényen, ám egy-egy téma feldolgozására legalább kétszer annyi idő szükséges. Az én témámra egy délelőtt volt, de egy teljes nap is kevés lett volna. A szekcióülés levezetői török és olasz mérnökök voltak, s a hat előadást öt nyelven tolmácsolták. A hozzászólások többsége nekem szólt, mivel én gondoltam úgy, hogy a biztonságos atomenergiára a jövőben is szükség lesz. Két témában talán teljes volt az összhang a részt vevők között: az energiatakarékosságra minden szinten szükség van, illetve a megújuló energiaforrásokat támogatni kell.
Az atomenergia egyre növekvő biztonsági fokon történő békéscélú alkalmazása fejezet még sok konzultációt igényel, mivel a beszélgetésekből az tűnt ki, hogy kellő információ hiányban szenvednek a különböző népek delegációi. Csak Csernobilt emlegették érvként és úgy gondolják, hogy a többi erőmű is ilyen.
Szigeti Gábor az Állástalan Diplomások Országos Bizottságának képviseletében járt Athénban, s foglalta össze az ott látottakat, tapasztaltakat. Így többek között kiemelte, hogy Belgiumban az egészségügyi minisztérium vezetésével bevezettek egy olyan gyógyszer finanszírozási modellt, melynek következtében a gyógyszergyárak 80%-ot engedtek a termékeik árából.
Heé Veronika elmondta, hogy a fórumon szerényen, de nyomatékosan képviselték magukat a környezetvédő mozgalmak.
-A magyar Védegylet a jövő generációk egységes környezethez való jogát hangsúlyozta, az európai Ecovillage hálózat az alternatív önfenntartó életmóddal kísérletező vidéki szerveződéseket fogja össze, melybe a görög ökofalvak most készülnek bekapcsolódni., s az egyik szemináriumon elhangzott az ökoszocializmus gondolata is.
-A fórum komoly problémája volt a soknyelvű társaság kommunikációjának biztosítása. Ezt a „Babels” szervezet biztosította, melyben 400 – többnyire hivatásos – tolmács vett részt önkéntes munkával. Az idén először a kisebb, ún. „kevésbé használt nyelveknek” is igyekeztek biztosítani a tolmácsolást. Az egyetlen nyelvi problémákkal foglalkozó workshopon magyar javaslat hangzott el az eszperantónak, mint általános semleges közvetítő nyelvnek a következő fórumon való kísérleti bevezetésére.
Volentics Józsefné a HEP Hosszútávú Egészségvédő Program Egyesület
elnökeként vett részt és tartott előadást Athénban. Ő volt az, aki hosszú előkészítő
munka után vett részt a Magyar Szociális Fórum szervezésében valamint a Nőtagozat
létrehozásában.
Idén először volt a fórum adta kereteken belül az európai Nők Közgyűlése, ahol
Manifesto (kiáltvány) született a nők jogai és esélyegyenlősége érdekében, melynek
hosszútávon a svéd modell fejlesztése és népszerűsítése is a célja. Tíz EU tagország
vesz részt a NŐI hálózatban, s Magyarországot felkérésre Volentics Vera képviseli.
Több szemináriumon szó volt az esélyegyenlőtlenségről és a diszkriminációról: s ezek közül három a nőkkel foglalkozott: A nők jogai Közép- és Kelet-Európában, feminista stratégiák
címmel Szilágyi Jánosné a Társadalmi Demokráciáért Mozgalom tagja tartott előadást.
-A „Nők és a demokrácia” fórumon ismerkedtünk a svéd feminista modellel. Több
előadáson a nőkkel kapcsolatos esélyegyenlőségi törekvések hangzottak el kurd és
török országok delegációinak részvételével- mondta Volentics Vera.
Dr. Jánosi Gábor a HEP Egyesület alelnöke egy új egészségügyi modell felépítéséről
tartott előadást, majd két ízben is részt vett és mutatta be munkáját szeminárium
keretében: műhelyvitát tartott az egészségügyről illetve az egészségügyi jogokért
vívott európai kampányról.
Elvi Charta egy másmilyen Európáért címmel Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum Koordinációs Munkabizottságának vezetője, s egyben a Létminimum Alatt Élők Társaságának szóvivője osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel, s ugyancsak ő beszélt a permanens háborúról és terrorizmusról, a fegyveres- és polgári ellenállásról, a nem erőszakos engedetlenségről, míg az államiságot nélkülöző nemzetek önrendelkezési jogáról, a kisebbségek nemzeti jogairól Dr. Sipos József történész (TPT) tartott előadást.
Legyen közös Európa! Civil integráció vagy neoliberális EU-terv? címmel Dr Czuglerné, dr Ivány Judit a Munkástanácsok Országos Szövetségének képviseletében szólt az érdeklődőkhöz, de Gold József Márton, a Civil Parlament elnöke is beszélt arról, hogy hogyan lehetne újragondolni Európát: milyen legyen Európa demokratikus újjászervezése?
A négynapos fórumon több mint 250 szemináriumon vehettek részt a delegációk tagjai, melyek között nem volt könnyű választania az érdeklődőknek. A MSZF részéről 33 fő utazott Athénba (köztük hat tolmács), akik közül tizen tartottak 15 témában 17 szemináriumon előadást.
A fórum zárásaként pedig elkészült az Európai Szociális Fórum mozgalmainak nyilatkozata is, melyben többek között olvasható az, hogy ?a neoliberalizmussal szemben álló mozgalmak gyarapodó erővel folytatják küzdelmüket a transznacionális korporációk hatalma ellen, a Nyolcak Csoportjával (G8), a Kereskedelmi Világszervezettel (WTO), a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), a Világbankkal, az államok és az EU neoliberális politikáival szemben.???Noha az EU a világ egyik leggazdagabb térségének számít, tíz és tízmilliók élnek szegénységben a tömeges munkanélküliség miatt, és amiatt, hogy a rendes munkavállalóból alkalmi munkavállalót csinálnak. Versenypolitikájának féktelen kiterjesztésével az EU Európában és Európán kívül csapást mér a foglalkoztatásra, a munka- és szociális jogok érvényesítésére, a közszolgáltatások, az oktatási és az egészségügyi rendszer, stb. köztulajdonára. Az EU azt tervezi, hogy csökkenti a munkabért és a foglalkoztatással párosuló előnyöket, általánossá akarja tenni az alkalmi foglalkoztatást.
Mi elutasítjuk a neoliberális európai berendezkedést, és szembeszegülünk azzal, hogy ráerőltessék a népekre az EU leszavazott alkotmány-tervezetét. Mi másmilyen Európáért harcolunk: a nők jogait tiszteletben tartó, a természeti környezetet kímélő, nyitott, békés, társadalmi igazságon nyugvó Európáért. Fenntartható életvitelt, élelmezési szuverenitást, szolidaritást akarunk a népek között, a kisebbségi jogok tiszteletben tartásával és a népek önrendelkezésének biztosításával.?
A munka nem ért véget a 4. Európai Szociális Fórum végeztével, hiszen a MSZF KMB-ben együttműködő szervezetek elhatározták, hogy bekapcsolódnak az európai hálók munkájába, s egyeztető tanácskozásokat javasolnak a közös célokról, feladatokról a jövőben.