Menu

Átadták a kupakokból összegyűlt adományokat

2020.02.27.

Csütörtökön vehette át az Öthét Egyesület  “Gyűjts az életért” programjának újabb adományait két rászoruló XV. kerületi család.

Az idei év első adományátadását tartották a XV. Kerületi Polgármesteri Hivatal Kossuth termében. Az ünnepségen ott volt a “Gyűjts az életért” kampányt – immár több, mint öt éve elindító – Makai Ferenc az Ö.T.H.É.T. Egyesület (Összefogás Tisztább Humánusabb Élhetőbb Településért Egyesület) elnöke, továbbá a kampányhoz csatlakozó cégek képviselői is. Az önkormányzat részéről az esemény fővédnöke, Cserdiné Németh Angéla polgármester mellett, Tóth Veronika és Tóth Imre alpolgármester is részt vett – és természetesen az adományozottak.

Az Ö.T.H.É.T. Egyesület összekapcsolta a rászorulók megsegítését és környezettudatosságot, így a műanyag kupakok a szemét helyett az újrahasznosításban landolnak. Nem is akárhogyan, hiszen évről évre egyre több rászorulón tudnak segíteni a karitatív kezdeményezésükkel. Makai Ferenc elnök, köszöntőjében elmondta; „a kerület 80 ezer lakosa gyűjti a kupakokat, ez nekik szemét, de nekünk lakbér, rezsi, étel”. Kihangsúlyozta, hogy „fontos, hogy adjunk és törődjünk”, valamint tiszteletét fejezte ki az adományozottaknak is. Szavait idézve: „Bátor döntés segítséget kérni, nagyon tisztelem önöket, amiért mernek segítséget kérni”.

Így tett az ide év két adományozott családja is, akik meghatódottan vették át a segítő adományokat.

Az esemény fővédnöke, Cserdiné Németh Angéla polgármester, arról beszélt, hogy a hangsúly a megelőzésen és nem a tűzoltáson van az önkormányzatnál, ezért arra bátorítja az embereket, hogy „az önkormányzattól se féljenek kérni”, ha nehéz helyzetben vannak, inkább, mint hogy tartozást halmozzanak fel.

A támogatandó családokat a Polgármesteri Hivatal Népjóléti és Intézményfelügyeleti Főosztálya választja ki.

Az idei adományozottak

Kiss Nikolett, 2019 decemberében családba fogadó gyámja lett 13 éves féltestvérének. A kisfiú eddigi rossz családi körülményei miatt lánytestvérével gyermekotthonban élt. Nikolett az iskolai szünetek idejére másik féltestvérét is befogadja, eltartásáról saját háztartásában gondoskodik.  A vidéken élő szülők a gyermekek eltartásához nem járulnak hozzá. Kiss Nikolett munkahellyel rendelkezik, de a kisfiú költözése, a két gyermek ünnepek alatti ellátása rendkívüli kiadásokat jelentett számára-

Szilágyi Sándor Józsefné felnőtt lányával és lánya két kiskorú gyermekével él egy 2 szobás, félkomfortos lakásban. A háztartás jövedelme nagyon kevés, egy főre eső jövedelmük minimális, emiatt szerény körülmények között élnek és folyamatosan megélhetési gondokkal küzdenek. Lakásukat nagy összegű közüzemidíj-hátralék terheli. Szilágyi Sándor Józsefné kisnyugdíjas, a közelmúltban súlyos betegségen esett át.

Ők segítenek

A Gyűjts az Életért! program támogatói: Budapest Főváros XV. Kerület Önkormányzata, Répszolg Kft., Palota Security Kft., Tesco, Újpalotai Piac-Csapi-15 Kft., RÁTE, Pál Autóház, Magyar Vöröskereszt XV. kerületi szervezete, Fejlődés Rákospalotáért Egyesület, Hörpentő Klub, Nádas-tó Önkiszolgáló étterem, Fővárosi Szabó Erviny Könyvtár, Időseket Segítő Szolgálat – Nappali Ellátás tagjai, valamint Hajdu László országgyűlési képviselő, Tóth Imre alpolgármester, Legárd Krisztián képviselő, Tóth Veronika alpolgármester.

(D.I.)