Menu

Asia Center – korszaknyitó beruházás

2003.01.20.

Európa legnagyobb nagykereskedelmi, kiállítási és szórakoztató központja az Asia Center 7 hét múlva nyitja meg kapuit kerületünkben. A tervek szerint március 7-én először az U-alakú komplexum két oldalsó épületét adják át, de várhatóan ebben az évben a főépület átadására is sor kerül még.

Ahogy annak idején a Pólus Center, most az Asia Center is új korszakot nyit – nemcsak a mi kerületünk és Budapest, de az egész ország kereskedelmében.
A 205 ezer négyzetméter alapterületű nagykereskedelmi (és ehhez kapcsolódóan pénzügyi) központ nemcsak a méreteivel, a minden képzeletet felülmúlóan gazdag távol-keleti, kínai és más ázsiai országbeli választékával, kapcsolatrendszerével, példa nélkül álló építészeti megoldásaival, 21. századi infrastruktúrájával, logisztikai és informatikai hátterével teremt tökéletes feltételeket az idetelepülő kereskedőknek. Az ideális környezetben a partnerek, „szomszédok” is biztosítékot jelentenek majd arra, hogy az egy helyen megtalálható nagykereskedők a nemzetközi vásárlőerőt is minden eddigit meghaladó mértékben lesznek képesek idevonzani.
A kínai és más távol-keleti kereskedők, gyártók számára azért is kiemelten vonzó a nagy kereskedőház, mert reményeik szerint Budapestről a többi európai piacra is könnyebben eljuttathatják áruikat. (Különösen az Európai Uniós csatlakozásunk után.) Az áruforgalomnak várhatóan csak az ötöde marad Magyarországon, de még így is legalább ötven százalékkal növekszik majd a kereskedelmi forgalmunk Ázsia országaival.
A három nagy részből álló épületegyüttes beruházási költsége mintegy 200 millió dollár, amely a tervek szerint 8-10 év alatt térül majd meg. A tizenegy hektáron megvalósuló nyolcszintes építményben másfélezer bérlő kaphat helyet, az üzlethelyiségek bérleti díja havi 20-45 dollár négyzetméterenként. Az osztrák Strabag AG, mint beruházó és kivitelező 51 százalékban tulajdonosa az Asia Center Kft.-nek, a fennmaradó 49 százalék két hongkongi magánbefektetőé.
A beruházás részeként megközelítőleg egymilliárd forintot költenek az épületegyüttes környezetében az infrastruktúra fejlesztésére. A nagykereskedelmi és szórakoztató központ jobb megközelíthetősége érdekében a Szentmihályi utat itt is kétszer két sávosra bővítik és az Asia Center mellé költöztetik a 73-as és az éjszakai 173E járatok végállomását. Kétezernél több személyautó- és busz-parkolóhely várja a leendő látogatókat, akiknek a számát napi 20-30 ezerre becsülik.
Az előzetesen becsült forgalmi számítások alapján a bővített úthálózat szűkösnek bizonyulhat, így további fejlesztésekre is szükség lehet. Az M0-s továbbépítése a Duna feletti új sztrádahíddal és az M5-ös felé, sokat segíthet a helyzeten, addig azonban lehet még itt gond. Elég ha csak a Pólus Centerbe irányuló karácsony előtti forgalomra gondolunk. A 96-os busz vezetője már a Hubay téren figyelmeztetett bennünket – „innen lépésben haladunk, aki siet, menjen gyalog, hamarabb ér a Pólusba…”
A kerület számára az azonban mindenképpen bíztató, hogy az Asia Center több ezer, főleg környékbeli munkavállalóra számít.
A hírek szerint a nagykereskedelmi üzletközpont helyiségeinek nyolcvan százaléka már gazdára talált és a bérlőknek 90 százaléka magyar telephellyel rendelkező cég.