Menu

Arany Pecsétgyűrű-díjat kapott a polgármester

2008.07.01.

Június 29-30-án a Magyar Önkormányzatok Szövetsége szervezésében Gödöllőn, a Szent István Egyetemen volt a Magyar Polgármesterek VII. Világtalálkozója, melynek második napján Hajdu László polgármester Arany Pecsétgyűrű díjban részesült.

A polgármester méltatásában a következők állnak, melyet a kivetítőn képek kísértek.
Hajdu László, Budapest XV. kerületének polgármestere immár 12 éve irányítja Rákospalotát, Pestújhelyet és Újpalotát. Polgármesterként szociális érzékenységével és városrésze költségvetési egyensúlyának megőrzésével vált országszerte ismertté.
A Békés megyei Vésztőről származó Hajdu László nemzetközi marketing szaküzemgazdászi tanulmányokkal és külkereskedelmi diplomával háta mögött a Fővárosi Csatornázási Műveknél főosztályvezetőként dolgozott 1996-ig.
Ebben az évben időközi önkormányzati választásokon kapott bizalmat a XV. kerület élén, de már két évvel korábban, 1994-ben megválasztották országgyűlési képviselőnek az MSZP színeiben. Először a parlament önkormányzati bizottságának volt tagja, de kérésére átülhetett a szívéhez ugyancsak közel álló szociális bizottságba. Szociális érzékenységének köszönhetően kaphatott helyet, és persze támogatást a városrészben egy, a fogyatékossággal élőknek munkát, megélhetést biztosító intézmény, és jelképes bérleti összegért egy, a tanulási nehézségekkel küszködő gyerekeket fejlesztő iskola is.
Hajdu László munkája elismeréseként 2007. augusztus 20-án a Köz szolgálatáért érdemjel arany fokozata kitüntetést kapta. Több társadalmi és civil szervezet alapítója és tagja, a Magyar Környezetvédelmi Egyesület alelnöke.
Nevéhez fűződik a kerületi infrastruktúra kiépítése; a földutak jelentős részének felszámolása, a csatornahálózat kiépítése, a játszóterek építése, felújítása, közparkok átépítése vagy a kereskedelmi központok kialakítása. A kerület oktatási rendszerét olyan módon sikerült átalakítania, hogy óvodákat, valamint általános és középfokú intézményeket vontak közös gazdálkodás alá, így a fenntartásuk gazdaságosabbá vált. Jutott így forrás óvodai tornaszobák kialakítására, a művészeti iskola épületének felújítására, a diáksport és az utánpótlás-nevelés támogatására, a gyermektáborok számának gyarapítására, valamint a diákönkormányzatokra is.
A kerület szociális védőrendszere kiemelkedő színvonalon biztosítja a helyiek életlehetőségeit, például díjmentes számítógép- és gépjármű-vezetői vizsga lehetőséggel a diákoknak, vagy rezsitámogatással a szociálisan rászoruló családoknak és időseknek.
A kerületnek a civil szervezetekkel és az egyházakkal is modellértékű a kapcsolata, hiszen olyan megállapodásokat sikerült kötniük, melyek nem csak az együttműködés kereteit, de a garantált anyagi támogatást is biztosítják a partnerek számára.
Hajdu László önkormányzati szakemberként több éve vesz részt a Magyar Önkormányzatok Szövetségének rendezvényein, tapasztalataival segítve a szervezet munkáját. A kerület érdekében végzett tevékenységére jellemző a kompromisszumkészségre és a pártpolitikán való felülemelkedésre törekvés.
Kerületünk polgármester mellett még három polgármester részesült ebben az elismerésben, míg vasárnap a tanácskozáson kiosztották a Polgármesteri Ezüstlánc-díjakat. A Magyar Polgármesterek Szövetsége által alapított kitüntetést Bátovszki György, Csömör és Szuhán András, a kárpátaljai Bene település polgármestere vehette át Gémesi Györgytől, a világtalálkozót szervező szövetség elnökétől. A világtalálkozó szekcióülésekkel folytatta munkáját, hétfőn pedig plenáris ülésen tanácskoztak a résztvevők.