Menu

Anyaversek, festmények, zene és ének

2008.05.12.

Az anyukák, nagymamák, feleségek voltak a Krúdy Kör legutóbbi rendezvényének középpontjában. Mindez nem véletlenül, hiszen május első vasárnapján az édesanyákat ünnepeljük, és így május 8-án közösen ünnepeltek a kör tagjai a Kossuth Nevelési-Oktatási Központ diákjaival.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Eötvös utcai fiókjában miután Goldoványi Zoltán könyvtárvezető megnyitotta a rendezvényt, lovag Kanizsa József, író, költő, a Krúdy Kör titkára ?aki 50 éve van az irodalmi pályán és 25 könyve jelent meg- köszöntötte a közönséget. Miután május 12-én van Krúdy Gyula halálának 75. évfordulója, így Kanizsa József egy Krúdyhoz írt saját versét mondta el megemlékezésül.
V. Hedrik Judit festőművészt az ugyancsak székesfehérvári Enyedi Béla Krúdy-díjas daltulajdonos méltatta, mutatta be a közönségnek, valamint beszélt a művésznő festményeiről. Kanizsa József a szokásos kérdésekkel ösztönözte arra a festőművésznőt, hogy beszéljen magáról. Így például, hogy mikor kezdett el festeni, miért éppen tájképeket fest és kitől tanult meg e képzőművészeti mesterséget, ki az, akitől ma is sokat tanul? A kérdések és válaszok után egy ars poeticával zárta V. Hedrik Judit a gondolatát.
-Fontos, hogy az ember megteremtse maga körül azokat az apró örömforrásokat, amikből maga és művészete is táplálkozni tud. Ezáltal kialakít magának egy apró univerzumot, melybe csak ilyen kiállítások alkalmával enged belépést a Nagyközönség számára. Szerintem, hogy kialakítsunk egy jóindulatú falat, mely véd minket ettől a rohanó, nyüzsgő és már-már elviselhetetlen világtól? Szeretek a színeknek hízelegni, a festészethez alázat kell, szeretem a hideg-meleg színek játékát kihasználni, mindig újat tanulni, majd azt meg is mutatni. Képeim, remélem, ezt sugározzák Önöknek. Itt Budapesten ez az első kiállításom- mondta.
V. Hedrik Judit olajjal fest, s valóban izgalmasak a képek, és azok színvilága. A festőművésznő bemutatását Enyedi Béla Tárkányi Imre: A festőművésznő című megzenésített versével zárta, amely a művészetről szólt.
Ezután egy meglepetésre került sor: Kanizsa Józsefet a Kossuth Nevelési- Oktatási Központ diákjai, Berta Dénesné tanárnő vezetésével tavaszi dalokkal és a költő-író Fény-glóriában című kötetéből választott anya-verseivel köszöntötték. Megható pillanatok voltak ezek a percek. A szerző alig tudott szóhoz jutni a diákok szereplését követően. Ezt a pillanatot ragadta meg Enyedi Béla, aki a Sej, haj búzaszár című Kanizsa verset kezdte el énekelni és a gyerekek újból kórust alakítva együtt énekeltek a zeneszerzővel. A közönség pedig vastapssal jutalmazta az újabb, a feszültséget feloldó meglepetést. Kanizsa József e gyönyörű közös szereplés után a Fény-glóriában című anya-verseket tartalmazó kötetéből olvasta fel, mondta el a legszebb anya-verseit, az anyósához illetve a feleségéhez írt verseit.
Ráadásként Enyedi Béla megzenésített gyermekversekkel zárta a nagyon élmény-gazdag képzőművészeti, és anyák napi verses-zenés, tavaszi énekekből összeállított műsort.
A szervezőket külön gratuláció illeti, hiszen hónapról hónapra ez a rendezvény is egyre közelebb hozza az irodalmat, a zenét, a képzőművészetet a közönséghez és különösen a fiatalokhoz, a felnövekvő generációhoz.

Kapcsolódó cikkek























Kapcsolódó linkek