Menu

ANNO 2008. II.

2008.11.30.

November 19-én kezdődött meg az ANNO 2008 programsorozat második fele, és ezen belül is egy nem hétköznapi filmbemutató várta a közönséget a Csokonaiba.

Mi kell a jó hangulathoz? Játék, játék, játék. A Csokonai Művelődési Ház munkatársai is így vélekedtek akkor, amikor Tóth Lajos igazgató- ez esetben producer- vezetésével filmeket készítettek, melyeket az ANNO programsorozatban be is mutattak a nagyérdeműnek.
Mert itt nem közönségről volt ám szó. Miközben a nap hőse, Kürti Dezső egy majdnem limuzinnal érkezett a filmbemutatóra, igazi amerikai hősként a piros szőnyegen végigsétálva érkezett a vetítőterembe.
-Mintegy huszonévvel ezelőtt kezdődött a történet, hogy egy nyáron a szomszéd iskola diákjai kérték: csináljunk filmet- mesélte Tóth Lajos a filmek bemutatója alkalmával. Így forgatókönyvet készítettek a Kétévi vakáció című könyvhöz és sok-sok lánnyal lakatlan szigetet kialakítva tíz nap alatt úgy csináltunk, mintha filmet forgatnánk.- mondta, majd arról mesélt, hogy több játékfilm elkészítését követően 3 éve újabb film forgatásába kezdtek. Azóta készült el a Rákospalota iránti szeretetük gyümölcseként a Nyárutó és A hentes című film.
Mindezek levetítését megelőzően két szösszenetet is láthatott a közönség: Kocsi Olga, a MOME hallgatójának képeiből készült egyperces filmetűdjét, valamint Vargosz rákospalotai remekét. A filmekben összesen három profi színművész: Bezerédi Zoltán, Zubor Ágnes és Mészáros Károly szerepelt, akik mellett fiatalok, amatőrök, munkatársak, gyerekek tűntek fel a filmkockákon.
A filmvetítést követően személyre szóló ajándékokat vehettek át a közreműködők Tóth Lajostól és Polyák Edittől. Most pedig már csak további lelkesedés kell, hogy jövőre új alkotás szülessen, mert pénzből kevés van. Ám Tóth Lajos most egy olyan dobozt kapott, amiben a következő forgatásig gyűjtheti a filléreket, hogy új alkotás születhessen.
Másnap a Csokonai mesesarkában Berg Judit mesesorozatának két tündérkéje, Panka és Csiribi báb formájában érkezett a szerzővel, hogy együtt meséljenek, játsszanak és kalandozzanak a kisgyerekekkel, a Pestújhelyi Közösségi Házban pedig a hagyományoknak megfelelően a közösségi ház művészeti köreiben és táboraiban készült munkák kiállítását nyitotta meg Szabó Gábor szobrászművész, amely december 19-ig tekinthető meg. A kiállítók: Tűzvirág Alkotókör, Palotai Fotóstúdió, Varázslatos színek és formák kör, Szövőkör, Grafikuskör, Kerámiakör.
Szintén ezen a helyen a Malko Tatro legújabb darabját mutatta be másnap, illetve a Prizma Kör tagjai mutatták be az országos portréfotó pályázatra érkezett munkákat, miközben Újpalotán mesét láthattak a gyerekek az igazságos Mátyás királyról és furfangos udvari bolondjáról sok zenével, marionett bábokkal, élőszereplőkkel és árnyjátékkal.
A programsorozatban felnőtteknek szóló színházi darabot is láthattak az érdeklődők. Az Újpalotai Közösségi Házban november 22-én Shakespeare Szeget szeggel című művét mutatta be a Kókai Társulat. A Szeget szeggel a tragédia és a komédia borotvaélén táncoló darab. Központi témája a képmutatás. A cselekmény folyamán úgy tűnik, mindenki más alakot mutat, egyik szereplő rántja magával a másikat és a kérdőjelek végig kitartanak.
Szombaton este a Katalinok és Erzsébetek közösen bálozhattak a Csokonaiban, a hagyományos bálon. A programsorozat záró rendezvényei pedig vasárnap voltak: először Klebersberg Kunó emléktáblájának koszorúzására került sor, majd a Pestújhelyi Közösségi Házban a Pestújheliy Desszert programban Pallay Emma tanítónő és Turbély Márta, a 20-as évek helyi oktatásügyét meghatározó egykori iskolaigazgató, Deák Sándor unokái voltak Pintér Zsuzsa, a program házigazdájának vendégei.
Az ANNO 2008 programsorozat így valóban sikert könyvelhet el. Reményeink szerint jövőre az ANNO 2009 rendezvénysorozaton ismét válogathat a közönség a színes kínálatból! Addig pedig még egy pótprogram: december 11-én 19 órakor Mácsai Pál ?Azt meséld el, Pista!? című estjével várja az érdeklődőket. A címből is rögtön kiderül: Örkény Istvánról lesz szó.? Mi lenne, ha Örkény István ismét megjelenne, egy színészben, egy színházban, egy este, leülne, venne egy lélegzetet, beszélni kezdene, elmesélné a saját szavaival az életét, vagy ami hirtelen az eszébe jut, azután megint eltűnne? Ezen az estén az író a színész testét ölti magára. A színész: Mácsai Pál.?