Menu

Amitől a diri is falra mászik

2006.04.12.

Pénteken délután az egyik legjobban felszerelt mászófal átadására került sor a Kontyfa Középiskola, Általános Iskola, Óvoda és Kerületi Nevelési Tanácsadó általános iskolai tornatermében.

A program címéből: „Amitől a diri a falra mászik” már lehet arra következtetni, hogy Rozsáli Oszkár elnök-igazgató valóban megmászta a falat, majd a kisebb kötél ledobásával adta jelét, hogy a gyerekek is birtokba vehetik az újdonságot.
Amint Tihanyi László, az építő Boulder.hu képviselője elmondta, a mászósport népszerűsítésére építették meg a huszonkét négyzetméteres falat.
-Természetesen mi is és a testnevelők is segítik a mászni vágyókat-mondta. A falra könnyű felmászni, hiszen több út is lesz rajta. Félni nem kell, mivel a karabinerek 2700 kg súlyra vannak hitelesítve, nem szakadhatnak el.
A fogások műgyanta alapúak, s összesen 800 pontra lehet elhelyezni a kiálló részeket. A most megépített fal 6,1 méter magas és 3,5 méter széles. Azt is megtudhattuk, hogy a fogások során meleg az egy-egy kiálló rész, ami teljesen természetes az anyagából adódóan.
Tihanyi László erről az új sportról elmondta, hogy húsz évvel ezelőtt kezdődött el Magyarországon. A mászófalak létrejötte a sziklamászásból alakult ki, hiszen igény mutatkozott arra, hogy az időjárás viszontagságainak ne legyenek kitéve a sportág hívei, viszont edzési lehetőségük legyen. A mászófalak nehézségi fokozata a 2-11-es minősítésű skálán helyezhető el, a 7-es már az extrém sport híveinek áll rendelkezésre. A Kontyfában található fal a négyes-ötös nehézségi fokozattal rendelkezik.
S most nézzük, mi is történt a helyszínen?
1. Az igazgató úr beöltözött, s felvette a megfelelő felszerelést
2. A kezét bekente magnézium-karbonáttal, hogy ne csússzon
3. Nekikészülődött a mászásnak
4. Elindult, s csak haladt-haladt felfelé
5. A tetejére érve a kötelet ledobta a földre, s ezzel ünnepélyesen is felavatta a mászófalat

Rozsáli Oszkár leérkezését követően elmondta, hogy a falat az iskola saját beruházásában készíttette el, s Gyulai Ferenc tanár úr felügyelete mellett lehet csak a diákoknak használnia. Hogy miért pont ő lesz a felügyelő? A tanár úr egy olyan iskolát végez el jelenleg, amely képesítést ad minderre. Hiszen nem szabad arról elfelejtkezni, hogy veszélyes sportág a sziklamászás, a mászófal használata. A kontyfás gyerekek azonban mostantól jó kezekben lesznek.

Kapcsolódó oldalak:


Kapcsolódó cikkek:

Képes beszámoló