Menu

Amit érdemes tudni az újpalotai felújítás kapcsán
(képes beszámoló a cikk végén)

2010.09.26.

Uniós támogatásból és a XV. kerületi Önkormányzat önrészéből újul meg a Zsókavár utca 2. szám alatti lakóépület, a 42-44. sz. alatt található Orvosi Rendelő, s az ezeket összekötő szervizút és zöldterület.

A „Budapest XV. kerületben az ipari technológiával épült újpalotai lakótelep, Zsókavár utcai akcióterületen lakó- és középület felújítása, korszerűsítése és a kapcsolódó közterületek rehabilitációja” elnevezésű projektet I-III ütemben kívánja az Önkormányzat megvalósítani. Az Uniós pályázati kiírás kötelezően előírta, hogy a rekonstrukciós program megvalósítására városfejlesztési társaságot kell létrehozni, ezért a kerület megalapította RUP 15 (Rákospalota-Újpalota-Pestújhely) Városfejlesztési Kft-t. Az I. ütem keretében sor kerül a Zsókavár utca 2. sz. alatti lakóépület felújítására, a Zsókavár utca 42.-44. szám alatti orvosi rendelő külső belső rekonstrukciójára. Ezen kívül az említett épületek mentén húzódó szervizút és zöldterületek is megújulnak.

A teljes projekt tervezett bruttó költsége 558 113 231 Ft, melyből a kapott vissza nem térítendő támogatás összege 456 112 932 Ft. A támogatási szerződést 2009. október 20-án írta alá az Önkormányzat és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség képviseletében eljáró Pro Régió Kft.

A közbeszerzési eljáráshoz szükséges tender tervek elkészíttetésével egyidejűleg került sor a Hősök úti orvosi rendelő átalakítására, melyben ideiglenesen a Zsókavár utca 42-44. szám alatti rendelő orvosai is rendelnek a felújítási munkálatok alatt. A Hősök úti rendelőnek nem kis feladatot kell ellátnia az átalakítás idején, hiszen korábban a Zsókavár utcai funkcionált, az újpalotai járó beteg ellátás központi egészségügyi intézményekén. A hamarosan megújuló épületben, korszerű körülmények között fogadhatják az ellátottakat, ami továbbra is Újpalota házi-, fog- gyermekorvosi és egészségmegőrző központjaként funkcionál majd.

A projekt megvalósításának tervezett kezdetét – 2010 tavasz vége nyár eleje – el kellet halasztani, mert az első közbeszerzési eljárás sikertelenül zárult. Új közbeszerzési eljárás kiírása vált szükségessé, mely értelmében két külön részre bontott munkálatok elvégzésére két kivitelezőt kell nyertesnek hirdetni.

A munkálatok megvalósításának tervezett befejezése: 2011. április 10, a kivitelezői szerződés a rendelőintézet felújításának befejezésére ennél korábbi időpontot határoz meg.

A rehabilitáció során az alábbi munkálatok elvégzésére kerül sor:

  • A Zsókavár utca 2. sz. lakóépület esetében 72 lakást érintenek a munkák. Megújul az épület külső homlokzata, hőszigetelése, a tető víz- és hőszigetelése, valamint új nyílászárók kerülnek beépítése,

  • A Zsókavár u. 42-44. sz. alatti Orvosi rendelő esetében teljes körű külső-belső felújításra kerül sor. Újak lesznek a rendelők, várók, közlekedők, vizesblokkok és az öltözőegységek, kicserélésre kerülnek a nyílászárók, a padlóburkolatok és az álmennyezet. Korszerűsödik a teljes gépészeti rendszer (víz-csatorna, fűtés, szellőzés) és hőszigetelés kerül a homlokzati falakra és a tetőre.

  • A felújítás kiterjed a Zsókavár u. 2. és 44. számú épületek mentén húzódó szervizútra és környezetére (meglévő szegélyek kijavítása, funkció nélküli burkolatok és építmények bontása, burkolatminőség javítása, parkolást gátló objektumok kihelyezése).

  • Megújulnak a zöldterületek is, új zöld szigetek lesznek majd a burkolt területeken, utcabútorok kerülnek kihelyezésre. A felújítás része a köztéri világítás fejlesztése is, melynek keretében oszlop-, armatúra- és világítótestek cseréje valósul majd meg.

Fenti munkálatokhoz 3400 m2hőszigetelő vakolat, 493 db hőszigetelt nyílászáró, 1140 m2 csapadékvíz elleni szigetelés kerül majd felhasználásra és mintegy 6600 m2-en készítenek műanyag-diszperziós festést. A szervizút és környezetének felújítása, ill. az akcióterület zöldfelületeinek rendezése során érintett közterület nagysága meghaladja a 21.000 m2-t.

Újpalota idén ünnepli fennállásának negyvenedik születésnapját. 1970-ben kezdtek beköltözni az első lakók az akkor még korszerű és a kor követelményeinek megfelelő, új épületekbe. Az évek során ezek az épületek öregedtek és elhasználódtak. Méltó ajándék tehát a városrész számára a projekt beindulása. Önkormányzat nem titkolt célja az is, hogy a teljes rehabilitációt követően egy új városközpont is létrejön majd, melynek kezdeti lépései a mostani munkálatokkal indulnak a városrész fennállásának évfordulójára.

A tervezett felújítások az egész kerület életére kihatnak, nem csak a Zsókavár utca lakóinak érdekeit szolgálják. A biztonságosabb és rendezettebb zöldterületek, az élhetőbb lakóépület és a magas színvonalú orvosi ellátást biztosító orvosi rendelő valamint az ezeket összekötő felújított úthálózat az egész városrészt vonzóbbá teszik. 

A Zsókavár utcai rehabilitációs projekt kötelező eleme az ESZA (Európai Szociális Alap) által előírt szociális tevékenység kerületi családok részére. Ezeket a szociális támogató szolgáltatásokat a kerületben működő Egyesített Szociális Intézményen belül, az Újpalotai Családsegítő Szolgálat már meglévő szolgáltatásainak fejlesztésével, ill. új szolgáltatások indításával valósítják meg.

A szolgáltatások célcsoportja elsősorban a Zsókavár utcai akcióterületen élő lakosság. A tevékenységek 2010. február 02.-án indultak. Ezek olyan mentális felkészítő programok, melyek a kerületben élő családok tolerancia és együttműködő képességét fejlesztik.

Az alábbi 5 területen nyújt támogató segítséget a Családsegítő Szolgálat, az általuk meghirdetett különböző helyszíneken, a kerületi lakosok részére:

I. Családi működés megőrzését, erősítését szolgáló tevékenységek (családi kohéziót erősítő programsorozat, konfliktuskezelő- és stressz oldó tréningek, a gyengébb tanulmányi eredményt elért gyerekek számára korrepetálások és tanulmányi ösztöndíjak, fogyasztóvédelmi előadássorozat)

II. Közösségfejlesztést szolgáló tevékenységek (Cseverészde klub, Találka klub, táborok szervezése, Együttjátszó klub, szakmai műhelybeszélgetések a kerületben dolgozó szociális-, oktatási-, gyermekvédelmi-, közigazgatási területeken dolgozó szakemberek számára, kortárssegítő képzés)

III. Munkaerő-piaci beilleszkedést segítő programok (biztonsági őr képzés, számítógépes adatbázis az álláskereső fiatalok segítésére, számítástechnikai tanfolyam, kerületi Állás Börze, igény szerint intenzív álláskeresési tréningek szervezése)

IV. „Reszocializációs” mentális támogatást szolgáló program (Útkereső klub)

V. Hajléktalanok, szociálisan rászorulók támogatása(albérleti program, szociális mosoda kialakítása)

További felvilágosításért fordulhatnak:

Madarász Dávid
+36 20 5499 737




Kapcsolódó cikkek:




Kapcsolódó linkek:




Kapcsolódó anyagok:




Képes beszámoló