Menu

Amit a Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálatról tudni kell

2005.09.01.

A munkaügyi érdekviták hatékony rendezése, a konfliktusok lehető leggyorsabb megoldása, valamint a munkaügyi kapcsolatok kultúrájának fejlesztése a célja a Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálatnak. Az Országos Érdekegyeztető Tanács májusban jóváhagyta a Szolgálat Szervezeti, Működési és Eljárási Szabályzatát. Feladata a békéltetés abban az esetben, amennyiben a konfliktusba került felek kollektív szerződésben, illetve megállapodásban munkaügyi jogvita esetére békéltető személy bevonásában egyeztek meg.

A Szolgálat igénybevétele önkéntes, a vitában álló felek szabad akaratán nyugszik. Arra épül, hogy az érdekvita rendezésében hatékonyan működhet közre egy külső, független, semleges fél. A Szolgálat felkészült, képzett közvetítőt/döntőbírót ajánl fel, aki az eljárás során nem utasítható és teljes titoktartásra kötelezett. A működési forma kialakításában meghatározó volt a rugalmasság és a költséghatékonyság.
A Szolgálat döntőbírói tevékenységét is csak szűk körben, az MT.197. szakaszában leírt esetekben ( ezekben az esetekben az Mt. kötelező döntőbírói eljárást ír elő), illetve a felek közös megegyezésével az Mt. 196.§-a szerint lát el. Igény alapján szakmai tanácsokat ad a munkaügyi kapcsolatok körébe tartozó kérdésekben, a konfliktusok megelőzése érdekében. A Szolgálat jogi tanácsadással nem foglalkozik.
A Szolgálat a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium szervezeti keretei között működik. Nem önálló jogi személy.
A Szolgálat állami feladatot lát el. A tevékenységi körébe tartozó szolgáltatásai ?a döntőbíráskodás kivételével ? ingyenesek.

A szervezet székhelye: 1054. Budapest, Alkotmány u.3. Tel.: 472-8297

MKDSZ közvetítői/döntőbírói Pest megyében:

Dr. Gulyás Kálmán – minden működési területen –
Madár Gyula – minden működési területen –
Dr. Mazzag Pál – vegyipar, kőolajipar –
Palásti Ferenc – fegyveres testületek –
Kónya Anna – közalkalmazotti szféra –