Menu

Állásbörze 3.- pályakezdőként

2012.06.16.

Nem könnyű a dolga egy friss diplomásnak, ha a munkaerőpiacon el szeretne helyezkedni. Az álláskereséshez azonban jó tanácsokat tud adni Balla András, Budapest Főváros Kormányhivatal Munkaügyi Központ Kassai utcai – Budapest IV., XIV., XV. kerületi – Kirendeltség vezetője, aki a Csokonai Művelődési Központban rendezett állásbörzén is jelen volt.

-Vannak olyan szakirányok, ahol a végzősökre már az egyetemi állásbörzén vadásznak a munkaadók. Ilyen például a műszaki szakirány, ami tizenöt évvel ezelőtt egy nagyon mellőzött terület volt. Persze, ezzel együtt vannak olyan szakirányok, amelyekkel nehezebb az elhelyezkedés, de összességében azt gondolom, mindenkinek, minden lehetőséget meg kell ragadnia a megfelelő munkalehetőség keresése érdekében.
Ahogy az előbb említettem, érdemes folyamatosan látogatni az egyetemi állásbörzéket, jelentkezni kell a cégekhez, önéletrajzokat, motivációs leveleket kell beadni. Érdemes megkeresni a karrierirodákat, amelyek éppen ezért működnek. De lehet tanácsot kérni idősebb vagy már elhelyezkedett több éves gyakorlattal rendelkezőktől, hogy ők annak idején hogy végezték a munkakeresését. Emellett úgy érzem, nem érdemes kihagyni, hogy felkeressék a Munkaügyi Központot is: kirendeltségei a fővárosi és a megyei kormányhivatalok szervezeti keretén belül működnek.
Hozzánk is be lehet jönni, nyilvántartásba kell vetetnie magukat ezeknek a fiatal álláskeresőknek és igénybe lehet venni a különféle szolgáltatásokat, melyek közül az egyik nagyon jelentős, maga az állásközvetítés. Vannak ugyanis olyan cégek, amelyek megkeresve bennünket magasan képzett szakembereket, köztük fiatalokat is alkalmazni szeretnének.
Nagyon fontos, hogy a fiatalok a meglévő szaktudásuk mellé tanuljanak, a tudásukat, ismereteiket fejlesszék, csiszolják, bővítsék. Az egyik nagyon fontos dolog, és ma már a fiatal generációtól elvárt, hogy nemcsak magyarul, hanem legalább egy-, de inkább kettő idegen nyelven tárgyalási szinten beszéljenek. A munkaadók magas informatikai, felhasználói ismereteket várnak el, melyeket részben különféle tanfolyamokon-, részben autodidakta módon lehet elsajátítani. Mindezeket kellő energia befektetésével lehet jól fejleszteni, de azt gondolom, ezek már teljességgel elengedhetetlenek.
Lehetőség van arra is, hogy az álláskereső az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapjára (www.afsz.hu) az önéletrajzát feltegye. Így a munkaadók kereshetnek az ott rögzített önéletrajzok- illetve az álláskeresők között, valamint ugyanezen a honlapon elérhető az álláskeresők részére az az országos adatbázis, ahova az összes a szolgálathoz bejelentett munkaerőigények felkerülnek napi frissítéssel. Ezekre is lehet jelentkezni. A honlapon kétfajta állásajánlattal lehet találkozni. Az egyik a nyílt és meghirdetett állásajánlat, melynél konkrétan a munkaadót meg lehet keresni, mert címmel elérhetőséggel ott szerepelnek. De vannak olyan állásajánlatok is, ahol a munkaadó elérhetősége nem szerepel, mert azt kérték, hogy a munkaügyi kirendeltségek egy előszűrést végezzenek. Ha nyilvántartott az álláskereső, akkor célszerű azt a kirendeltséget felkeresni, ha nem, akkor a lakhely szerinti illetékes kirendeltséghez lehet fordulni az állás referenciaszámával. Az információkat ezután a kirendeltség megadja, illetve, ha úgy látja, hogy megfelel a munkaadó elvárásainak a munkavállaló, akkor a munkaközvetítést is el fogja végezni.