Menu

Állásbörze 2. – Találhat-e a diák nyári munkát?

2012.06.16.

Bereknyei Gábor húszéves diák. Miközben tanulmányait végzi, diákmunkát vállal, hogy némi zsebpénzhez jusson. De vajon, milyen lehetősége van ma egy diáknak minderre?

-Közeledik a nyári szünet, és a vékony pénztárcájú diákok rádöbbennek keserű anyagi helyzetükre. Az utóbbi évtizedben Magyarország a fesztiválok országává vált, és nincs az a diák, aki ne találna kedvére való hangulatú rendezvényt magának. A szabadidő sok, a pénz nem, meg kell hát próbálnunk átalakítani, közelebb hozni egymáshoz ezt a két végletet – munkát kell vállalnunk, ha strandolni, bulizni, sportolni, szórakozni szeretnénk.
Budapesten és a nagyobb városokban egyszerű a dolguk: felkereshetünk egy diákmunka-szövetkezetet. Nem feltétlenül a nagyobb, nevesebb szövetkezetek adják a jobb munkákat, gyakran inkább kisebb cégek, akiknek kevesebb kisegítőre van szükségük kisebb közvetítőt keresnek. Erre tipikus példák a host- és hostessmunkák. Ezekkel a munkákkal akár 900 forintos órabért is el lehet érni, míg a tömegesen foglalkoztató hipermarketláncok ennek a felét fizetik. Célszerű már jóval a nyári szünet előtt regisztrálni, mert a szövetkezetnél dolgozó munkatársak pontosan tudják, hogy aki nyáron jelentkezik náluk, arra nagy valószínűséggel évközben nem számíthatnak majd. Ez pedig rossz pont. Ha év közben szeretne valaki munkát vállalni, könnyebb a dolga – nincs túlkínálat évközben dolgozni vágyó diákokból.
A leggyakrabban kiközvetített munkák gyorsan betaníthatóak, egyszerűek, és ritkán követelnek meg teljesen önálló munkavégzést: szórólapozás, árufeltöltés, gyorséttermi kiszolgálás a legáltalánosabb kínálat, de pakolásra, könnyű fizikai munkára, adatrögzítésre, telefonos munkára is sok diákot keresnek. Az órabér nagyjából egy szinten van, 500-625 forint óránként. Ha valaki több pénzt akar keresni, nem árt, ha nyitva tartja a szemét. A nyári fesztiválok szervezői már tavasszal megkezdik az angolul, németül beszélő fiatalok keresését, és hirdetéseiket leggyakrabban ingyenes újságokban adják fel (EXIT, PestiEst, stb.). Összességében elmondhatom, hogy a városban könnyű munkát találni, és még az APEH sem fog problémákat okozni nekünk és a munkáltatónknak, ha szövetkezet közvetítésével találunk állást.
A legális munka forrása a szerződés. Ezt mindig olvassuk el, és figyeljünk arra, hogy a saját példányunk ne kallódjon el otthon. A szerződésnek mindenképp tartalmaznia kell a munka leírását, az ellenszolgáltatást, a követelményeket, elvárásokat, és mindenekelőtt a munkáltató és a diák legfontosabb adatait. Ha jogsértést tapasztalunk, a szerződésre hivatkozva jogos követeléssel élhetünk. Regisztrációhoz és szerződéskötéshez mindenképp vigyünk magunkkal diákigazolványt, adókártyát, személyi igazolványt, esetleg – diákigazolvány hiányában – iskolalátogatási igazolást.
Diákmunkát találni a városban nem nehéz, sőt, kifejezetten könnyű, csak elhatározás kell hozzá. A munkák legtöbbször nem nehezek, segítséget lehet kérni, a diákszövetkezetek pedig megkönnyítik az adózást, az ügyintézést, és képviselik a diákok jogait. A választék munkákban nem túl széles, de diákmunkát sem szórakozásból vállal az ember.