Menu

Aki beleszagolt a benzingőzbe, az mindig autós marad

2007.03.04.

Ezen a héten a Schiller cégcsoport vezetői: Schiller Péter és fia Schiller Gábor hagyományteremtő szándékkal megbeszélésre hívták a sajtó képviselőit.
A kötetlen beszélgetésen természetesen szó esett arról, hogy az autócsalád forgalmazói nem a gépkocsiba születtek bele, hanem valóban kemény út vezetett a jelenlegi pontig.

-A Schiller cégcsoport története lehetne egy keserédes hollywoodi filmnovella is, történet arról, hogyan válhat valaki -saját vállalkozó kedvének, kitartásának és a család közös munkájának eredményeképpen -a nehéz körülmények ellenére is sikeres üzletemberré. Szólhatna persze ez a film arról is, milyen módon érvényesülhetett valaki egy alapvetően vállalkozóellenes környezetben, hogyan kellett és lehetett „rést lelni a pajzson”, s megalapozni egy jelentős méretű autókereskedelmi és szolgáltató bázist a szocializmus adta csekélyke lehetőségek között. Vagy éppen arról, milyen óriási erőt adhat a család összefogása, milyen támasz akkor is, amikor kilátástalannak tűnik a jövő- olvasható a sajtó számára írt anyagban.
A „Schiller Birodalom” megalapozója, Schiller Péter iparos családból származik. A családfő cipőkészítő mester volt, a gyerekek az iskola utáni idő nagy részét a Rákóczi úti műhelyben (s egyúttal üzletben) töltötték. Mondhatni ebben a környezetben „szívta magába” az üzletvitelhez szükséges alapismereteket, vagyis szinte észrevétlenül megtanulhatta, hogyan kell bánni a vevőkkel, hogyan lehet megtartani a vásárlót, miképpen illő kiszolgálni
ahhoz, hogy ne csupán „egyszer betérő” vevő legyen. Ám ugyanitt azt is naponta érezhette, mit ér egy kis, egymást támogató közösség, milyen nagy erő rejtőzik a család keretei között.
Ami az autók iránti szeretetét illeti, ezt nagybátyjának Haupt Illésnek köszönheti, aki az akkori Budapest ismert és népszerű alakja volt, s persze autós. Péter gépészmérnöki szakdiplomát szerzett, s felléphetett a „szamárlétra” legalsó fokára, a Fiat szervizben szerelő, majd munkafelvevő lett. Ám időközben Schiller Péter megnősült és a nászútról hazatérve tudomásul kellett vennie, hogy munkakörét betöltötték. Egy ideig ismét szerelőként, majd a Nagytétényi úti autószervizben munkafelvevőként dolgozott. Az önállósodás első, látszólag apró lépését 1983-ban tette meg, ekkor nyithatott „maszekként” egy gumiszerelő műhelyt a Váci úton. Innen aprólépésenként jutott el odáig, hogy ma már nemcsak az Opelt forgalmazzák és szervizelik, hanem több lábon állnak: így öt évvel ezelőtt kerületünkben nyitottak a Škoda, majd a Toyota és a Chevrolet autómárkák felé.
Mindeközben a vállalkozás megalapozója, Schiller Péter természetesen nem feledkezett meg az egyik fontos szempontról, arról, hogy egy cégcsoport vezetése egy idő után változtatásokat kíván, s mivel fia, Schiller Gábor tulajdonképpen gyermekkora óta készült erre a szerepre, így a feladatokat megosztva bekapcsolódott a cégcsoport munkájába, s egyre nagyobb részt vállalt az üzleti feladatokból.
S hogy mit hoz a jövő? Ez még számos titkot rejt, ám a folytatás, s a siker valószínűleg biztosítva van, hiszen a nagy család családias marad a jövőben is.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó link: