Menu

Adventi ökopiac az újpalotai Főtéren

2011.12.05.

Bár a helyiek számára láthatatlan készülődés hetekkel korábban indult, december 3-án, a nyirkos, hideg reggelen Újpalota Főterén a szökőkúttól szétfutó utakon bioárusok sátrai jelentek meg, s meglepően sokan járkáltak, sétálgattak, vásároltak a helyiek közül késő délutánig.
Még a Mikulás is megjelent s megszólította a gyermekeket, akiket szaloncukorral jutalmazott, ha verset is mondtak.

Dr. Szaniszló Attila úrral, a Csapi-15 ügyvezető igazgatójával és a felügyelő bizottság elnökével, Antal Sándornéval járjuk végig az Újpalotán szokatlan főtéri sokadalmat.

Hogy sikerült Önök szerint ez a kezdeményezés?

Bár az újpalotaiak tudják alapvetően egy jó piacuk van a Nyírpalota út túloldalán, azért sok minden hiányzik. Ilyen speciális magyar áruk, kézműves termékek eddig itt nem igen fordultak elő. A világ kettészakadt, mint tudjuk: egyrészt a táplálkozásban egyre erősödik az egészségre való törekvés, másrészt viszont erősödik a divat hatalma is. Különböző vásárokra jártunk, sokféle emberrel megismerkedtünk, akik most itt is vannak és újfajta árukészletet, újfajta árusítói magatartást mutatnak be számunkra. Eddig ez a kerületünkben nem volt jellemző. A felkeresett biokereskedők között általános volt az a meggyőződés, hogy bár itt nálunk kevés a pénz és talán még a szemlélettel is hadilábon állunk, azért ekkora lakótelepen legalább van 2-3000 ember, aki érdeklődik a vegyszerek és adalék anyagok nélkül előállított élelmiszerek iránt. Ez a vásár az egészség nevében jött létre.

Hogy gyűjtötték ide az árusokat?

Sok utánajárással. A rézdomborító és naturszakács Nyers Csabával a Városligetben találkoztam, elolvastam a gabonáról szóló könyvét is. Felkértem és most itt van sajátos, honfoglaláskort idéző jurtájában és kínálja többek között jellegzetes medvehagymás köleskásáját. Talán a MOM Park ma a legjobb ökopiac, bár ott is csak hetenként kétszer találkozhatunk velük. Ha mindig Budáig kell elmenni, hogy tudjon valaki ilyen termékeket vásárolni, akkor nehéz megvalósítani az egészséges táplálkozást. Én nem számítottam arra, hogy ilyen sok embertől kapok támogatást. Természetesen a két kerületi cégünk is jelen van, amelyik ajándékokat állít elő, a Palota-15 és az ÉNÓ. Gyertyák, szépen bekötött füzetek, amiket fel lehet bármilyen írásra használni, textilkutyák, amiket kispárnáknak és játéknak is lehet használni, textil faliképek kedves ábrákkal. A többi kézműves távolról érkezett.

Bejárva a vásár utcáit, a kézműveseket, vásározókat is kérdeztem:

Plettler Ferenc bőrdíszműves a fiával együtt Bernecebarátiból érkezett, 5 perce laknak a kerületi tábortól, már megismerkedtek az ott nyaraló gyerekeinkkel is. Többen ismerősként köszöntötték.
Solymos Norbert egyenest szombathelyről. éppen a Kormorán együttesből kivált Örökség együttes esti emlékkoncertjére készíti megrendelésre a bőrkarkötőket. Mondja, nem könnyű manapság az igazi kézművesek dolga. Nem rég egy vásáron négy nap alatt árult 15 000.- Ft-ot, a helypénzt sem hozták be. A kínaiak gond nélkül másolnak minket, az emberek nem tudják megkülönböztetni a valódi mester készítette árut a másolttól – mondják.
Lőrinc Ottó díszmű kovácsmester népszerűsége a Mikulással vetekedett a gyermekek körében. Sokan odaálltak az üllő mögé. De még a palotai polgárőrök sem vették fel a versenyt a mester erős kezével. Szívesen jött, neki a felesége máshol árulja késztermékeit, ezért tud itt lenni és bemutatót tartani.
Kürtöskalácsosok és vendéglátósok is vannak itt, de legtöbben a húsáruk előtt álltak, déli 1 óra felé majdnem minden disznóság elkelt. A „Disznótoros vásárra” Kiss Ernő és fiai a Kisböllér Kft.-vel Fótról jöttek. 2000-ben nyitottak meg sertés és vadhús feldolgozó kisüzeműket, ma már több pesti üzletbe szállítanak. Szívesen nyitnának mintaboltot az Újpalotai Vásárcsarnokban is. A mai nap után úgy érzi, kedvelnék a termékeit, például a különleges szarvas kolbászt a palotaiak.
A „Palotai Ökopiac” pavilonban foglalt helyet a Hubay és Társa Kft. Ők Karczagról jöttek, az ökológiai termelés területén gyakorlatilag a teljes árupalettával foglalkoznak.
Molnár Júlia Pásztóról jött, Budapesttől 99 km-ről, a cégük neve Biomalom Kft. Hatalmas áruválaszték előtt magyarázza az érdeklődőknek mi mire való. Sajátos marketinget alakítottak ki: tisztességes tájékoztatásra és szemlélet formálásra törekednek. Egyébként, mondja: nem baj, ha az ember időnként elcsábul, de alapvetően a tudatos táplálkozásé a jövő.
Hámori András úrnak Szabolcsban van almása és léalma-üzemet hoztak létre Biofaktúra Kft néven. Tiszanagyfaluban, 230 km-re innen. A vásár szervezői Neki külön köszönetet mondtak, mert legtöbbet ők segítettek a mai ökovásár megszervezésében. Ha hívnak, jövünk – mondja! Azért legközelebb melegebb sátrakat kérünk. Sokak szerint luxus is, szerintem gyógyszer is a bioáru. Több reklám kellene a média részéről.

Dr. Novák Ágnes alpolgármester asszony, a Solanova panelprogram tervezője, egy energiatakarékosabb, élhetőbb világ támogatója, magától értetődően ökopárti is. Ön szerint könnyen ment-e a főtéri ökovásár kivitelezése?

Szaniszló Attila úr a sikeres nyári dabasi programot – Kisváros a nagyvárosban – László Tamás polgármester úr javaslatára szervezte meg. Ezután vette fel a kapcsolatot azokkal a termelőkkel, árusokkal, kézművesekkel, akikre úgy gondolt, mint egy ilyen karácsonyi vásár lehetséges szereplőire. Ennek a vásárnak a választékbővítésen és a látványosságon túl tehát az is célja volt, hogy megtudjuk: egy újpalotai ökopiacnak milyen látogató közönsége lenne. Sokan úgy gondolják, hogy az öko-termékek megfizethetetlenül drágák, és csak a budai kerületekben lehet vásárlót találni, azonban látható, hogy a magasabb minőség és a hazai termék ebben a kerületben is vevőre találhat, nem feltétlenül csillagászati az áruk. Ez a bemutató és vásár próba volt, és úgy látjuk, jól sikerült.

Milyen tanulságokat vonhatók le a mai napból?

Természetesen az eredményességét mihamarabb értékelni kell, hiszen a CSAPI 15, s így az önkormányzat jelentős pénzt fektetett ebbe a vásárba, sátrakat és felszereléseket vett, a helyet és a felszerelést jelképes áron biztosította a vásározóknak. Itt azt láttam, hogy gyermeknek-felnőttnek az egyaránt érdekes látnivaló és a vásárlási lehetőség szórakoztató volt. Az árusok szívesen beszéltek a termékeikről, adtak kóstolót, vagy mutattak meg egy-egy fortélyt, érdekességet. A következő évben tehát el kell döntenünk, hogy a belevágunk-e esetleg az igényesebb faházak beszerzésébe, annak ellenére, hogy azokat már nehezebben lehetne ingyen biztosítani a vásározóknak. A karácsonyi vásár csak részben kereskedelem, nagyobb részben hangulat és a hagyományos vagy minőségi termékek, egészséges élelmiszerek bemutatásának lehetősége.
Mi gyógyteákat, többféle rétest, és karácsonyi hobby-készletet vettünk a vásárban, megcsodáltuk a kovács és bőrdíszműves asztalát, hosszabb időt töltöttünk el Nyers Csaba híres jurtájában.
Remélem jövőre is találkozhatunk velük.

Köszönjük!

Képgaléria: