Menu

Advent volt Újpalotán

2011.12.19.

Az elmúlt négy napon Újpalotán, a Fő téren ismét igazi adventi hangulat fogadta a látogatókat, hiszen a december elején felállított karácsonyfa melletti sátor benépesült a különböző programokra érkezőkkel.

A program-kavalkád pénteken délután kézműves foglalkozással vette kezdetét, melyen mestere segítségével ajándékokat készíthette a gyerekek és felnőttek.
Sajnos, nagyon kevesen látogattak el ezen a délutánon a programokra, pedig a feldíszített fenyőfa a fényeivel messziről hívogatta a vendégeket.
Alig ért véget a kézműves foglalkozás, a Szilas Néptáncegyüttes lépett fel, s mutatta be a különböző tájegységek táncait, viseleteit. A talpalávalót a Zagyva Banda húzta, miközben Sikentáncz Szilveszter, néptáncpedagógus érdekességeket mesélt a különböző tájegységek táncairól; ruházatairól. Emellett szót ejtett arról is, hogy a Szilas Néptáncegyüttes jövőre ünnepli fennállásának 15. évfordulóját, így a jubileumi év első rendezvénye január 14-én 17 órakor lesz a Hagyományok Házában Budán. Itt a Debreceni Népi Együttessel közösen a Hepe-hupás vén Szilágyban címmel szilágysági zenészek és táncosok közreműködésével lépnek fel. A Hagyományok Háza Almárium- népzenei és néptáncos értékeink sorozatában olyan együttesek mutatkoznak be a közönségnek mintaértékkel, akik hagyományőrző csoportokkal tartanak fenn szakmai kapcsolatot, velük közös munkát folytatnak, közös fellépéseket szerveznek. Műsoraikban megismerhetjük az adatközlő mestereiket is, akiket arról faggatnak, hogy számukra miben rejlik a hagyomány éltető ereje.
Az újpalotai Fő téren pénteken a néptáncosokat követően Kaszai Lili énekművész közreműködésével a Zagyva Banda tartott külön koncertet.
Szombaton a Szárnyas Sárkányok gólyalábas adventi előadását tekinthették meg a látogatók, utána pedig a Nyerítő zenekar népzenei koncertje várta az érdeklődőket. Ezen az estén 18 órától Póka Angéla, a Megasztárból ismerté vált énekesnő két népszerű blues zenésszel (Nagy Szabolcs, Szabó Tamás) adott Godspel koncertet. Póka Angéla ugyan Budapesten született, de sokáig élt Németországban, majd az Egyesült Államokban. Itt 14 évesen felvették a Los Angeles County School for the Performing Arts középiskola főiskolai karának gospel-szakára, így nem véletlen, hogy bár 2005-ben a Megasztár 3-ban harmadik helyezést ért el, ám a gospel ma is életének egyik meghatározó műfaja. Az énekesnő jelenleg többféle formációnak is a tagja, akikkel közösen számos helyen láthatjuk fellépni. Legközelebb karácsonykor, december 28-án Kecskeméten, ahol jótékonysági gospel koncertet ad a Nagytemplomban.
Póka Angéla és a két zenész valóban egy varázslatos hangulatot teremtett a sátorban. A koncerten az volt az igazán szép, hogy a valóban általában nagyközönség előtt fellépő művésznő most a közel ötvenfős érdeklődőnek egy bensőséges, adventi hangulatot teremtett.
Nagy sikere volt vasárnap a Bábakalács Bábszínház: Nyiss kaput, Angyal! című előadásának épp úgy, mint a nap kiemelkedő programjának, a Ghymes együttes Mendika című ünnepi koncertjének, melyen a zenekar a Hartyán iskola kórusával közösen lépett fel. Jegyeket a koncertre már napokkal korábban nem lehetett kapni. Az együttes ezen az estén a 2007-ben megjelent platinalemezét mutatta be, melyen az együttes testvérzenészeinek, Szarka Tamásnak és Szarka Gyulának a megzenésített versei voltak hallhatóak. A versek, a dalok pedig természetesen az adventhez és a karácsonyhoz kapcsolódtak.
A programsorozat utolsó napján, ma délután ismét lesz kézműves foglalkozás a gyerekeknek, ahol lehetőség nyílik hagyományos anyagokból (pl. vessző, gyapjú papír stb.) ünnepi dísztárgyak, ajándékok készítésére. Sajnos, az eredetileg a négynapos program zárásaként az Újpalotai Salkaházi Sára Templomba hirdetett Sebestyén Márta és a Gryllus testvérek Tizenöt zsoltár című koncertje az énekesnő betegsége miatt elmarad, és egy későbbi időpontban lesz hallható és látható.