Menu

Adónaptár a következő két hétre

2006.06.01.

2006. június 12.
l A kifizető és munkáltató által levont jövedelemadó
l Átalányadó és tételes átalányadó
l Külföldi személytől levont adó
l Egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék
l Egészségügyi hozzájárulás
l Társadalombiztosítási járulék
l Baleseti járulék
l Vállalkozói járulék
l START-kártyával rendelkezők kötelezettsége
l Munkaadói járulék
l Munkavállalói járulék
l Egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás

Bevallási határidő:
l Egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás
l Magánszemélyeknek teljesített kifizetésekkel, juttatásokkal
összefüggő adóról és járulékokról

ä 2006. június 15.
Befizetési határidő:
l Idegenforgalmi adó

Adatszolgáltatási határidő:
l Költségvetési támogatás igénybevételéhez felhasználható igazolások
l START-kártyával foglalkoztatott személyről

Az adónaptár szakmai partnere a KPMG Hungária Kft.
Baka Zoltán

EVA: tényleg 25 százalék?!
(Napi Online)

06.5.31 08:58
Szeptember elsejétől 15-ről 25 százalékra nőhet az evakulcs és duplájára emelkedhet a jelenleg 4 százalékos egészségbiztosítási járulék – tudta meg a Világgazdaság.

A lap úgy tudja, hogy az eva kapcsán korábban a kulcs nagyobb arányú emelése is felmerült, ám végül az alacsonyabb növelés mellett döntöttek, mert így még az evában tarthatják a vállalkozókat. A tervek szerint az idei büdzsé bevételeit az adó- és járulékemelések 170 milliárd forinttal növelnék.
Egerszalóki Tímea

Kisinterjú Jaroli Tiborral, a KPMG Hungária Kft. asszisztens menedzserével
A legtöbb hibának a ?téves? törvényértelmezés az oka
(Napi Online)

06.5.30 23:59

? Volt-e valami változás a társasági adóbevallás tartalmát illetően a tavalyi évhez képest?
? A bevallás szerkezetében nincs változás az előző évihez képest, tartalmában is csak annyi, hogy a törvényi változásoknak megfelelően belekerültek például a kibővült de minimis támogatások, így új sorok keletkeztek. Ezen túlmenően a hitelintézeteknek a társasági adóbevallásban kell számot adniuk a különadóról. Ez a 2004. évi bevallásban még nem szerepelt.
? Milyen hibákat szoktak elkövetni a cégek a bevallás elkészítésekor?
? A vállalatok alapvetően helyesen próbálják kitölteni a bevallásokat. Ebben az APEH bevalláskitöltő programja sokat segít, így formai hiba nem nagyon fordul elő, mert ha igen, akkor az hibát jelez. Persze a programban is szokott hiba előfordulni, de azt igyekeznek időben korrigálni.
Tartalmi hibák leginkább abból adódnak, hogy a cégek számviteli (könyvelési) gyakorlata, programja nem a bevallás alátámasztásához igazodik, nem is igazodhat, hiszen a bevallások évről évre változnak. Ebből adódóan előfordul, hogy a társasági adóbevallásban bruttó módon kell szerepeltetni egyes tételeket (céltartalék feloldása, képzése miatt csökkentő, illetve növekvő tételeket), azonban a cégek nettó módon könyvelik azt. Másik hiba, hogy nem a megfelelő helyre írnak be egyes sorokat. Ez egyebek közt az adókedvezményeknél jelenthet gondot; volt már rá példa, hogy ezt az adóhatóság kifogásolta és megállapítást is tett. A legtöbb hiba azonban a törvény helytelen, vagy eltérő értelmezése miatt keletkezik, aminek következményeképpen egyes tételek nem kerülnek bele a bevallásba. A cégek mentségére szóljon, hogy a törvény egyes paragrafusait nem könnyű értelmezni, és sokszor csak a jogszabály magyarázatából vagy adóhatósági állásfoglalásból derül ki a helyes értelmezés.
Baka Zoltán