Menu

Adomány a rászorulóknak

2006.07.15.

Július 7-én egy egymillió forintos adománynak köszönhetően gazdagabbá vált a kerület két szociális intézménye: az Árendás közben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona, valamint a Molnár Viktor utcában található Fejlesztő Gondozó Központ.

Amint Podmaniczky Elek, a Lehetőség a Rászorulóknak Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, a Vízművek Rt.-től kapott az alapítvány egymillió forintot abból a célból, hogy a kuratórium döntsön arról, hogy hova kerüljön és milyen célt szolgáljon a felajánlott összeg.
Az alapítvány úgy döntött, hogy az egymillió forintot két intézmény kapja meg: ötszázezer forintot az ÉNO és ötszázezer forintot a FENO. Ez az összeg pedig az intézmények vezetőinek döntése alapján kerüljön felhasználásra.
Az adomány hivatalos átadása így július 7-én volt, melyen részt vett a kuratórium elnöke mellett Király Csaba, a Lehetőség a Rászorulóknak Közhasznú Alapítvány kuratóriumának titkára, Kovácsné Márkus Éva a polgármesteri hivatal Szociális és Egészségügyi Osztályának vezetője, Szabóné Busi Julianna, az ÉNO vezetője, Kádas Endréné Hajni, a FENO vezetője és Osgyány Éva az Egyesített Szociális Intézmény igazgatója.

A kapott összeg felhasználásával kapcsolatban Kádas Endréné elmondta, hogy 1.300.000.- értékben vásároltak egy Soundbeam 2 zeneterápiás eszközt kiegészítőkkel, amely jelenleg az országban egyedül ebben az intézményben lesz.
-Természetesen saját magunk nem tudtuk volna kigazdálkodni ezt az összeget, így amikor legutóbb Demszky Gábor főpolgármester itt járt a kerületben, s az intézményben, felajánlotta, hogy egymillió forintot megpróbál biztosítani erre a célra. Ez az eszköz egy különleges terápiás eszköz, ugyanis a legkisebb mozgásra is képes hangot, zenét produkálni. S minderre a mozgásra még a legsúlyosabban fogyatékos gyermek is képes, így szociális szempontból is fontos ennek az eszköznek a beszerzése.
Természetesen a cél a fejlesztés, s ezzel a Soundbeammel a jazztől a könnyűzenéig mindenféle hangokat, ritmusokat elő tud varázsolni akár kicsi mozgással a használója.

Szabóné Busi Julianna, az ÉNO vezetője elmondta, hogy az 1988 óta működő otthon alapításakor nem tudták még, hogy meddig maradnak fent. Ám elmondható, hogy a jelenlegi az otthon foglalkozásait igénybe vevők között a legidősebb 51 éves.
-Tudni kell, hogy 30 éves kor felett az értelmi fogyatékosok öregedése rohamosan felgyorsul, s így az évek folyamán egyre nehezebben tolerálják egymást.Ezért egy új nappalit szeretnénk kialakítani a székhelyünkön, s ezt berendeznék: ülőgarnitúrát vennénk. Itt lehetne zenét hallgatni, meditálni stb., illetve egy korszerűbb öltözőt is kialakítunk. Vettünk egy videokamerát (a régi már elhasználódott nagyon), Salgo polcokat illetve a foci VB kapcsán egy asztali focit, csocsót. Természetesen nagy volt a boldogság. Most az elkövetkező hetekben kerül sor a tisztasági festésre, amikor is tíz gyermek bejön. Számukra ez nagyon izgalmas, hogy a bútorokat tolni lehet, minden csupa festék. Ezt követően pedig két hétig a gondozottak nélkül próbáljuk még szebbé varázsolni az intézményt.

Podmaniczky Elek a hallottak alapján örömét fejezte ki és elmondta, hogy a tavalyi év folyamán is sok céget megkeresett adománygyűjtés céljából.
-Úgy érzem, hogy a Vízművektől kapott egymillió forint jó helyre került, s nemes célt szolgált. Az ÉNO és a FENO nagyon jó célra költi el a kapott összeget. Sok olyan cég is van, amelyik adománnyal járul hozzá az alapítvány működéséhez: pl. a legutóbbi tűzesetnél a Billerbecktől kapott ágyneműt tudtuk odaadni a rászorultaknak, s igyekszünk a hátrányos helyzetűeknek minél nagyobb segítséget nyújtani- mondta a Lehetőség a Rászorulóknak Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke.