Menu

Adófeltöltési kötelezettség-az APEH keresni fogja azokat, akik ma elkésnek

2006.12.20.

Fontos nap a mai a vállalkozások számára, számos cégnek ma jár le a határideje az adózással összefüggő teendői elvégzésére. Immár hagyományosan december 20-áig lehet bejelentkezni az egyszerűsített vállalkozási adóba, illetve kijelentkezni onnan; a határidő elmulasztása jogvesztő.

Becslések szerint a tavaly év végére 100 ezresre nőtt evás tábor pár tízezer adózóval tovább bővülhet a mostani szezonban. Érdekes módon az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás idei bevezetése nem apasztotta lényegesen az evázók számát, pedig jelentős átfedés van a kétféle adózási forma potenciális alanyai között. Más megközelítésben: elég egyértelműnek tűnt a jogalkotó szándéka, hogy az evából az ekho felé terelje a kényszervállalkozásokat.
Idéntől egy újabb feladatot is kiróttak az evásokra, akiknek a mai napig kell az evaelőlegeket az adóévi várható fizetendő adó összegére ? legalább a teljes összeg 90 százalékáig ? kiegészíteniük (de bevallást nem kell róla beadniuk). Korábban a tárgyévben csak az első háromnegyed évre jutó adót kellett leróniuk, majd a rákövetkező év február 15-ig kellett befizetni az utolsó negyedévre jutó adót, illetve egyéb elmaradásokat a tárgyévről. Ekkor kell a bevallást is beadni, ami a módosítások után sem változott. Érdemes jól belőni az adófizetést, mert ha alulbecslik a fizetendő adót, az APEH mulasztási bírságot ? a meg nem fizetett adó 20 százalékáig ? is kiróhat a ?vétkezőkre”.
Jól jelzi az idei év kaotikusságát, hogy egyszer már lehetőségük nyílt az evásoknak dönteni adózási formájukról. Az első adócsomag szeptember 15-ig engedte ezt meg számukra, mégpedig azért, mert októbertől 15-ről 25 százalékra nőtt az adókulcs a megszerzett bevételek után. Az evásoknak a bevallás készítésekor arról is dönteniük kell, hogy arányosítva számolnak-e el az adóhivatallal ? vagyis éves bevételük egynegyede után fizetik a magasabb, a többi után az alacsonyabb adót ?, vagy a szeptember végéig elért bevételekre az alacsonyabb, az utána keletkezőkre a magasabb adót. Utóbbi azoknak kedvezőbb, akik bevételük nagyobb hányadát még október előtt érték el, míg az előbbit azok válasszák, akik az év végén jutnak nagyobb bevételhez.
Az adófeltöltés eddig az 50 millió forint árbevételt meghaladó társasági adóalanyoknak volt kötelező, de az idén szeptembertől belépett különadó-járadék alanyainak is teljesíteniük kell ezt a kötelezettséget. Bevallást azonban nekik sem kell benyújtaniuk. A társasági adóalanyoknak azonban igen, ők 200 ezer forintos bírságot kockáztatnak, ha ezt elmulasztják.