Menu

Abszurd fricska Pendragon módra

2007.05.17.

A Pendragon Színtársulat tagjaitól már megszokhattuk, hogy mindig valami igazán különleges darab premierjével rukkolnak elő otthonuk, a Csokonai Művelődési Ház színpadán.

Most sincs másképp: május 18-án este 19 órakor Peter Karvaš: Yo város honpolgárai című művét feldolgozva adják elő a Sok hóhér semmiért, avagy egy mindenkiér’, mindenki hóhér! című darabot.
Az előadás alapjául szolgáló mű szerzője Karvaš 1920-ban született Besztercebányán és hét évvel ezelőtt hunyt el Pozsonyban. Élete végig összefonódott a kultúrával, hiszen azután, hogy többek között bölcsészettudományi egyetemen tanult, a Szlovák Nemzeti Színház dramaturgja, majd bukaresti kulturális attasé lett. S ugyan 1937 óta jelennek meg írásai, drámái, regényei, tanulmányai, politikai okokból közben közel húsz éven át nem játszhatták farabjait, nem láthatott napvilágot egy műve sem, így a most a Csokonai Művelődési Házban bemutatásra kerülő drámája sem, melyet 1973-ban írt. 22 évvel később mutatták be először Pozsonyban, majd rá hét évvel később 2002-ben Békéscsabán volt a magyarországi premierje. Most pedig a kerületünkben a Pendragon Színtársulat álmodta újra a darabot.
De miről is szól? Mit várhatnak azok, akik ellátogatnak az előadásra?
Egy komédiát, egy abszurd iróniával fűszerezett produkciót.
A darab helyszíne egy angol város, ahol a börtön 300 éves fennállásának ünneplésére készülnek az ott lakók, ám azt még nem tudják, hogy milyen módon tegyék felejthetetlenné a jubileumot. Ekkor egy igazán morbid ötletük támad: rendezzenek egy kivégzést! De ki legyen a gyilkos? És ki legyen az áldozat? Majd mikor megtalálják az „áldozati bárányt”…akkor már mindenki őt ostromolja, hogy kit kellene eltenni láb alól,…és ekkor…,de ez maradjon titok!!!
A darab rendezője: Kathy Zsolt, szereplői: Andersen Dávid, Matócsi Tibor, Szolnoki Péter, Kis Ildikó, Jáger Barnabás, Várkonyi Dóra, Horváth Péter, Kathy Zsolt, Kerekes Kata, Fojt Krisztina.

Kapcsolódó cikkek:

Kapcsolódó honlap: