Menu

A zsinagógában szállt a dal

2008.09.15.

Hagyomány, hogy szeptember elején, vasárnap délután az Újpesti Zsidó Hitközség Berzeviczy utcai zsinagógájában kántorkoncert várja az érdeklődőket. Így volt ez idén is. Azonban ünneppel társult az összejövetel, miután Deutsch László főrabbi itt vehette át dr. Derce Tamás, IV. kerületi polgármestertől az Újpestért-díjat.

A polgármester köszöntő gondolataiban kitért arra, hogy van törlesztenivaló a múlttal kapcsolatban, így ez a díj képletesen az újpesti zsidóság meghurcoltatásáért is szól.
Dr. Derce Tamás szólt arról, hogy Újpesten nemrégiben hoztak egy olyan rendeletet, amely alapján július 11-e minden évben gyásznap. Mindez azért van, miután 1944-ben ezen a napon több mint húszezer zsidót hurcoltak el a haláltáborokba Újpestről és környékéről, s ennek csupán egy töredéke: alig egy-kétezer ember tért vissza.
Miután ünnepélyesen átvette Deutsch László főrabbi az elismerést, elmondta, hogy február óta másik helyen teljesít szolgálatot, a XIII. kerületben, a Hegedűs Gyula utcai Hitközségnél, ahol nagyon sok teendője van. Ennek ellenére vállalta az újpestiek felkérését, hogy vezesse a kántorkoncertet.
A koncerten fellépett az új helyettes főrabbi, Szergoncz Ervin mellett-aki maga is végzett kántor-, Szilágyi Gábor az újpesti zsinagóga kántora, Fekete László a Dohány utcai zsinagóga főkántora, Zucker Immánuel a Nagyfuvaros utcai zsinagóga kántora, Klein Judit énekművész, míg orgonán közreműködött Lisznyai Mária a Dohány utcai zsinagóga orgonistája.