Menu

A XX. század legjobbjára emlékeztek

2019.03.27.

A 70 éve született, 2011-ben elhunyt Szalayné Sebők Éva nevét viseli mostantól az év legjobb női röplabdázójának járó díj. A múlt század legjobb magyar női játékosa 1994 és 2011 között a Palota RSC-t irányította.

A XX. század legjobb magyar női játékosának megválasztott Szalayné Sebők Éva születésének évfordulóján rendezett rákospalotai megemlékezésen a Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) részéről Ludvig Zsolt főtitkár, a XV. kerületi önkormányzat képviseletében pedig Németh Angéla polgármester mondott beszédet a Palota RSC. otthonául szolgáló egykori Károly Róbert Szakközépiskola tornatermében. Ludvig Zsolt bejelentette, hogy a továbbiakban az év legjobb női játékosának járó díjat Szalayné Sebők Éváról, a férfiakét pedig Tatár Mihályról nevezik el.

Németh Angéla beszédében kiemelte, Szalayné Sebők Éva, Éva néni a kiemelkedő hazai és nemzetközi eredményekkel a háta mögött is szerény, közvetlen ember maradt, lelkesedése, szorgalma, energiája pedig átragadt a fiatalokra, csapattársaira és tanítványaira is. A XV. kerületi önkormányzat számára megtiszteltetés volt partnereként egy sikertörténet részesévé válni – tette hozzá a polgármester, aki emlékeztetett arra, hogy Szalayné Sebők Éva 1994-ben indította el a XV. kerületben az utánpótlás-nevelést, az önkormányzat és a Károly Róbert Szakközépiskola támogatásával így megszületett a Palota RSC. A csapat azóta számos fiatal tehetség számára biztosított sportolási és versenyzési lehetőséget, sok versenyen bizonyított, az NB I-be is bekerült, miközben egyre többen megismerték és megszerették a röplabdát. A Szalayné Sebők Éva tiszteletére rendezett emléktornára 2012-ben, a halálát követő év szeptemberében került sor először, és azóta is minden évben fontos esemény a kerület életében.

Szalayné Sebők Éva 1968 és 1983 között 236 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban, tagja volt az 1976-os és 1980-as olimpián negyedik, illetve az 1972-ben ötödik magyar válogatottnak. Két világ- és négy Európa-bajnokságon képviselte a magyar színeket, utóbbiak közül 1975-ben a dobogó második, hat évvel később pedig a harmadik fokára állhatott fel. Klubcsapataival 13 magyar bajnoki címet és 10 Magyar Kupa-győzelmet szerzett, emellett olasz bajnok és kupagyőztes is, 1973-ban pedig BEK-győztes lett. Edzőként a Tungsram SC-t, a Pulzus SC-t, majd 1994 és 2011 között a Palota RSC-t irányította.

Fotó: hunvolley.blog.hu, XV Média – Vargosz