Menu

A XV. kerületben közösséget építünk

2015.12.14.

Az elmúlt napokban két dátum is emlékeztetett minket az egymás iránti figyelem, egymás megértésének fontosságára. Az ENSZ Közgyűlésének határozata alapján 1992 óta minden évben december 3-án a fogyatékossággal élők világnapját, immár 65 éve december 10-én pedig az Emberi Jogok Napját ünnepeljük. Ezek a nemzetközi világnapok mindannyiunk figyelmét ráirányítják a szolidaritás, a másik ember tiszteletének jelentőségére, az embertársaink iránti türelem és tolerancia közösségeket összekovácsoló és egyben tartó erejére.

A XV. kerületi Önkormányzat vezetői és a Polgármesteri Hivatal munkatársai nem csupán ezeken a napokon, hanem az év összes többi napján is a kerület lakóinak szolgálatában állva, a kerület érdekeiért kívánnak dolgozni. Mi egy olyan kerületben hiszünk, ahol életkortól, nemtől, származástól és ideológiai meggyőződéstől függetlenül mindenki békében és biztonságban érezheti magát. Olyan közösséget szeretnénk építeni az elkövetkező években, melynek tagjai szabadon kamatoztathatják a képességeiket. Olyan városrészben szeretnénk élni, ahol valódi becsülete, igazi értéke van a munkának és a teljesítmények, és ahol egyetlen – egészségi állapota, szociális vagy családi helyzete miatt – önerőből boldogulni képtelen embertársunkat sem hagyunk magára.

Ilyenkor, advent idején talán többen gondolkodnak el az összefogás, egymás segítésének gyakorlati lehetőségeiről. Az ünnepre való készülődés időszakában többen gyakorolják azokat a gesztusokat, amelyek egy összetartó, gyarapodó és biztonságos kerületben egész évben jellemeznek egy közösséget.

Az egymás iránti szolidaritás nem pusztán hangzatos jelszavak vagy épp udvariasság kérdése. Mindenki életében vannak vagy épp adódhatnak nehéz időszakok. Rengeteg a tennivalónk, de következetesen dolgoznunk kell a kerületben élők, mindannyiunk kiegyensúlyozottabb és kiszámíthatóbb jövője érdekében. A kerületünk egészét szolgálja az a közösség, amelynek tagjai értéket és nem nehézséget látnak embertársaink különbözőségében. Segítő kezet kell nyújtanunk egymásnak, hogy megérezzük és megértsük, mikor és pontosan milyen segítségre van szüksége a másiknak. Emberi kapcsolataink, a társadalom valódi értékét az is meghatározza, mennyire adatik meg valamennyi embertársunknak az esély arra, hogy boldogabb, tartalmasabb, teljesebb értékű életet élhessen.

Büszkék vagyunk a kerületünkben működő civil szervezetek elkötelezett és példaértékű munkájára. Rákospalota, Pestújhely és Újpalota valamennyi polgára egyaránt fontos, a kerület Önkormányzata pedig a jövőben is mindent megtesz annak érdekében, hogy egyetlen helyben élőnek se kelljen méltatlan, igazságtalan vagy reménytelenül kiszolgáltatott helyzetben, előítéletektől sújtva élnie a mindennapokban. Közös a felelősségünk, hiszen közös az otthonunk – az egymás iránti szolidaritásnak pedig időről időre, akár a legapróbb gesztusokban, a legszemélyesebb kapcsolatokban kell megmutatkoznia.