Menu

A XV. kerület bemutatkozott a Földrajztanárok Egyletének

2005.04.23.

Szerdán a Földrajztanárok Egyletének tagjai a XV. kerületben töltötték napjukat, s keresték fel a számukra is érdekes helyszíneket.

Érkezésüket követően Tóth Lajos, a Csokonai Művelődési Központ igazgatója autóbuszos villámséta során mutatta be Pestújhelyet, Újpalotát, Rákospalotát, majd az Egylet titkára, Laki Ilona és a XV. kerület földrajz tantárgy gondozója által vezetett csoport a Polgármesteri Hivatalba ment. Itt Hajdu László polgármester és Lindner Gusztáv, az OMIS osztály vezetője fogadta a tagokat a Díszteremben, ahol a polgármester úr beszélt a kerület történelméről, gazdaságáról, gazdaságföldrajzáról illetve Laki Ilona tájékoztatta a házigazdákat arról, hogy a tíz éve működő egyesületnek ez a 13. olyan programja, melyet valamelyik kerületben rendeznek. Tevékenységük folyamán versenyeket, továbbképzéseket, tanulmányutakat, konferenciákat szerveznek.
A kerülettel való ismerkedés ezután a Hulladékhasznosító Műnél folytatódott, ahol Bánhidy János főmérnök adott tájékoztatást a felújításról, az égetők működéséről, a füstgáztisztítókról, a hőhasznosításról, s természetesen az érdeklődők a témával kapcsolatos kérdéseikre is választ kaptak illetve ?üzemlátogatás? keretében védőfelszereléssel közelebbről is bepillantást nyerhettek a pedagógusok a HUHA működéséről.
A Növényolajgyárban Szilágyi László mérnök először az Unilever céggel kapcsolatosan mondta el, hogy több 250 ezer alkalmazottal dolgoznak a világ minden táján, saját ültetvényeken találhatók a tropikus olajokhoz szükséges pálmák valamint a teaültetvények. A Palotán található gyárban margarin- és dressing gyártás folyik, s erről tartott tájékoztatást, bemutatást a mérnök.
Mivel az idő szorításában voltak a résztvevők, így csak benyomásokhoz juthattak a rövid látogatás során az AsiaCenterben, ahol Rudits Márta marketing asszisztens volt az ?idegenvezetője? a csoportnak, majd a helytörténettel ismerkedhettek meg a földrajztanárok a Rákospalotai Múzeumban. A programból nem maradhatott ki a házigazda, a Pestújhelyi Általános Iskolába való látogatás, ahol Frák Erika elnök-igazgató köszöntötte a kollegákat valamint a gyerekek műsort adtak elő a vendégek tiszteletére.
A pedagógusok élményekkel felszerelve indultak haza, s reméljük, a kerület jó hírét vitték el saját szűkebb pátriájukba, de emléket hagyva magukról. Hiszen minden helyszínen az adott házigazda az egyesület pólóját kapta meg.