Menu

A VOSZ elítéli az adó be nem fizetésére való felszólítást

2006.10.18.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) törvénytelennek és felelőtlennek tart minden olyan kezdeményezést, amely a jogállamiság kereteiből kíván kiemelkedni – mondta Lőrincze Péter, a VOSZ ügyvezető elnökének főtanácsadója kedden egy háttérbeszélgetésen.

A VOSZ arra szólította fel a mintegy 53 ezer közvetett és közvetlen tagságát, hogy törvénytisztelő vállalkozásokként fizessék be az adókat, és ne tegyenek eleget a Vállalkozók Pártja polgári engedetlenségre vonatkozó felszólításának ? mondta Lőrincze.

Magyarországon jól működő demokrácia van, amelynek keretein belül bárki elmondhatja véleményét, egyet nem értését, a protestálásra számos legális lehetőség van. Példaként emlékeztetett, hogy a VOSZ nemrégiben az Alkotmánybírásághoz fordult és jogszabály-változtatást kezdeményezett az elvárt adó és a dupla minimálbéralap ügyében.
Lőrincze szerint, ha valaki nem fizeti be a közterheket, azzal kockára teszi az állam működését.
Leszögezte: nemzetközi viszonylatban sincs arra példa, hogy az állam és az állampolgárok közötti konfliktusban szóba került volna az adó be nem fizetése.
A VOSZ ügyvezetője úgy véli, aki az adó be nem fizetésére szólít fel, az azt kockáztatja, hogy drasztikusan romlik az ország nemzetközi megítélése, gyengítené a forintot, kamatemelkedés lenne. Ilyen helyzetben a magyar kis- és középvállalkozások pozíciója tovább romlana.
Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a VOSZ a konvergenciaprogramot szükségesnek és elkerülhetetlennek tarja, de vannak olyan elemei, amelyekkel nem ért egyet. Ilyen például a minimális adóelvárás, mert szerintük az adóhatóságnak kellene kiszűrnie a trükközőket, és nem kellene kollektív büntetést alkalmazni.