Menu

A vonaton dől el minden
(képes beszámoló a cikk végén)

2008.01.29.

Érdekesen hangzik, mégis így van. Ha éppen nem találkozik össze véletlenül Orosz Gábor Viktor evangélikus lelkész egy bajorországi vonatutazása során egy lelkész-kántor házaspárral, akkor jelenleg nem lenne új orgonája a Pestújhelyi Evangélikus Gyülekezetnek.

Történt ugyanis, hogy az utazás folyamán kérdezte meg a házaspár a lelkészt, hogy nem tud-e egy olyan templomot, ahol szükség lenne egy orgonára, ugyanis nálunk feleslegessé vált egy.
Az 1971-ben az Ott orgonagyárban készült és az elmúlt időszakig a németországi münster-mecklenbecki evangélikus gyülekezetnél Münster városának Martin Luther templomában szolgált több mint 350 sípos, hatregiszteres orgona így került Pestújhelyre, ahol január 27-én Gáncs Péter püspök hirdetett igét és avatta fel az új orgonát.
A hangszert az elmúlt hónapokban hozták Magyarországra és az ideérkezése után azonnal hozzákezdtek az Aquincum orgonagyár mesterei a felépítéséhez. Ennek eredményeként vasárnap este orgonakoncert keretében csendült fel Finta Gergely előadásában számtalan szép dallam. A műsorban Pachalbel, Corelli, Bach, Mendelssohn, Telmann és Vivaldi műveit szólaltatta meg az orgonaművész. A műsorban közreműködött Madaras Kinga hegedűn, Kapi Judit, Kapi Orsolya fuvolán, Kapi Eszter csellón. Ünnepi áhítatot Hafenscher Károly tartott.
A délelőtti istentisztelet után a résztvevők a megfogalmazott köszönőlevelet írhatták alá a templom bejárata mellett, melyet az egyház elküld Németországba, Münsterbe. Ezután állófogadásra került sor a templomtól pár lépésre található Rákospalotai Múzeumban, ahol az érdeklődők még többet hallhattak az új hangszerről, míg este az orgonakoncertet követően a karzaton rövid orgona bemutató volt.
Az esti orgonakoncerten részt vett Hajdu László polgármester, országgyűlési képviselő is.

(mp3 formátumban)

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó linkek

Képes beszámoló